Hírek » A Brúnó sorozatról

A Brúnó sorozatról

A Brúnó Budapesten sorozat mögött hosszú, alapos és elmélyült munkám húzódik. A legnagyobb kitartást a kutatómunka igényli. Az anyagok gyűjtésébe már sok évvel ezelőtt belevágtam Budapest titkai című építészeti könyvem kapcsán, melyhez számos levéltár, múzeum, fotótár, könyvtár anyagait átnéztem. A Brúnó Budapesten sorozat azonban igazi jutalomjáték nekem. Ebben nem csak az eredeti szakmámat: az építészetet, de a gyereklélek, a szülői érzelmek és a meseszövés minden örömét egyesíthetem. Ötvözhetem a építészet mérnöki precizitását, kötöttségét a meseírás szabadságával és a gyereklélek végtelen érzékenységével, empátiájával, kíváncsiságával.

Egy Brúnó-könyv elkészítésének folyamatát megtervezem, beosztom az időm, néhány lépésben így mutatnám be: https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=_sN6yDz8dQw

A kötetek elkészítése több munkarészből áll össze:

  1. A könyvben bemutatott helyszínek kiválasztása. Első körben sok helyszínt választok, mindet végigjárom, aztán igyekszem a listát redukálni, csak azokat tartom meg, amik gyerekszemmel is érdekesek. Kifejezetten arra törekszem, hogy ne csak a köztudott látványosságok, hanem számos kevésbé ismert érdekesség is helyet kapjon.
  2. „Forgatókönyv”: ez tulajdonképpen maga a történet, amit hosszasan formálok. Apró képkockákon felvázolom a teljes könyvet, és addig csiszolom, míg gördülékeny mesefolyam áll össze. Olyan ez, mint egy többismeretlenes matematikai egyenletrendszer, minden darabnak a helyére kell kerülnie: fontos, hogy melyik helyszínt melyik felnőtt mutatja meg, milyen évszak van, milyen ünnep esedékes, illetve az egyes programok útvonalának is értelmesen kell követnie egymást.
  3. Rajzok elkészítése: szabadkézzel rajzolok és számítógéppel dolgozom fel a kézi rajzokat.Szinte minden rajzról hosszan tudnék mesélni, a képekhez külön történet kötődik.
  4. Szövegek: a rajz és a szöveg számomra szerves egységet alkot, mindig egyben kezelem a kettőt. Ha elkészültek a rajzok, hozzászövöm a szöveget, majd hosszasan csiszolom, igazítom egymáshoz a kettőt.

A Brúnó sorozat készítésekor leginkább az a gondolat, cél vezérelt, hogy egy jól használható, örömteli könyvet adjak a családok kezébe. Egy olyan sorozatot, ami felkelti az érdeklődést egy-egy helyszín iránt, ami ötleteket, javaslatokat nyújt rövidebb és hosszabb programokhoz, kisgyerekes családoknak. Arra törekedtem, hogy a bemutatott lehetőségek sokszínűek legyenek: van köztük sok kirándulás, múzeum, történelmi nevezetesség, állatos program, építészeti látnivaló vegyesen. Igyekeztem a kisgyerek tűrőképességéhez mérten rövid, bejárható programokról írni, minden helyszínt végigjártaam saját magam, mielőtt beleszőttem a történetbe. Bízom benne, hogy  Brúnó-könyvek sok családnak hoznak majd örömöt!

Mindegyik kötetben van néhány rajz, ami időigényesebb, vagy izgalmasabb volt a többinél. Ezekről a képek alatt bővebb leírás található.


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...