Gondolatok a könyveimről

 

dr. Schuler Dezső professor emeritus, Széchenyi-díjas gyermekonkológus, 2013:

Szavakkal nem lehet kifejezni azt a meghitt érzelemvilágot, amit Bartos Erika varázsolt a rajzaival a Bátorságpróba című könyv lapjaira, úgy, hogy közben mégis a kórház falain belüli életet illusztrálta. Megmutatta, hogy még egy „ilyen helyen” is vannak szép dolgok, amiknek lehet örülni. A Pro Voluntaris Díjra jelöléssel szeretnénk megköszönni Neki áldozatos, szeretetteljes munkáját!

 

Tóth Ákos, Faludy-díjas kortárs irodalom- és Tandori-kutató, 2013:

A példátlanul sikeres, mára sokkötetesre rugó és a kifáradás semmiféle jelét nem mutató Bogyó és Babóca sorozatban a méretezésnek, arányosításnak szakszerű, íróilag-művészileg következetesen alkalmazott módszerét alakította ki Bartos Erika. Mindez egészen tudatos döntés a sorozat legelső darabjától kezdve, és elmondható, hogy ez a teremtett világát jól ismerő, teljesen átlátó szerzői akarat és felelősség a szöveg megannyi szintjén észreveteti magát.

 

Kányádi Sándor, 2010:

Szépség, tisztaság, gyermeki őszinteség ragyog ránk ezekből a városi, nagyvárosi fogantatású versekből, rajzokból. De azt, hogy a benzingőzös nagykörúti Dugó mitől lényegül át mosolyogtatóan kedves verssé, azt fejtse meg az olvasó! A nem mindennapi képességekkel megáldott Édesanya talán még zenét is tudna kottázni a versek fölé.

 

Csukás István, 2009:

Örömmel ajánlom a kis és nagy olvasók figyelmébe Bartos Erika verseskötetét! Mindig öröm, ha a gyerekek hozzájuk szóló könyvet kapnak, jó könyvből sose elég! Bartos Erika nagy beleérzéssel és tehetséggel ábrázolja a gyerekek világát, és felmutatja az apró dolgokban a csodákat. Muzsikáló ritmusú versei könnyen a fülünkbe és a szívünkbe lopóznak, méltó követője a nagy mestereknek, de megőrzi eredeti hangját. Külön kell beszélni a versekhez kedvesen illeszkedő rajzokról, ritka, hogy egy költő egyben ilyen tehetségesen tudjon rajzolni is. Rajz és vers együtt deríti fel a szívünket!

 

Boldizsár Ildikó mesepszichológus, 2007:

Bartos Erika meséi és rajzai nagy segítséget jelentenek a kisgyerekeknek ahhoz, hogy a nap során felgyülemlett szorongásokat oldják, és a gyerekek választ kapjanak olyan kérdésekre, amelyeket még nem is igazán tudnak feltenni. E kitűnő könyveknek, az Anna, Peti és Gergő sorozatnak köszönhetően a kicsik újra átélhetik a mindennapok örömeit, fájdalmait.

 

Balázs Eszter Anna, Prae.hu főszerkesztője, 2008:

Bartos Erika pontosan tudja, mi érdekli az egészen piciket! Most – a sok mesekötet után – versbe foglalta mindazt, ami a számukra lényeges: a kukásautótól a szilvásgombócig, a betegségtől a hisztiig, mindent. A könnyen megjegyezhető és csengő-bongó versek a fantasztikusan kedves rajzok kíséretében azonban nemcsak a gyerekek, de a szülők kedvenceivé is válnak majd.

 

D. Tóth Kriszta, 2008:

Azoknak a kevésbé szerencsés állampolgároknak, akiknek ez idáig nem volt alkalmuk korunk egyik legzseniálisabb gyerekkönyv-szerzőjének műveihez, elmondom: Bartos Erika birtokában van a Bölcsek köve.

 

Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, 2011:

Családapaként és nagyszülőként tudom, hogy mennyire fontos a gyermekek számára a mese. Ezért külön öröm számomra, hogy a határon túli gyermekotthonokban élő szegény gyerekek is megismerhetik az Ön meséit, melyekből árad a szeretet, és amelyre igen nagy szüksége van mindnyájunknak.

 

Dr. Herczeg Anita, Köztársasági Elnök Úr felesége, 2012:

Öröm kézbe venni a Bátorságpróba kötetet. Bizonyos vagyok abban, hogy a mesehősök története és gyógyulása a betegséggel szembenéző, kezelésre szoruló kisgyermekeknek erőt ad a megpróbáltatások elviseléséhez és a teljes felépüléshez.

 

Lázár Antal DLA, Kossuth és Príma Díjas építész, Egyetemi tanár, 2012:

Bartos Erika a mai világunk egyik ritka polihisztora, aki egyesíti magában az építészetet, a magas szintű írást és a rajzművészetet. E hármat a gyermekek nevelésére, szórakoztatására és Magyarország értékeink megismertetésre összegzi. A gyermekek igen fogékonyak a jóra, Bartos Erika, mint a mai ifjúsági irodalom talán legolvasottabb szerzője nagy szolgálatot tett Pécs városának azzal, hogy újszerű módon mutatta be Pécs múltját és jelenét.

 

Burányi Adrienne - Brüsszeli Magyar Kulturális Központ, 2013:

Köszönettel tartozom Bartos Erikának a nagysikerű műsorért, a jó hangulatú előadásért és a sok meséért, amivel mi anyukák az évek során estéről estére altatjuk a gyerekeinket.

 

Foky Ottó, Munkácsy-díjas bábművész, 2011:

Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság.

 

Marék Veronika, 2006:

Évekkel ezelőtt nagy örömmel bukkantam rá Anna és Peti történeteire. Tetszettek a színes, fura kis rajzok, a mindnyájunkról szóló mesék, amelyek végén - mint egy jól elhelyezett csattanó - megjelenik a fénykép: így volt, igaz volt. Örülök, hogy a sorozat folytatódik, otthonos és ismerős.

 

Vekerdy Tamás, 2005:

Irigylem Annát és Petit, hiszen mindig ilyen könyvecskékből szerettem volna olvasni kisgyermekeimnek. Mert a nagymesék korszakát az efféle meséknek kell megelőzniük. A kisgyerekek mindennapjairól kellene mesélnünk, igen, lehetőleg olyan kedvesen, ahogy Bartos Erika szívhez szóló - mert szívből fakadó - rajzai és szövegei.

 

Halász Judit, 2007:

Három éves unokámnak egy hét leforgása alatt ötször kellett elolvasnom Anna, Peti és Gergő történetét. Javaslom, próbálják ki Önök is, ha van hasonló korú gyerek a családban. A könyv titka az a nyugalom és biztonságérzet, melyet a világot most felfedező apróságok leginkább igényelnek.

 

Lackfi János, 2008:

Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgyhogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is.

 

Gerendás Péter, 2009:

Nagy élvezettel olvastam fel gyermekeimnek a Petikönyvet. Szívderítő olvasmány, és nagyon helyesek az illusztrációk. Jó szívvel ajánlom az összes gyermeknek, és a nekik felolvasó felnőttnek.

 

Nagy Bandó András, 2010:

Varázslatos városba hívogatja a gyermekeket Bartos Erika. Aki nem hiszi, járjon utána, azaz fogja ezt a Hoppla könyvet, és utána járjon egyet Pécs városában! Nem fogja megbánni. Mert ez a könyv többet ad, mint egy pécsi fotóalbum, gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép, mesésebb és kedvesebb, mint egy turista kézikönyv.

 

Pesti Műsor, 2011:

A Hoppla meséi az utóbbi idők egyik legelbűvölőbb mese- és kirándulós könyve. Már-már elképesztő az az aprólékosság, találékonyság és tehetség, amivel Bartos Erika képes városkalauzba sűríti Pécs girbegurba utcácskáit, tereit, nevezetességeit és a gyerekek számára különösképp nevezetes cukrászdáját.

 

Tóth Ákos, Faludy-díjas kortárs irodalom- és Tandori-kutató, 2013:

A Bogyó és Babóca mese szerzője - szerencsére - nem a szálak „olcsó” elsimításával felel a próbahelyzetekre, hanem egyszerűen és magától értetődően interpretálja a könyv közönsége számára az ünnep által megjelenített rend elvárását, mely csak a rendetlenség legyűrése árán valósulhat meg. A rend visszazökkentéséért mindent megtevő szöcskelány e „kultúr-antropológiainak” is mondható küldetés mellett bájjal és kedvességgel biztatja a jövendő kis háziasszonyait találékonyságra és mutat példát arra, hogy hibázni szabad.

 

Ónodi Csilla – gyógypedagógus, a GEKKO Képességfejlesztő Játszóházak Pedagógiai Igazgatója, 2014:

Van egy szerző, aki tíz éve ontja magából a jobbnál jobb gyerekkönyveket. A siker egyáltalán nem véletlen. Olyan könyvekről van szó, amelyek nem csak örvendetesen sikeresek, de nagyon hasznosak is. A jó és hasznos gyerekkönyvek a szerző tudatos vagy ösztönös munkájának köszönhetően a gyerekek életkorának megfelelően járulnak hozzá képességeik fejlődéséhez. Bartos Erika alkotásai messzemenőkig számolnak azzal, hogy a befogadó milyen képességekkel bír, az olvasóvá cseperedés éppen ilyen történetekkel kezdődik.

 

Nők Lapja, 2013:

Bartos Erika építészmérnök végzettséggel vált mesélővé. Mindebből óriási siker lett. A rendszerváltás után újjáéledő gyermekirodalom tőle kapott biztatást, hogy lehet és kell is alkotni a gyerekeknek. Könyvei azért is különlegesek, mert kép és szöveg szinte egyszerre születik, és a gyerekek számára roppant megnyugtató az a harmonikus világ, amit közvetít.

 

Lackfi János, 2010:

Még nem-iskolás lányunk önfeledten búvárkodik Bartos Erika Anna és Peti-könyveinek köznapi kalandjaiban. Nincs vele egyedül, ismeretségünkben akad olyan kislány, aki az összes könyvet ANNAÉSPETINEK hívja, így, egyben. Vicces látni, hogy az óvódásoknak készült, képregény-szerűen gazdag illusztrációjú kiadványokat hét, tíz és tizenhárom éves lányom is elmélyülten bújja.

 

Prof. Dr. Harkányi Zoltán, osztályvezető főorvos, Heim Pál Gyermekkórház, 2012:

A Bátorságpróba egy különleges, szívszorító „mesekönyv”, célja, hogy elmesélje a daganatos, leukémiás gyerekeknek, mi fog velük történni kezelések során. Hasonló célú „mesekönyvvel” még nem találkozhattunk, egyedülálló vállalkozás. Nagyon értékesnek, fontosnak tartom Bartos Erika kiváló munkáját. Abban a megrázó állapotban, mely a családot, gyermekeket éri a betegség felismerésekor az ilyen jellegű ismeretterjesztés sokat segíthet, oldhatja a betegséggel járó szorongást, és segítheti a kezelések elfogadását. Mint szülő, nagyszülő hasonlóan a korábbi "Anna, Peti, Gergő" könyvekhez nagyon szépen megtervezett, rajzolt könyvnek tartom a "Bátorságpróbát".

 

Prof. Dr. Bachman Zoltán DLA, Kossuth- és Ybl díjas építész, 2012:

A Hoppla-könyv legfőbb érdeme, hogy végre megjelenik a gyerekeknek szóló, építészetet bemutató könyv, amely ritkaság a magyar irodalomban. A szerző nemcsak építészmérnök, de három gyerekes édesanya is, könyvét átlengi a hitelesség, a hozzáértés és a női, anyai bájosság, ami kivételes értékűvé emeli a könyvet. Áttekinthető grafikával mutatja be mesébe ágyazva Pécs nevezetességeit. A könyv minőségi szerkesztésről és jó ízlésről tanúskodik.

 

dr. Schuler Dezső professor emeritus, Széchenyi díjas gyermekonkológus, 2012:

Bartos Erika bájos rajzai, a gyermeknyelven való leírása annak a nehéz útnak, mely a betegség felfedezésétől a gyógyulásig vezet, teljesen szakszerűek, ugyanakkor bátorítóak, biztatók s nagy segítséget jelentenek súlyosan beteg gyermekeinknek. A Bátorságpróba kötet segít a szülőknek, orvosoknak, nővéreknek abban, hogyan magyarázzák meg a gyermekeknek azt, ami velük történni fog, sok kérdésre kaphatnak így választ, olyanokra is, amiket megkérdezni sem mernek.

 

Dr. Borszékiné Cserháti Erika, Őrzők Alapítvány, 2012:

Kislányommal megtapasztaltam az Anna, Peti és Gergő mesekönyvek titkát: láttam mennyire csillogott a szeme, ha ebből olvastam neki, hiszen róla szólt, minden pillanatát el tudta képzelni. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a daganattal, leukémiával küzdő kis betegek számára is mennyire hasznos lenne, ha egy olyan könyvet forgathatnának, mely róluk szól. Meggyőződésem, hogy a mese erejével sokat segíthetnénk.

 

Nagycsaládosok Országos Egyesülete, 2012:

Szeretettel gratulálunk a Bátorságpróba könyv kitalálóinak és alkotóinak, valóban egy hiánypótló kiadvány született!

 

Czeglédi Edit PhD, egészségfejlesztő szakpszichológus, Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet, 2012:

A Bátorságpróba című kötet bemutatása és az arról való beszélgetés a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán zajló Orvosi pszichológia című kurzuson hozzájárul annak felismeréséhez, hogy a betegségnek a gyermekek nyelvére történő lefordítása, és a gyermekek képzeleti világához illeszkedő tolmácsolása jótékony hatást gyakorol a kis betegek kezelési együttműködésére, és végső soron a gyógyulására.

 

Gottsegen György Gyermekszív Központ, 2011:

Az ember szeme annyi, amennyi tekintet beleivódott. Az ember sorsa annyi, ahány sorssal összefonódott. (Rab Zsuzsa) Kedves Erika, az orvosok, főnővérek, nővérek, és a kis szívbetegek nevében köszönjük fantasztikus, fáradhatatlan munkáját, és a Szívkatéteres mesét.

 

Pogány Judit, 2010:

Amikor kiderült az ismeretségi körömben, hogy a Bogyó és Babóca rajzfilm hanganyagán dolgozom, akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy gyakorlatilag nincs olyan, aki ne ismerné és szeretné határtalanul a könyvsorozatot. Nem lehet nem szeretni. Ez a rendkívül tiszta és színes, csodálatos emberismerettel és humorral megrajzolt stílus hihetetlenül nyerő a gyerekeknél. Erika könyveiből könnyű volt ihletet kapni, hiszen a színek, a formavilág, a könyvek egész hangulata varázslatos és bűbájos.

 

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Közszolgálat Magazinja, 2012:

Az Őrzők Alapítvány Bartos Erikát kérte fel a Bátorságpróba kötet illusztrációinak elkészítésére. „A választás szinte kézenfekvő volt, a kórházban majdnem minden gyerek ágya mellett ott volt a Bogyó és Babóca vagy az Anna, Peti, Gergő valamelyik kötete.” Bartos Erika szívesen segített, és csaknem egy évig tanulmányozta a témát és készítette a rajzokat. Lelkiismeretesen és nagy alázattal végezte feladatát. A gyermekkönyv-szerző honlapján hosszú listába szedve olvashatunk jótékonysági szerepvállalásairól.

 

Pécs, 2013:

Tisztelt Bartos Erika Asszony! Örömmel tájékoztatom, hogy Pécs Megyei Jogú Közgyűlése 2013 június 20-án megtartott ülésén Önnek adományozza kiemelkedő írói és sokrétű egyéb tevékenysége elismeréseként a PRO CIVITATE Emlékérem kitüntetést.

 

Budapest, 2013:

Tisztelt Bartos Erika Asszony! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013 december 7-én a Pro Voluntarius díjak átadásának keretében Elismerő Oklevelet adományoz Önnek a példamutató önkéntes tevékenysége elismeréseként.

 

Élet és Irodalom, 2006

A Bogyó és Babóca sorozat kedves rajzokkal teli, gyönyörű kiadás. Bartos Erika, aki maga írja és rajzolja a könyveket, pontosan tudja, hogy a legkisebbeket a képek olvashatósága izgatja, így minden illusztráció a történet egy-egy pillanatát merevíti ki, de olyan részletgazdagsággal, melynek révén az egy sokfélesége is tematizálódik. A kalandok rövidek és egyszerűek, a történetek szókincsbővítésre is lehetőséget adnak.

 

Csodaceruza, 2005

A Bogyó és Babóca sorozatban egy katicalány és egy csigafiú barátságának történetét mesélhetjük gyermekeinknek. Minden lényeges dolog benne is van néhány oldalon, ami csak megtörténhet a háromévesek csetlő-botló, mindig felfedezésekre váró kis világában: expozíció, a bonyodalom (önzés és a veszekedés) a fordulat (kukac találtatik a cseresznyében), illetve a megnyugtató megoldás (hőseink megtalálják a cseresznyefát, melyről mindenki bőségesen lakmározhat). A könyv lapjain gyerekrajzokhoz hasonlatos, kedves figurák jönnek-mennek, élik hétköznapi életüket.Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...