Hírek » Katicalány és csigafiú

Katicalány és csigafiú

Köszönöm Varga Attilának a SZABADFÖLD 2021 ünnepi, március 15-i számában megjelent írást.

Katicalány és csigafiú

Úgy tűnt, a legjobb építészek egyike lesz, hiszen egyetemi diplomáját a Magyar Építész Kamara különdíjával szerezte. Mégis máshogy alakult. Bartos Erika háromgyermekes édesanyaként ismeretlenül lépett be a gyermekkönyvkiadás világába, és a segítőkészségről, önzetlenségről szóló Bogyó és Babóca című mesesorozata a hazai sikereket követően már megjelent Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Törökországban és Kínában is. Húsz éve írja varázslatos világú mesekönyveit, s pár éve megrajzolta Budapest gyönyörű épületeit is. Ma már az értékteremtést mesterfokon űzve ügyesen kitalált útravalót ír a főváros környékén élő kisgyermekes szülőknek is. E lelki útravalóként szolgáló Brúnó Budapesten sorozat hatodik kötetének a megjelenése a napokban várható.

Varga Attila

Anna, Peti, Gergő - hű de ismerős ez a névsor valahonnan - édesanyjaként amikor esetleg nem kell csinálnia semmit, akkor örömmel varrogat. Nem szabványméret, nehezen kap magára illő ruhát, és szeret is kitalálni egyedi, kreatív darabokat. Van egy varrósarka a Budapest belvárosában, a hetedik és nyolcadik kerület mezsgyéjén található lakásban, a pár négyzetméternyi lakásrész olykor úszik a sokféle maradék anyagtól.

Lehetne ez szebb? Nos igen. A lakás más-más részeiben Bartos Erika az önzetlenségről, segítőkészségről, barátságról szóló meséit írja, a tervezőasztalnál pedig gyönyörűen megmunkált rajzokon ábrázolja a főváros palotáit.

A szakmai elismerések korán kezdődtek, melyek alapján a legjobb gyakorló építészek egyike lehetne. A kiemelkedő tanulmányi eredményéért egyetemistaként megkapta a BME Építészmérnöki kar Dékáni Hivatalának elismerését, majd az ÉVOSZ hallgatói díját is. A Középületépítő Rt. különdíja mellett, egy templomrekonstrukciós tervéért az Építészettörténeti és Elméleti Intézet díját kapta, és neki adományozták a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék oklevelét is a kiemelkedő teljesítményért. Ezt követte 1997-ben Magyar Építész Kamara díja, majd 1998-ban az úgynevezett diplomadíj Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalától – ezek után fényes építészeti jövőt nem elképzelni lehetetlenség lenne. Mégis egészen máshogy alakult minden. Akinek az elmúlt tíz-tizenöt évben cseperedett fel kisgyermeke, kicsi az esély rá, hogy nem találkozott Bogyó és Babóca bájos történeteivel. A könyvsorozat sikere szinte egyedülálló a magyar gyerekkönyvpiacon.

- Kitűnő állásom volt egy tervezőirodában, amikor saját gyermekeim örömére megírtam az első mesém. És egyre többet. Majd a kitalált karaktereimhez rajzok születtek, s általuk formálódott még tovább a történet. És annyira megtetszettek sokaknak ezek a mesék, hogy az ismerőseimnek, rokonaimnak is le kellett a rajzokat másolnom, és a szöveget leírnom. Valójában ebből született az első meséskönyv, azt vittem először a kiadóhoz.

Előképzettségek nélkül indult el a meseírói úton 2001 körül, egy olyan időszakban, amikor a magyar gyermekirodalom finoman szólva is a téli álmát aludta. Bartos Erika szerint a Bogyó és Babóca első két része szinte észrevétlen maradt. A harmadik után mondta a kiadó, hogy márpedig nem adjuk fel, lesz még folytatás. A könyvek népszerűsítésére azonban nincs keret. Ő utazik mindenhová, hogy találkozzon a gyerekekkel, hogy megismerjék a könyveket. Ezt egyébként nagy örömmel tette, mert mindig is arra vágyott, hogy gyerekeknek rajzolhasson és mesélhessen. A Bogyó és Babóca történeteket olykor el is bábozta a kicsiknek, ennek később lett haszna...

Bartos Erika történeteiből végül egy rajzfilmsorozat is készült, amely a mesecsatornákon is látható. Húsz év elteltével az volt  az első magyar mese, amiből rajzfilm is készült. Kínában például díjat nyertek vele egy filmfesztiválon, de Japánban is bemutatták. A filmes munka jó hatással volt a sorozatra, még tovább forrtak a figurák jellemei. Bartos Erika egyébként a rajzfilm első lépéseként karakterkönyvben dolgozta fel a figurákat, minden szereplőről útmutató készült. Ez jó alapot adott a később elkészített bábkönyvhöz. A bábkönyv, amelyben Babóca elveszti a lila nyusziját, és számos nehézség árán találja csak meg. Bartos Erika egyedül varrta meg az összes szereplőt, kelléket, a fákat, a házakat. A jelenetekről fotók készülnek, ezekből áll össze a könyv illusztrációja. Ez a kötet is megőrzi a sorozat legfontosabb üzenetét: a szeretet, a segítségnyújtás, az együttérzés és a barátság fontosságát.

Bartos Erika az elmúlt húsz évben számos könyvvel jelentkezett: az Anna, Peti és Gergő sorozat kötetei, a Hoppla meséi, a Balaton gyurmakönyv szinte minden kisgyermekes család polcán megtalálható. A Bogyó és Babóca könyvekből, amelyek Bogyó, a csigafiú, Babóca, a katicalány, és barátaik: a méhecske, a szarvasbogár, a lepkelány kalandjairól szólnak a szerző saját illusztrációival, napjainkig 46 kötet jelent meg. Az Anna, Peti és Gergő sorozatban 2006-2009 között 11 kötetben 170 mese jelent meg, a Brúnó Budapesten, a fővárost gyerekszemmel bemutató mesekönyv-sorozatnak pedig 2016 és 2020 között öt kötete jelent meg.

Fontosak Bartos Erika segítő könyvei is, az Örök ölelés – mesekönyv az örökbefogadásról, Új élet, új mosoly – mesekönyv a szervátültetésről, Csillagbusz – mesekönyv az autizmusról, az Őrangyal – mesekönyv a fogyatékkal élő kisgyerekek mindennapjairól, az elfogadásról, egymás szeretetteljes segítéséről, a Meggyógyult a szívem! - füzet a szívbeteg kisgyerekekhez szól, és a Bátorságpróba - a daganatos és leukémiás gyermekeknek segítésére hivatott.

Az írónőt könyveit néhány európai ország mellett kiadták már Törökországban és Kínában is. Itt-ott ugyan meg kell változtatni a könyvet a kulturális, könyves hagyományok különbözősége miatt, de ezt a szerző izgalmas kihívásként élte meg.

És mi maradt az építészetből? Bartos Erika a gyerekirodalom mellett az építészethez sem lett hűtlen, öt évvel ezelőtt egy Budapestről szóló könyve jelent meg. A főváros 28 kiválasztott épületét két kötetben - számos archív felvétellel, friss fotókkal, rajzokkal, leírásokkal, izgalmas történetekkel, részletekkel – mutatta be.

- Az album nem a legkisebb korosztálynak szól, hanem mindazoknak, akiket érdekel a főváros. A kötet egy szubjektív kép Budapestről, néhány kiválasztott épület története, amik kedvesek számomra. Vagy azért, mert nevezetesek, fontos a múltjuk, vagy azért, mert híres lakónak adtak otthont, vagy egyszerűen nagyon szépek. Bejártam a környezetüket is. Ahogy a Gellért-szállót is nehéz a Gellérthegy nélkül szemlélni, a zugligeti lóvasúthoz is hozzánőtt a Libegő története, vagy a Margitszigethez a Margithíd sorsa. Így formálódott ez a mű egy folytonosan kitekintő városjárássá. Sok izgalmas helyre bejuthattam. Körbenézhettem az Operaház épületének tetejéről, felmászhattam a Mária Magdolna - torony galambok lakta fedélszékéig; megnézhettem, hogyan restaurálják a Mátyás-templom Mária-kapuját, bebarangolhattam a frissen megnyitott Vigadót, láthattam a Nyugati pályaudvar Királyi Várótermét.

Az évekig tartó felkészülés soráén számtalan szakembert, kutatót, művészek, alkotók leszármazottait kereste fel. Nagy élménye volt Stróbl Mátyás otthonában tett látogatása, ahol lehetősége nyílt nagyapja, Stróbl Alajos, a századforduló kiváló szobrászának eredeti rajzait megcsodálni. Tartalmas volt számára a Medgyaszay István unokájával való találkozás, akinek romantikus, Gellért-hegyi házában a kivételes tehetségű építész eredeti rajzai, tervei mellett maketteket is láthatott. És olykor a világ legkülönbözőbb pontjain élő alkotókkal váltott levelet, mint a francia Defroi, a fiatal Minecraft-géniusz, aki megalkotta a számítógépes építőjátékból a magyar Parlamentet, vagy a bécsi Harald Schachenhofer, aki egyedülálló járműfotók tulajdonosa. Kiemelten örömteli élmény volt Dulácska Endre professzort, egykori tanárát is megszólaltatnia a kötet számára a Margitszigeti Víztorony vasbetonszerkezete kapcsán. Jutalomjátéka volt, hiszen – mint mondja - a matematika, statika, szilárdságtan egykor a legnagyobb kedvencei közé tartozott, mint minden tudomány, ami a logikára épül.
 

Budapest hetedik és nyolcadik kerületében telnek a mindennapjai, így a kedvenc helye is itt van: a Fűvészkert. Szereti még az Astorián az Unger-házat, a Várkert Bazárt, az Iparművészeti Múzeumot, az Erzsébet-kilátót, a Gellért-szobrot, a Gyerekvasutat. De az épületeknél is jobban szereti a Dunát, és a felette átívelő sok gyönyörű hidat.

Megkérdezték egyszer a sikerről, ma is ugyanúgy tartja, ugyanazt mondja.

- Sosem szenteltem túl nagy jelentőséget a sikernek, nem hajszolom a népszerűséget. Nem foglalkoztatnak a ismertséget növelő meghívások, ezernyi felkérést utasítottam vissza, melyek nagynézettségű műsorokba invitáltak. A mindennapjaim szinte ugyanúgy és ugyanott telnek, mint 15-20 évvel ezelőtt, a főváros hetedik és nyolcadik kerületében. Ma is BKV-n utazom, legtöbbször a 7-es buszon. Magam takarítom a lakást, a sarki kisboltban vásárolok, hétvégenként főzök, hétköznap szaladok a teendőim után. Nincs beosztottam vagy menedzserem. Néhány dolog idővel felértékelődött, ilyenek a régi barátságok. Sokat jelentenek számomra, felüdülés a gyerekkori barátnőimmel – a mai fizikai távolságtartással - kávézni, és olyan dolgokról beszélgetni, amit csak mi értünk.

 A Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, a zene olyan lett számára, mint egy második anyanyelv. Néhány kórusdarabhoz erősen kötődik, mint Kodály Angyalok és pásztorok című műve, Britten, Stockhausen és Sztravinszkij darabjai. Vannak régi kottái, amiket nagy becsben tart, és néhány régi bakelitet is féltve őriz, a legnagyobb kedvence Hobótól a Vadászat, és a dupla, pöttyös Beatrice album.

Szereti az állatokat, különösen a bárányokat, a pulikutyát és a madarakat. Sokat olvas, és szívesen hallgat klasszikus zenét. Néptáncol, biciklizik. Szereti a kávét, rengeteg kávét iszik. Kotyogósat, tisztán, feketén. Rajzol, különösen éjjel, mikor az éjszaka lehunyta szemét, csendben, egyedül.

Az íróasztaláén borítótervek. Készül a Brúnó Budapesten sorozat legújabb kötete. Lassan a nyomdagépből kikerülnek a finom illatú ívek. A hatodik Brúnó-könyv a főváros környékének érdekességeit, látnivalóit, kirándulóhelyszíneit mutatja be, hosszabb-rövidebb gyalogos és biciklis túrákat javasolva Budapest közelében. A mese szereplői ellátogatnak Szentendrére, a Vácrátóti Arborétumba, a veresegyházi Medveotthonba, az alsógödi Duna-partra, a Gödöllői Királyi Kastélyba, az ócsai láperdőbe, a zsámbéki templomromhoz, az érdi minarethez, a biatorbágyi vasúti hídhoz, a Martonvásári Kastélyparkba, Dobogókőre, Pomázra, a Budakeszi Vadasparkba, Solymárra, Budaörsre és a Pilis néhány szép pontjára. Jön a tavasz, talán a Covid fenyegetése is enyhül majd. A  kisgyermekes családok segítésére felolvasta néhány meséjét, hogy ingyen és reklámmentesen láthassák azt szülők és gyermekek a YouTube csatornán.

Ott áll a lakásban a varrógép, a íróasztal, és a tervezéshez szolgáló asztala is. Rajtuk minden alkotói rendben. Mert elképzelések, tervek vannak. De csak kis lépésekben. Idézi Michael Ende Momo című végtelenül bölcs könyvéből Utcaseprő Beppo szavait: „Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre... Akkor örömet okoz.”


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...