Hírek » Magyar Nyelvőr Díj

Magyar Nyelvőr Díj

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében átadták a Magyar Nyelvőr Díjat, melyet minden esztendőben olyan személyek kapnak, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határon innen és túl. A Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választotta ki a Magyar Nyelvőr Alapítvány Kuratóriuma, a külhoni magyarok köréből, a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért. 

Megtisztelő, hogy 2023-ban, két elismerésre méltó szaktekintély, Dr. Haader Lea és Ádám Zita mellett én is átvehettem a Magyar Nyelvőr Díjat.
Bartos Erika a magyar nyelv, magyar kultúra ápolásával, kutatásával kapcsolatos magas színvonalú, áldozatos tudományos munkájának elismeréseképpen a kuratórium döntése alapján Magyar Nyelvőr Díjban részesül. A Brúnó sorozata igazolta, hogy igazi modern polihisztor. Építészmérnökként is tud kimagasló nyelvi bravúrokkal egy egész generációt az anyanyelv szeretetére, az olvasásra nevelni, sőt, tájakat, a kulturális örökségünket is képes bemutatni a legkisebbeknek. A gyerekeknek egy megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja."

Köszönöm ezt az elismerést a Magyar Nyelvőr Alapítványnak! Váratlanul ért, de nagyon örülök, hogy a mesekönyveim, különösen a Brúnó-sorozatom kötetei mögé fektetett kutatómunka hangsúlyt kap. Mind a Budapestről, de főképp a Balatonról szóló részek mögött hosszú gyűjtőmunkám fekszik, igyekeztem a történelmi, kulturális, hagyományőrző, építészeti részleteket alaposan felkutatni és mesébe szőni. Az összegyűjtött információkból persze csak a gyerekek számára érdekes tudnivalók kerültek bele a könyvekbe, a kimaradt anyagokat a weblapomon gyűjtöttem csokorba. A gyerekekhez szóló nyelvezetet mindig komolyan vettem, több mint 20 éve arra törekszem, hogy az óvodások életkorának megfelelően érthetően, befogadhatóan szóljak, és szeretetteljes kapaszkodót nyújtsak a legkisebbeknek. Bízom benne, hogy a munkám sok családnak hoz örömöt, köszönöm, ha szeretettel forgatják a könyveimet! 

A díjjal járó pénzösszeget a koraszülött kisbabákkal foglalkozó Melletted a helyem egyesület javára utaltam át, elismerésre méltó munkájuk támogatása képpen.
Boldog vagyok, hogy a Brúnó-sorozat két szép elismerést, a Magyar Nyelvőr Díj mellett a Budapestért Díjat is kiérdemelte.


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...