Hírek » A Gyógypuszi-könyvek készítéséről

A Gyógypuszi-könyvek készítéséről

Nekem ez a két könyv igazi örömmunka volt. Nagyon sok különböző dolgot egyesíthettem benne. Hihetetlenül élveztem a szereplők házikóinak megformálását, az összes állatfigurának a saját karakteréhez passzoló otthont rajzoltam, talán a béka, a süni és persze mackódoktor háza a kedvencem, de imádtam a majmok házát a fa tetején, és az összes többit is. Fantasztikusan kedves feladat volt a szereplők szobáit, játékait, tárgyait, konyhai edényeit, ruháját is kitalálni, megrajzolni, a Bárányka természetesen játékbárányt tol a babakocsiban, a béka várában békakirályfi lakik, a kutyus játékkutyát ültet a kishajóba… A függönyök, kanapék, ágyneműk mintáját ugyanígy, a szereplőkhöz igazítottam, a malacoknál malacos függöny lóg az ablakban, Boci tehénmintás fotelben üldögél, stb. Minden szereplőnek van kedvenc „témája” is, a Kutyus rajong a robotokért, Boci a Világűrért, Majmocska a vonatokért…Végtelenül szerettem mindezt megformálni. Az évszakokkal is játszottam, a kék könyvben tavaszi és nyári, míg a pirosban őszi és téli mesék szerepelnek.

Az orvosi részekre másfél évig készültem, számtalan könyvet, cikket, weboldalt, forrást végignéztem, kigyűjtöttem, elolvastam. Külön figyelmet szántam arra is, hogy az állatfigurák ugyan nyilvánvalóan emberi karaktert személyesítenek meg, de mégis igyekeztem valamelyest a valósághoz kötődni. Írtam egy hosszú listát a lehetséges állatszereplőkről, aztán írtam egy listát a betegségekről, és megpróbáltam ezeket észszerűen összepárosítani. Például mivel a szarvasmarháknál előfordulhat tüdőgyulladás, ezért Boci kapta a tüdőgyulladást. Mivel a macskák hajlamosak a hasi problémákra, ezért Cicáé lett a gyomorrontásos mese. A baromfiknál nem ritka a szembetegség, ezért Csibének adtam a kötőhártya-gyulladást. A kutyáknál szükség lehet mandulaműtétre, ezért Kutyusról szól a mandulagyulladásos történet. Olykor kicsit gondban is voltam, például először a Hódnak akartam adni a fogorvosról szóló történetet, de rájöttem, hogy ez nem lesz jó, hiszen a hódoknak narancssárga a foguk, hogyan magyarázzam el rajta a fehér fogak fontosságát? Illetve annak is utánajártam, hogy a hódok már a maradandó fogazatukkal jönnek világra, így azt a folyamatot sem tudtam volna bemutatni, ahogy a tejfogak kiesnek és csontfogak nőnek a helyére. Addig kellett nyomoznom, amíg olyan kisállatot találtam, aki az emberhez hasonlóan fogak nélkül születik, majd kibújnak a tejfogai, és később ez csontfogakra cserélődik. Így lett a fogászati mese főszereplője a Borz. A füles mesére egyedül a majom volt alkalmas, mert csak neki van az emberéhez hasonló fülszerkezete. Külön izgalmas feladat volt minél több különböző mackót találni a gyógyító szerepekre. Kilenc mackó szerepel a két könyvben, mindegyik más és más orvosi szerepet tölt be, a főszereplő, Brummbrumm doktor természetesen a jól ismert barnamedve. Jegesmedve az allergológus, Panda a sebész, Vörös panda doktor a radiológus, Mosómedve a fogorvos, Fekete medve a fül-orr-gégész, Szürke medve az altató orvos, Örvös medve a gyógyszerész, Koala a nővérke. Imádtam őket megrajzolni.

Az részletesebb, anatómiai jellegű rajzokkal sokat bíbelődtem, ezerszer átrajzoltam valamennyit. Igyekeztem egyszerű, érhető, látványos ábrákat készíteni, ami alapján egy kisgyerek el tudja képzelni, mi történik a szervezetében. Több magyar és idegennyelvű orvosi témájú, oktató YouTube csatornát követtem rendszeresen, a neten nagyszerű ismeretterjesztő anyagok találhatók, amikből kifejezetten sokat tanultam. Végül megkértem a Bethesda Gyermekkórházat, hogy ellenőrizzék az orvosszakmai tartalmat. Levélben kértem segítségüket, melyre Dr. Velkey György főigazgató úr kedvesen, pozitívan és gyorsan válaszolt. A kész kéziratot dr. Szőllősi Anett, a Bethesda Gyermekkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermek-tüdőgyógyásza nézte át, rendkívül hasznos tanácsokkal, meglátásokkal egészítette ki mindkét könyvet, minden meséhez építő adalékokkal járult hozzá.

Sok orvosi témájú könyvben vettem már részt, ezek mind súlyos nehézségeket dolgoztak fel a daganatos betegségektől a szervátültetésig. Jövő évre is elvállaltam már egy újabb, cisztás fibrózisról szóló karitatív könyvet. De most, ezzel a könyvpárral inkább olyan betegségekről szerettem volna írni, amin minden kisgyerek átesik, amik nem súlyosak, de sok bosszúságot, riadalmat, olykor komoly fájdalmat is okozhatnak.


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...