Sajtó » Cikkek » 2006 Élet és Irodalom

ÉLET ÉS IRODALOM - 2006

Ex Libris
Bogyó és Babóca világot lát – Balázs Eszter Anna írása

Ez az a sorozat, amit rég kiszúrtam magamnak, és alig vártam, hogy végre, kisfiamra hivatkozva, megvehessem magunknak. Kedves rajzokkal teli, gyönyörű kiadás. Már magáról a borítóbelsőről is órán át lehetett mesélni, vagy beszélgetni egy nagyobb gyerekkel. De az egy év alattiaknak – akik élvezettel fedezik fel a környező világ ábrázolásait, és a szemük a színes és egyszerű vonalvezetésű dolgokat látja jól – szintén ajánlható. A legnagyobb tévedésen alapszik ugyanis az a mai divat, hogy halványpasztell színekkel kell körülvenni a gyereket, mert az megnyugtató. Épp ellenkezőleg: az újszülött számára a fekete-fehér csíkok és körök a világ legizgalmasabb és leghasznosabb ingerei, mivel ekkor tanul fókuszálni. De később is élénk és határozott vonalakra, élénk színekre van szüksége ahhoz, hogy élesedjen a látása.

A Bogyó és Babóca sorozat (kötetenként két mese) ezt mind figyelembe veszi. Bartos Erika, aki egyébként maga írja és rajzolja a könyveket, három gyermeke legnagyobb boldogságára, pontosan tudja, hogy a legkisebbeket a képek olvashatósága izgatja, így minden illusztráció a történet egy-egy pillanatát merevíti ki, de olyan részletgazdagsággal, melynek révén az egy sokfélesége is tematizálódik. Egy-egy oldalon, ha éppen azt igényli a hallgatóság, percekig lehet csupán megnevezni a tárgyakat, élőlényeket és színeket. A stilizált arcokról és modellszerű mozdulatokról (kedvencem az annyira kifejező és életszerű mutogatás) a gyermek is könnyen leolvashatja a szereplők érzelmeit. Emellett a katicalány és a csigafiú kalandjai rövidek és egyszerűek – először csónakáznak a tengerhez, ott megismerkednek a polippal, majd a szivárványhalak segítségével hazajutnak; a másik mesében pedig elkötnek egy űrhajót, és fura űrlényekkel találkoznak. A történetek szókincsbővítésre is lehetőséget adnak, az első mesében a tengeri állatok, a másodikban a Naprendszer bolygói szerepelnek. A szerző, akinek honlapja is üde pillanatokat szerez az érdeklődőknek, több apró, mindennapi eseményt (fogmosást, testvérvárást, oltást) kedvesen elmesélő kötettel van jelen a könyvpiacon.


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...