Hírek » Anna-bál

Anna-bál

Balatonfüreden minden évben az Anna névnaphoz (július 26.) legközelebb eső hétvégén megrendezik a nagy múltú Anna-bált. Az áll a köztudatban, hogy az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth János Fülöp lánya tiszteletére, akit Szentgyörgyi Horváth Mária Krisztina Julianna Erzsébet Konstancia néven anyakönyveztek és Krisztinának szólítottak. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért Anna-bálnak hívják, ha a lány Krisztina volt? Miért nem Krisztina-bál? Erre az érdekes kérdésre többféle válasz is létezik: lehetséges, hogy azért, mert Anna-napon tartották az első bált. Vagy talán azért, mert a ház úrnőjét, Krisztina édesanyját Latinovics Annának hívták. De más magyarázat is lehetséges, erről ír a Füredi História 2017/2 lapszámában Tóth-Bencze Tamás, illetve a Füredi História 16/1 számában Balogh Gyula. A Szentgyörgyi Horváth családfát tanulmányozva rálelhetünk egy hasonló korú unokatestvérre, Szentgyörgyi Horváth József lányára, akit Annának hívtak és később Johann Freiherr Paccassy báró hitvese lett, így felmerülhet az is, hogy a történet főszereplője nem is az a Krisztina nevű fiatal lány, akiről a krónikák szólnak, aki férjhez ment Kiss Ernő későbbi aradi vértanúhoz. A két lány között több, mint egy évtized korkülönbség van, de mivel az első Anna-bál időpontja is bizonytalan, így ez a felvetés is lehetséges. A legkorábbi balatonfüredi Anna-bál, melyet az írásos források megemlítenek, 1836-os, melyet báró Wesselényi Miklós is megemlít naplójában.

Az Anna-bál mai fényét, töretlen népszerűségét a múltból előbukkanó információk nem befolyásolják, sőt, csak érdekesebbé teszik ezt a patinás eseményt.

 

 


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...