Sajtó » Cikkek » 2012 Funzine Magazin

Funzine magazin, 2012. július 11.

A bátorságpróba – mesekönyv a daganatos gyermekek megsegítésére

Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő – akinél kisgyermek van a családban, betéve ismeri Bartos Erika immár világhódító hadjáratra indult, számos nyelvre lefordított mesekönyveinek kis szereplőit. Az írónő most egy nemes cél szolgálatába állt rajzaival, és azokat segíti, akik nap mint nap beteg kisgyermekek életéért küzdenek.

Az Őrzők Alapítvány egy olyan mesekönyv kiadására vállalkozott, amely felkészíti a daganatos gyermekeket a hosszú és nem egyszer emberpróbáló kezelésre. A vállalkozásról dr Hauser Péter gyermekonkológussal, a Tűzoltói utcai II. számú Gyermekklinika osztályvezető egyetemi adjunktusával beszélgettünk.

Mióta működik az alapítvány, és mivel foglalkozik?

Az Őrzők Alapítványt 1989-ben hozták létre, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika egyetlen saját alapítású ilyen szervezete. Azért jött létre, hogy a klinikán kezelt daganatos és leukémiás gyermekek kezelési körülményeinek javításán munkálkodjon.

Közhasznú alapítványként milyen kapcsolatban állnak a gyermekkórházakkal, az orvostanhallgatókat képző intézetekkel?

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika a Semmelweis Egyetem egyik vezető oktató intézménye, ahol orvostanhallgatók képzése folyik. Az itt dolgozó rezidensek napi szinten láthatják az alapítvány tevékenységét, eredményeit. Ezért szoros kötődés van a klinika fiatal orvosai és az Őrzők Alapítvány között. Az itteni rezidensek örömmel vesznek részt az Őrzők Alapítvány munkájában, ahogy ezt a készülő, beteg gyermekeknek szóló rajzos tájékoztató könyv esetében is látható: ők írták a könyv szakmai részét.

Pontosan milyen végzettséggel és kik vehetnek részt az alapítvány munkájában?

Bárki segítheti az Őrzők Alapítvány munkáját, sőt, örömmel várjuk az önkénteseket. Tele vagyunk lelkesedéssel, tervekkel, de egyelőre kevés önkéntesünk van. A legfontosabb a rátermettség és az elkötelezettség a daganatos gyermekek ügye iránt. A leginkább elkötelezettek természetesen a maguk is érintettek. Ezért is örülök annak, hogy az alapítvány által alkalmazott szociális munkás egykor a betegem volt. Eleinte fura volt mindkettőnk számára az új helyzet, de ma már ő is a gyógyító csapatunk értékes tagja.

Van összefogás a hasonló célú és küldetésű alapítványokkal? Tudják segíteni bármiben egymás munkáját?

Örömmel dolgozunk olyanokkal együtt, akiket a tisztességes, nyitott együttműködő, segítő szándék vezérel, akik maguk is adni akarnak, nem maguknak gyűjtenek. Ezért támogatjuk lassan 20 éve a Bakonyszűcsi Gyermekonkológiai Rehabilitációs Otthont. Úgy gondolom az összefogásnak helye van, hiszen egy területen a különböző alapítványoknak akkor van létjogosultságuk, ha nem egymás konkurenciái, hanem a sokféle feladat közül kiválasztanak maguknak egy-egy területet, és azt erősítik munkájukkal. Mi, az Őrzők Alapítvány elsősorban a gyógyításra, a betegellátás körülményeire helyezzük a hangsúlyt, gyűjtési céljainkat elsősorban a betegellátást végző kórház és annak igényei szabják meg.

Egy-egy életmentő orvosi műszer beszerzéséhez lehet-e ma Magyarországon „szponzort” szerezni, vagy ezer forintjával, személyes adományokból gyűlik a kívánt összeg ilyen esetekben?

Mindkét tényező nagyon fontos. A mai gazdasági helyzetben az adományozási kedv kicsit visszafogottabb, ha szabad így fogalmazni: minőségibbé vált. A számos negatív példa hatására jobban megnézik az emberek kinek és miért adnak, odafigyelnek arra, hogy mi történik a pénzükkel. Én ezt nagyon jó dolognak tartom, mert a hitelesség a legfontosabb egy alapítvány működésénél: valóban arra költi-e az adományozóktól kapott pénzt, amire gyűjt. Arra figyelünk, hogy minimalizáljuk működési költségeinket, tudatosan az önkéntes munkát keressük. Úgy gondolom hitelességgel, tisztességes munkával a célok ugyanúgy megvalósíthatóak, mint a korábbi években, amikor jobb volt az emberek és a vállalatok gazdasági helyzete.

Nemrég Bartos Erika közkedvelt meseíróval is együttműködtek egy a daganatos beteg kisgyermekeknek szóló felkészítő mesekönyv megalkotásában. Hogyan jött az ötlet, és mi a céljuk az idén megjelenő mesekönyvvel?

Körülbelül egy éve fejezte be klinikánk egyik betege a kezelését, aki akkor még csecsemő volt, ma már 2 éves gyermek. Az ő édesanyja jött be egy ambuláns rendelésemre, hogy szeretne az Őrzők Alapítvány önkéntese lenni. Ennek nagyon megörültem, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy olyan emberek is legyenek köztünk, akiknek személyes tapasztalata van a betegséggel. Ő vetette fel, hogy hiányzik egy kifejezetten a 3-8 éves korosztálynak szóló tájékoztató füzet. Bár már ebben az életkorban is minél alaposabban igyekszünk szavakkal megértetni a gyermekekkel, hogy mi a betegségük lényege és milyen eszközökkel fogunk ellene harcolni, számukra mégis a legkönnyebb sok-sok rajzzal elmondani a történetet. Ehhez állt mellénk rögtön az első hívásunkra Bartos Erika írónő, aki könyvei révén minden kisgyermekes család állandó lakótársa.

A klinika fiatal orvosaival, pszichológusaival, egy betegellátó nővérrel és egy szülővel összeállva készült el a könyv szöveges része, melyhez az írónő rajzos illusztrációkat készít az általunk és a gyermekek által is nagyon kedvelt szín- és formavilággal. A gyermekek számára is nagy élmény lesz, ha a kórházi környezetben egy otthoni társuk, egy újabb Bogyó és Babócás jellegű könyv is elkíséri őket.

Mire lenne leginkább szüksége az alapítványnak ahhoz, hogy a működése fenntartható, eredményessége pedig javítható legyen?

Ha egyszerűen akarom megfogalmazni: állandó támogatókra és folyamatos bevételekre, hiszen ebből tudjuk megvalósítani terveinket a beteg gyermekekért. Ennél valójában sokkal fontosabb, hogy hitelesek tudjunk lenni, meg tudjuk nyerni az emberek bizalmát, hogy ők is a csapatunk tagjának érezzék magukat. Jó szándékú támogatásuk jó helyre érkezik és a segítségük célba ér.

Bővebb információ az alapítvány oldalán található.

http://www.funzine.hu/hu/2012-07-a-batorsagproba-mesekonyv-a-daganatos-gyermekek-megsegitesere/


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...