Könyvek » Bogyó és Babóca sorozat

Bogyó és Babóca sorozat

BOGYÓ ÉS BABÓCA SOROZAT 

A Bogyó és Babóca sorozat Bartos Erika ötlete alapján született. Első kötete 2004-ben jelent meg Bartos Erika rajzaival és szövegével, a Pozsonyi Pagony könyvkiadó gondozásában. A sorozat hamarosan a legkisebbek kedvencévé vált, népszerűsége szájról szájra terjedt. „A Bogyó és Babóca sorozat kedves rajzokkal teli, gyönyörű kiadás.” (Élet és Irodalom, 2006)

Az első kötetet sok újabb könyv követte, melyek főszereplője Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. A Kedd Animációs Stúdió 2009-ben kereste fel Bartos Erikát a Bogyó és Babóca mesesorozat megfilmesítésének ötletével. A könyvsorozat ekkor már 12 kötetet számlált és nagy sikernek örvendett. 2010-re született meg a rajzfilm első évada, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza és Krizsanics Antonin rendezésében. A film pontosan a könyveket követi, azonos szöveggel, Bartos Erika által rajzolt figuratervekkel, az Alma Együttes zenéjével. A forgatókönyv szintén a könyv rajzait veszi alapul. A szereplők mindegyikének Pogány Judit kölcsönözte a hangját, aki sok egyéb elismerése mellett kiemelkedő munkásságáért 2014-ben Életműdíjat vehetett át. A filmnek később elkészült a második (2011), harmadik (2014) és negyedik szériája is (2021).

A Bogyó és Babóca sorozat számos magyar és nemzetközi elismerést szerzett. A sorozat kötetei több nyelven is megjelentek: németül, kínaiul, törökül, románul, szlovákul, csehül, lettül. A Bogyó és Babóca sorozatból a szerző Magyarország számos könyvtárában, határon túl, és sok külföldi helyszínen tartott meseprogramot: Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken, Szlovéniában, Londonban, Brüsszelben, Isztambulban, Göteborgban. A Bogyó és Babóca sorozat egyes részei jelnyelven is elérhetők a nagyothalló kisgyermekek részére, illetve a szerző saját kiadásban Braille nyelven is közrebocsátotta a sorozat némely epizódját, melyek ingyen beszerezhetők a gyengénlátók számára.

A Bogyó és Babóca sorozat eddig megjelent köteteiről itt szerepel részletes információ