Sajtó » Cikkek » 2010 Kultura

Kultura.hu - 2010

Százlábú versek óvodásoknak

Persze nem versláb van száz, hanem egy vers a százlábúról, annak dacára, hogy nem egy igazán költői szerzetről van szó. Már ahogyan azt a felnőttek hiszik. Nem úgy a gyerekek, akik számára a világ minden szeglete érdekes. Bartos Erika pedig nem tett egyebet, mint rímekbe foglalta mindezt, s a napokban immár a második, óvodásoknak szóló verseskötete jelent meg.Rímekbe szabott világ
Bartos Erika már első verseskötetével sem árult „Zsákbamacskát”. Mesélőkéjét már korábban megismerhettük Bogyó és Babóca történetei révén, amiből világosan kiderült, pontosan tudja, hogy a gyerekek mire kíváncsiak: mindenre. S azt is, hogy milyen tálalásban szeretik megismerni azt a mindent: mókásan, vidáman, kedvesen. Jó példa erre az új kötet címadó verse, melyben a százlábú táncolni menne, s emiatt lábbeleit keres az 50 pár lábára – csizmát, bakancsot, lyukas zoknit. A kis történetek tehát csupa izgalmas dolgot mutatnak be a Buboréktól a Furulyaszón át a Szánkózásig, Póktól Szitakötőn át a Piacig, Trabantot, kukásautót, úthengert, és így tovább, kifejezetten gyerekszájba való, ritmusos versek formájában. S mint ilyen gyerekversek esetében, a megzenésítés nem is váratott magára sokat.

 

Dalolni is lehet
- Az első verseskötetem, a Zsákbamacska megjelenése után nem sokkal kaptam egy demólemezt a Kiskalász zenekartól. Három versem szerepelt rajta, három remek dal formájában – mondja Bartos Erika. - Rögtön beleszerettem az együttes zenei világába, úgyhogy örömmel igent mondtam a megkeresésre. Hamarosan el is készült az első cd, és idén áprilisban meg is jelent. Ezen 16 versem szerepel, a Kiskalász által megzenésítve, és sok vendégzenésszel előadva. A zenekar közben már a második lemezén dolgozik, ezen az új, Százlábú című kötetemből lesz megzenésítve 18 vers. Már hallottam is belőle párat, izgatottan várom, hogy kész legyen.

Minden képen
A könyvekben dupla, színes oldalakon jelennek meg a versek, rajzokkal is elmesélve, miről szólnak. Az pedig semmiképp sem újdonság, hogy ezekről az oldalakról - sőt a CD borítókról is - a Bartos Erika teremtette képi világ köszön vissza, hiszen - mint minden más esetben - ezeket a kiadványokat is ő maga illusztrálta. Az egyik dalhoz, a Nem akarok című megzenésített vershez, animációs filmet is készített, ami meg is tekinthető a Kiskalász zenekar honlapján.

Csukás István ajánló sorai a Százlábú hátlapján:
Örömmel ajánlom a kis és nagy olvasók figyelmébe Bartos Erika második verseskötetét! Mert mindig öröm, ha a gyerekek hozzájuk szóló könyvet kapnak, jó könyvből sose elég, belőlük tanuljuk meg a világot! Bartos Erika nagy beleérzéssel és tehetséggel ábrázolja a gyerekek világát, megmutatja, hogy mennyi szépség van benne, és felmutatja az apró dolgokban a csodákat. Muzsikáló ritmusú versei könnyen a fülünkbe és a szívünkbe lopóznak, méltó követője a nagy mestereknek, de megőrzi eredeti hangját. Külön kell beszélni a versekhez kedvesen illeszkedő rajzokról, ritka, hogy egy költő egyben ilyen tehetségesen tudjon rajzolni is. Rajz és vers együtt deríti fel a szívünket!
Nyulász Péter – Kultura.hu


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...