Hírek » Bogyó és Babóca húsz éves

Bogyó és Babóca húsz éves

KEZDETEK: A Bogyó és Babóca sorozatom első kötete 2004-ben jelent meg a Pozsonyi Pagony könyvkiadónál. Akkor még építészmérnökként dolgoztam egy stúdióban, esténként írtam-rajzoltam a meséimet. A Bogyó és Babóca sorozatot nagy szeretettel fogadták a kisgyerekes családok, hamarosan a legkisebbek kedvencévé vált, népszerűsége szájról szájra terjedt. Az első kötetet sok újabb könyv követte, a mesékből egy magától fejlődő, szeretetből táplálkozó sorozat bontakozott ki. Akkoriban a magyar gyerekkönyvkiadás a téli álmát aludta, amolyan légüres tér volt, én boldogan csöppentem bele. A kezdetektől fogva máig szívvel-lélekkel, teljes hitemmel igyekeztem a legjobbat nyújtani mind szövegben, mind rajzban. A nyelvezetet mindig nagyon komolyan vettem, szem előtt tartottam, hogy a legkisebbek megértsék, befogadják a mondandót, a rajz pedig még ennél is fantasztikusabb kifejezőerő. Máig szabadkézzel rajzolok, két vonallal szerintem több érzelmet lehet elmondani, mint egy hosszú beszéddel.

Kezdetek
Kezdetek - 1/13 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

MESEPROGRAMOK: Több, mint húsz éve igyekszem a legkisebbeknek szeretetteljes kapaszkodót nyújtani, bízom benne, hogy a munkám értő fülekre és szerető szívekre talál. A rajzasztal és a gyerektársaság az én igazi világom. Sok meseprogramot tartok az országban közel s távol, illetve határon túl is. Ezek a találkozók mindig bearanyozzák a szívemet. A legkisebbekkel való találkozásokért, a családok szerető visszajelzéseiért megéri meseírónak lenni. Köszönöm Richly Zsolt kedves szavait: „Többféle meseíró létezik. Van olyan, aki valójában felnőttekhez szól történeteiben. Van olyan is, aki lehajol a gyerekekhez, mégis a távolból, felnőttként szól hozzájuk. Bartos Erika azonban nemcsak lehajol a gyereksereghez, hanem közéjük guggol, szinte eggyé válik velük, minden porcikája együtt rezonál a mesét befogadó legkisebbekkel.”

Meseprogramok
Meseprogramok - 1/24 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

A SOROZAT TÉMÁI: A Bogyó és Babóca sorozat a bölcsődés, óvodás korosztálynak szól, a témák a mindennapok egyszerű eseményeiből merítenek. A két főszereplő Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány. Minden figurának egyéni jellemet szőttem, mindenkinek egyedi házikót terveztem. A történetek a legkisebbek örömeit, nehézségeit és konfliktusait dolgozzák fel A könyvek sok nehéz témát, csúfolódást, irigységet, félelmet, alvásproblémát, bűntudatot is körbejárnak, de érzékenyebb témákat is érintettem: a Csillaglány című epizód a legszebb elmúlásról szóló történetek között is helyet kapott. Megjelent a kerekesszékes Holdbogár figurája is, akiről így írt Koós-Lukács Tímea, a Fogyatékosok Szabadidősport Szövetségének kommunikációs igazgatója: „Szívet melengető, ahogyan a Holdbogár figurájával a fogyatékosság témája is megjelenik a Bogyó és Babóca mesékben: természetesen, kedvesen, segítségadásra, összefogásra sarkallva. Ennél szebben talán nem is lehet a megismerés, az elfogadás fontosságát közvetíteni a legfogékonyabb korosztály számára!" Bogyó és Babóca történeteimben mindig fontos szerepet kap az elfogadás, de talán kevésbé köztudott, hogy számos segítő jellegű könyvem is megjelent, melyek súlyos nehézségekkel küzdő gyerekeknek szólnak. Bogyó és Babóca sorozatom néhány kötete Braille írással is megjelent, illetve Jelmese formájában is elérhető.

A sorozat témái
A sorozat témái - 1/37 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

BÁBOZÁS: A bábozás kezdettől fogva hozzátartozott Bogyó és Babóca történeteihez. Már a sorozat legelején megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, kartonpapírból elkészítettem a házakat, és számtalan könyvtárban elbáboztuk a történeteket a férjemmel. Boldog, felemelő, csodásan örömteli élmények voltak ezek. Később, a sorozat tizedik évfordulójára készítettem egy bábkönyvet is, melyet a rajzok helyett bábjelenetekkel illusztráltam. Ezekből a díszletekből végül összeállt egy bábkiállítás, mely vándorútra indult, és azóta is sok helyszínre kap meghívást. A Bogyó és Babóca bábkiállítás Múzeumbarát elismerést kapott Székelyudvarhelyen, illetve oklevelet a Szabadkai Bábfesztiválon. Foky Ottó (Mirr-Murr alkotója) így írt bábjaimról: „Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság.” A Bogyó és Babóca sorozatból az évek során több nagyszerű bábfeldolgozás is készült, így a Kolibri Bábszínház, vagy a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadása.

Bábozás
Bábozás - 1/24 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

KÉZMŰVES KÖNYVEK: A kétkezi alkotás szerves része a legkisebbek életének. Ezért készítettem el a Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyvet, amiben számtalan könnyebb és nehezebb feladat vár a gyerekekre. Szintén az alkotómunka ösztökélésére készítettem a Csigaház kincsei kötetet, melyben egyszerű kézműves alkotások elkészítéséhez kaphatnak ötleteket a családok. A Bogyó és Babóca finomságai szakácskönyv pedig a közös sütés-főzés örömére hivatott, az ebben szereplő süteményeket bárki könnyedén elkészítheti. Mind a kreatív könyveknél, mind a szakácskönyvnél arra törekedtem, hogy az alapanyagok egyszerűen és olcsón beszerezhetők legyenek, a megvalósítás ne legyen probléma. Mindent többször is elkészítettem, hogy csiszoljam a technikákat.

Kézműves könyvek
Kézműves könyvek - 1/13 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

TÁRSASJÁTÉKOK: A gyerekkor első éveiben szintén fontos fejlesztő szerepe van a társasjátékoknak. Nagyon szeretek társasjátékot tervezni, rajzolni, számtalan témát beleszőttem ezekbe: az évszakok változásait, a kirakó-párosító feladatokat, logikai kérdéseket. Az Évszakos társasjátékon különösen sokat dolgoztam, boldog voltam, amikor elnyerte az Ország Játéka díjat. Azóta ezt a megtisztelő elismerést további Bogyó és Babóca játékok is elnyerték, legutóbb 2023-ban a Hónapos társasjáték.

Társasjátékok
Társasjátékok - 1/9 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

DIAFILM: A Bogyó és Babóca sorozat szerepe tetten érhető a magyar gyerekirodalom kétezres évek elején tapasztalt felvirágzásában. A magyar diafilmgyártás szintén a Bogyó és Babóca sorozattal kelt ismét életre, több mint tízéves téli álom után. Ez volt az első diafilm, mely modern, digitális technikával készült, ismét felélesztve ezt a gyermeklelkű, szeretetteljes, békés műfajt.

Diafilm
Diafilm - 1/7 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

RAJZFILM: Szintén a Bogyó és Babóca sorozat törte meg a magyar animáció csendjét: csaknem húsz év szünet után ebből – az akkor már könyvpiaci sikernek számító – sorozatból készült először összefüggő rajzfilmsorozat. A Kedd Animációs Stúdió 2009-ben keresett fel a megfilmesítés ötletével, és azóta is együtt dolgozunk, jobb filmes partnert nem is álmodhatnék, sokat tanultam az együttműködésből. Köszönöm a rajzfilmstúdió vezetőjének, M. Tóth Gézának szavait: „Erika mesevilága nem olyan, mint a legtöbb gyerekkönyv, ahol minden felnőtt aggyal van odadekorálva, hanem minden kis vonal, kis papucs, házacska úgy van megcsinálva, hogy abban mese van. Kimondottan bátor gesztusnak tartom, hogy valaki létre mer hozni ennyire naiv és a tiszta dolgot.” A rajfilm elválaszthatatlanul összeforr Pogány Judit varázslatos hangjával, aki az első bemutatón mesélt a közös munkáról: „Amikor kiderült az ismeretségi körömben, hogy a Bogyó és Babóca rajzfilm hanganyagán dolgozom, akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy gyakorlatilag nincs olyan, aki ne ismerné és szeretné határtalanul a könyvsorozatot. Nem lehet nem szeretni. Ez a rendkívül tiszta és színes, csodálatos emberismerettel és humorral megrajzolt stílus hihetetlenül nyerő a gyerekeknél. Erika könyveiből könnyű volt ihletet kapni, hiszen a színek, a formavilág, a könyvek egész hangulata varázslatos és bűbájos.” A Bogyó és Babóca rajzfilm számos hazai és nemzetközi elismerést nyert el, kiérdemelte a Kecskeméti Filmfesztivál Közönségdíját, elnyerte az olaszországi Premio Cartoon Kids díjat, a Jiangyini Animációs Fesztivál Rövidfilm díját, a zsűri díját a Hsziani Fesztiválon, bemutatták a Tokiói Animációs fesztiválon is. A rajzfilmnek már hat évada került mozikba.

Rajzfilm
Rajzfilm - 1/19 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

HATÁRON TÚL: Bogyó és Babóca sorozatommal sokfelé jártam a világban. Több határon túli magyar területen meséltem a legkisebbeknek, mindig hatalmas örömmel: Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Dunaszerdahelyen, Lendván, Nagykaposon... Óriási öröm volt nekem, amikor Szabadkán Joó-Horti Lívia, a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács tagja, a közoktatási bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy „A világban sokfelé élő kisgyermekes magyar családok számára ma Bartos Erika művei jelentik a közös nevezőt.”

Határon túl
Határon túl - 1/16 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

IDEGEN NYELVEN: Az évek során kinyílt a világ a könyveim előtt, sok országból kaptam érdeklődést. Meséim egy része ma már különböző idegen nyelveken is olvasható: németül, románul, szlovákul, csehül, kínaiul, törökül, lettül, vietnámiul; illetve angolul is elérhető néhány kötet. Ez egy izgalmas folyamat, ahány ország, annyi történet. A török kiadó vendégeként 2013-ban ellátogathattam az Isztambuli Könyvfesztiválra is, melyen meseprogramot is tartottam a török gyerekeknek, csodálatos élmény volt. Sok országból kaptam meghívást, Göteborgban, Londonban, Brüsszelben egyaránt részt vettem író-olvasó találkozón. A könyvek szélesebb megjelenésével egyre szükségesebbé vált, hogy védelmet szerezzek a műveimnek. Beadtam a kérelmemet a Szellemi Tulajdon Hivatalához és megkaptam az igényelt védjegyet, ami egyértelműsíti, hogy a meséim minden részlete, a rajzok, szövegek, figurák védjegyoltalmat élveznek. A szerzői jogok tudatos védelmezéséért 2023-ban Millennium Díjat vehettem át.

Idegen nyelven
Idegen nyelven - 1/17 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

A FELHASZNÁLÁSOKRÓL: A siker növekedtével megsokasodtak a megkeresések. Mindig igyekeztem mértéktartóan járni az utam, a felkéréseknek csak töredékét fogadtam el. Épp azzal gyűlt meg a bajom, hogyan tartsak minél szigorúbban mértéket. Sosem küzdöttem azért, hogy a figuráim megjelenjenek itt vagy ott, épp a fordítottja történik: azért harcolok, hogy ne használják fel a rajzaimat a tudtom nélkül. Arra törekszem, hogy meséim megmaradjanak a mesekönyvek lapjain, a gyerekszobák békés falai között. Amire végül igent mondtam, ott aktívan részt vettem a munkában, magam készítettem a rajzokat pl. a Zsolnay étkészlethez, vagy a Szerencsi csokikhoz. Köszönöm Beck Andrea kedves szavait: "Bartos Erika napjaink legsikeresebb írónője. Bogyó és Babóca sorozatát mozivászonra is vitték, amit azóta a televízió is sugároz. Minden elismerés, pozitív kritika, sok ezer eladott könyv után is szerény, visszafogott nőt láttam Erikában a mozipremieren. Minden siker mellett ember tudott maradni, és ez példaértékű."

A felhasználásokról
A felhasználásokról - 1/8 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

JÓSZOLGÁLAT: A Bogyó és Babóca sorozat számos jótékonysági ügyet szolgál. Sok évvel ezelőtt elindítottam egy saját akciót, melynek keretében minden évben két alkalommal, gyereknapon és karácsonykor ajándékcsomagokat sorsolok ki a jelentkező, szerény anyagi helyzetű óvodák között. Az akciót kizárólag saját forrásból fedezem, sem állami támogatást, sem szponzori segítséget nem veszek igénybe. Igyekszem erőm függvényében másokért tenni, karitatív munkámért átvehettem a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat oklevelét is. Számos gyermekklinika kezdeményezését támogattam, megtisztelő, hogy több gyermekkórház falaira is felfestették Bogyót és Babócát.

Jószolgálat
Jószolgálat - 1/10 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

A HUSZADIK ÉVRE: A Bogyó és Babóca sorozat 2014-ban ünnepelte tizedik születésnapját. A Pagony Könyvkiadó egész napos programmal és gyönyörű, hatalmas tortával lepett meg, köszönet érte. A sorozat 2024-ben már a 20. születésnapját ünnepli. Többféle különleges mesekönyvvel készülök, bízom benne, hogy örömöt hoznak a legkisebbeknek. A két ablakos könyv kifejezetten izgalmas munka volt, igazi logikai játék az összeállítása, szerkesztése, megrajzolása. Szintén 2024-re várható egy minikönyv-trió, a mindössze 6×6 cm méretű könyvecskék a sorozat szereplőit és házait mutatják be. A harmadik újdonság egy Bogyó és Babóca böngésző lesz, illetve 2024 őszére várható a Sün Soma álma című könyv, három új mesével.

Huszadik évre
Huszadik évre - 1/15 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

ELISMERÉSEK: Sok elismerést kaptam az eddigi pályám során: Aranykönyv-díjat, Pro Familiis kitüntetést, hálás vagyok mindegyikért. Elsősorban azonban a kisgyerekes családoknak vagyok hálás, amiért szeretettel forgatják a könyveimet, újra és újra értelmet adva a munkámnak. Több, mint két évtized elmúltával már nem ritka az az eset sem, hogy a közönségtalálkozókon fiatal szülők elmesélik nekem, hogy a könyveimen nőttek fel, ma pedig már a saját gyermeküknek olvassák ezeket. Ilyenkor nehéz megszólalnom. Megtisztelő, hogy részem lehettem sok család estimesés perceiben, megtisztelő, hogy helyet kaphatok sokak polcain. Köszönet érte! Köszönet a jó szóért, a gyerekrajzokért is, amiket rendszeresen kapok, és nagy becsben őrzök. A rajzasztalom mellett egy olyan kép csüng a falon, amit egy meseprogramon kaptam Dobronakban, egy muravidéki iskolában. Minden kisdiák megrajzolta önmagát, és felragasztották a kis alakokat Bogyó és Babóca háza köré. Ez az igazi siker nekem!

Elismerések
Elismerések - 1/17 kép
A képre kattintva galéria nyílik!

Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...