Hírek » Balatonkenesei barlanglakások

Balatonkenesei barlanglakások

Balatonkenesén, a 40 méter magas partfalban 9 titokzatos mélyedést láthatunk. Ezeket a mesterséges üregeket tatárlikaknak nevezzük, a mondák szerint ide menekültek a helyiek a tatárok, majd a törökök elől. A jegyzői hivatal őriz egy 1676-ból való jegyzőkönyvet, mely szerint gyerekek is születtek ezekben a hajlékokban. Elgondolkodtam, hogy a lakók vajon hogyan jutottak fel a több méter magasan nyíló likakba? A választ Jankó János 1902-es tanulmányában találtam meg (A Balaton-melléki lakosság néprajza / Barlanglakások a Balaton mellékén). Régen a sziklafal sokkal lankásabb, lejtősebb volt. Keskeny ösvény vezetett fel a legfelső luk magasságába. Erről az ösvényről vájták ki a legfelső üreget, ez volt az első mind közül. Később leomlott a sziklafal felső része, és az üreghez vezető ösvény is megsemmisült. Ezért a lakók néhány méterrel lejjebb vájtak egy újabb üreget. A partomlások következtében összesen öt különböző szinten készültek el ezek az üregek, mindig lejjebb és lejjebb. Ma csak az alsó üregeket tudják a kíváncsi kirándulók megközelíteni, a fentieket csak hegymászók érik el.

Aki kíváncsi a tatárlikakra, annak érdemes végigjárni a Tátorján tanösvényt. Leparkolhaunk az Álmos vezér út végén, majd a Partalja utcán sétálva csakhamar meglátjuk az erdőbe befelé induló ösvényt, amit tábla is jelez. A tatárlikakhoz vezető út csúszós és meredek, esős időben járhatatlan. Csak akkor induljunk el, ha teljesen száraz a talaj, de a löszös, poros út szép időben is csúszik. Óvatosan felfelé haladva az ösvényen hamarosan elérjük a legalsó tatárlikat, ahova rendkívül meredek lejtő vezet fel, a gyökerbe kapaszkodva feljuthatunk. A többi tatárlik megközelítése nehézkes, nem ajánlott. A Tátorján tanösvényen továbbmenve felérkezünk a magas partfal tetejére, a református temetőhöz. Innen csodálatos látványt nyújtó ösvény vezet tovább a Mária Lélekemelő Emlékhelyhez, majd a Soós-emlékműhöz, végül a Soós-hegyi kilátóhoz. A keskeny út végighalad a magasfal peremén, korlát nincs, a gyerekek kezét mindvégig fogni kell! A kilátás lenyűgöző, az útról jól látható a 40 méter magas partfal, és a távolban a Balaton. A kilátót tetejéről páratlan látványban lesz részünk.


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...