Hírek » Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

A természet játékra hív a legújabb Bogyó és Babóca mozifilmben

Hónapok meséi címmel április 6-án jelenik meg a mozikban az új Bogyó és Babóca rajzfilm. A népszerű sorozatból készült ötödik mozifilm központi témája a természet közös felfedezésének élménye. Bartos Erika mesekönyve alapján a filmet a KEDD Animációs Stúdió készítette. Az Ünneplélyes beutató 2023. április 2-án zajlott az Cinema City Arénában.

A Hónapok meséi animációs filmben az évszakok váltakozását tizenkét rövid történetben követhetjük végig, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket. Kalandjaik során februárban együtt ünnepelnek egy különleges farsangi bálon, áprilisban közösen ugrálóváraznak, júliusban együtt készítenek gyümölcsjégkrémet, decemberben izgalmas ajándékokkal lepik meg egymást. A tizenharmadik, ráadás történetben pedig egy süteményversenyen is részt vesznek, amelyből kiderül, hogy bárki, még a mindig lelkiismeretes Bagolydoktor is hibázhat. A Hónapok meséi című szériához társasjáték is készült, a szerző tervezésében, saját grafkáival. Az ötödik évaddal párhuzamosan már készül a hatodik és hetedik évad is.

      

A Hónapok meséi szerzője, a Pro Familiis, Aranykönyv és Janikovszky Éva-díjas írónő, Bartos Erika számára különösen kedves ez a sorozat:

„Élvezettel merültem el a természet körforgásában, igyekeztem figyelemmel kísérni az évszakról évszakra, sőt, hónapról hónapra változó nővényvilágot. Az összes történet valamilyen közösségi eseményt dolgoz fel: a kis szereplők együtt örülnek a tavasz színpompájának, az őszi levélhullásnak, együtt készítenek társasjátékot, gyűjtenek gesztenyét, alkotnak zenekart, együtt élik meg a boldog perceket, és együtt menekülnek a tomboló májusi vihar elől.”

A bölcsődések és óvodások körében a Bogyó és Babóca több mint tíz éve az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozat. A Hónapok meséi a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges szabadtéri időtöltésre hívja fel a figyelmet. A mozifilm rövid, ötperces epizódokból áll, hogy a kisgyermekek is könnyen értelmezni tudják a látottakat. A szelíd és vidám képsorok biztonságos hangulatot teremtenek a vetítéseken. A hazai mozikultúrában ritkaságnak számítanak a korhatár nélkül megtekinthető alkotások. A Hónapok meséi ilyen, így kiválóan alkalmas arra, hogy első moziélmény legyen a legkisebbek számára.

A filmkészítők az ötödik Bogyó és Babóca film bemutatója kapcsán a gyerekeket országosan meghirdetett rajzversenyen hívják közös alkotásra. Az értékes nyeremények mellett a legtöbb szavazatot szerző óvodás csoportok ingyen vehetnek részt a vetítésen.

A KEDD Animációs Stúdió már húsz éve elkötelezett abban, hogy a legszélesebb gyermekközönség részére értékorientált tartalmakat készítsen és közvetítsen. A Hónapok meséi rendezőpárosa, Fazakas Kinga és M. Tóth Géza gondoskodik arról, hogy a rajzfilm Bartos Erika meséihez hűen elevenedjen meg a mozivásznon.

„Az első sorozatból készített mozifilmmel 2010-ben jöttünk ki a legfiatalabbak közönsége elé. Most pedig már az ötödik sorozat meséjét nézhetik meg azok, akik közül sokaknak ez a film lesz a legelső moziélménye. A KEDD Animációs Stúdióval, az ott dolgozó munkatársakkal sok minden történt ezalatt a tizenöt év alatt. Az egyik legjobb, ami történt velünk, hogy folyamatosan dolgozhattunk Bogyó, Babóca és barátaik, mára generációk számára jól ismert történetein.” – mondja M. Tóth Géza.

Fazakas Kinga tíz éve a közös munka részese, az előző részeknek animátora, a Hónapok meséinek társrendezője: „Elmondhatom, hogy ezek a kedves karakterek teljesen a mindennapjaim részévé váltak az évek során. A Hónapok meséiben újra találkozhatunk a már megismert szereplőkkel, többek között Gömbivel, a kis virágbogárral, Pihével, a lepkelánnyal, vagy akár Vendellel és Baltazárral, a rosszcsont kis párossal. Örömmel tapasztaljuk, hogy ezek a nevek, ezek a figurák mára már nagyon sok gyerek számára a mindennapok részévé lettek itthon, és sok helyen szerte a világban.”

A meseszereplők hangját ezúttal is Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kölcsönzi, aki nem kevesebb mint száz karaktert szólaltat meg egyedi hangon. A rajzfilm zenéjéért és hangzásvilágáért ismét Szabó Tibor, a gyerekdalairól ismert zeneszerző és előadóművész felel.

Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi
Gyártó és forgalmazó: KEDD Stúdió
A film hossza: 70 perc
Mozibemutató országszerte: 2023. április 6.
A film korhatár nélkül megtekinthető.

Stáblista:
Írta és Rajzolta:               Bartos Erika
Mesemondó:                   Pogány Judit
Rendező:                         M.Tóth Géza, Fazakas Kinga
Producer:                         M.Tóth Géza
Főcímdal:                         Alma Együttes
Zene:                               Szabó Tibor
Hangmérnök:                   Madácsi Imre


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...