Hírek » Balaton Díj

Balaton Díj

Örömmel értesültem róla, hogy a Balatoni Szövetség által alapított Balaton-díj díjazottjainak egyike lehetek Brúnó a Balatonon könyvsorozatomért. Köszönöm a támogatást a Móra Kiadónak. A díjat 2024. május 1-én adta át Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Manninger Jenő, Keszthely Város polgármestere. Köszönöm a megtisztelő elismerést, a szép laudációt„Bartos Erika mára az óvodás gyerekeket nevelő családok idegenvezetőjévé vált, mivel a Brúnó sorozat történetei valós helyszínen játszódnak. A mesékben szereplő helyeket gyakran keresik fel a családok, s így a Balatont is bejárják, amivel a családi együttléten túl a balatoni turizmushoz is mérhetően hozzájárul a könyvsorozat.​ A mai irodalmi élet szereplői közül kevesen járulnak hozzá ekkora mértékben a Balaton népszerűsítéséhez, különösen a jövő nemzedékének, az óvodás korosztály megszólításával."

A Brúnó a Balatonon sorozat három könyve sok munkát, de annál több örömöt jelentett nekem. Éveken át gyűjtöttem az anyagot, igyekeztem a Balaton összes mesébe szőhető, gyerekek számára is  érdekes helyszínét személyesen végigjárni, majd mindezeket gondosan megrajzolni. Temérdek könyvet elolvastam a tó múltjáról, legendáiról, de az összegyűjtött anyagnak csak töredéke, a gyerekeknek is érdekes része került bele a könyvekbe, így ez a sorozat nem más, mint a Balatonnak egy gyerekszemmel szűrt szelete. Külön öröm, hogy a könyvsorozat 2023-ban zárult le, amikor Veszprém viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Arra törekedtem, hogy a lehető legszélesebb kínálatot tárjam az olvasók elé, szerepelnek a sorozatban strandok, könnyebb és nehezebb séták, hegyek, várak, állatkertek, vadasparkok, múzeumok, templomok, kastélyok, játszóterek, hajózás, vonatozás, történelmi, földrajzi, kulturális érdekességek, népszerű és kevéssé ismert nevezetességek, ingyenes és belépős helyszínek vegyesen. Bízom benne, hogy mindenki talál benne kedvére valót. A mese folyamát igyekeztem úgy kitalálni, hogy a könyv ne egy ötlettár legyen, hanem mesébe ágyazott szeretetteljes útikalauz. Nincs szebb visszajelzés számomra, mint amikor a Balaton partján sétálva Brúnó-könyvvel a kezükben sétáló családokat látok! Nem volt más célom, minthogy sokan útrakeljenek, bebarangolják a Balaton szebbnél szebb tájait. Köszönöm a kedves visszajelzéseket, és köszönöm a sok meghívást is, a Brúnó-könyvekből a megjelenés óta megannyi meseprogramot tartottam a Balaton körül.

Jelenleg félretettem egy időre az építészeti mesekönyvek sorát. Most egy ritka genetikai beteséget, a cisztás fibrózist bemutató  mesekönyvön dolgozom. A könyv a Könnyebb LÉLEKzetért Alapítvány kiadásában, Dr. Major Judit felkérésére készül.


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...