Sajtó » Cikkek » 2014 Magyar Kurír

Magyar Kurír, 2014. április 29.

Bartos Erika: Őrangyal – a Máltai Szeretetszolgálat első mesekönyve

A 21. Nemzetközi Könyvfesztivál eseményei között mutatták be a máltaiak kiadásában megjelent új mesekönyvet – tájékoztat a kultura.hu nyomán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

 

Bartos Erika Őrangyal (Mesék az elfogadásról) c. könyve fogyatékkal élő kisgyerekekről szól, akik megtalálják helyüket saját közösségeikben. Magyarország legismertebb és legkeresettebb gyerekkönyvírójának új könyve április 25-től kapható a legtöbb könyvesboltban.

„A segítő út természetes módon épült be pályámba” – mondta el Bartos Erika új kötete, az Őrangyalcímű mesekönyv bemutató sajtótájékoztatóján a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A népszerű írónő új kötetének szereplői fogyatékkal élő gyerekek, a történetek pedig az ő közösségbe való beilleszkedésükről, elfogadásukról írott mesék.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője a Lázár Ervin-teremben rendezett könyvbemutatón – melyen  a monori Tabán-program cigány gyerekekből álló zenekara játszott – elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a szeretetszolgálat 25. születésnapján adhatják ki ezt a különleges könyvet. A könyv jogdíját Bartos Erika a szervezetre ruházta azzal a feltétellel, hogy a bevételből származó teljes összeget fogyatékkal élő gyermekeknek adják.

Az építészmérnök végzettségű Bartos Erika elhivatott magyar gyermekkönyvíró és illusztrátor. Meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, nevéhez számtalan gyermekkönyv fűződik, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik speciális szükségletű vagy súlyos betegségben szenvedő gyermekekkel. Könyvei sokféle nehézséggel küzdő gyermeknek szereztek már sok örömet. Művei több nyelven megjelentek, meséinek egy része Braille-nyomtatásban és jelnyelven is elérhető.

„Az első mesém 15 évvel ezelőtt született meg. Akkor is és most is az a célom, hogy kapaszkodót adjak a gyerekek számára” – mondta el a kötetet bemutató sajtóeseményen Bartos Erika. Az írónő emlékeztetett arra, hogy első köteteiben olyan mindennapi küzdelmeket próbált meg a mesékkel bemutatni, amelyeket egy kisgyermek átélhet: az első nap az óvodában vagy egy új tesó érkezése is megihlette.

Felidézte, hogy a soron következő köteteiben beteg gyerekeknek írt. Először a szívkatéteres betegek, majd a daganatos gyermekek számára készített könyvet, amelyben a betegség leküzdését játékos-mesés eszközökkel ábrázolta, ezáltal is megkönnyítve a hosszadalmas és fájdalmas gyógyulási folyamatot. Az írónő elmondta: ezekből a kötetekből megtanulta, hogyan segítsen jól és hasznosan a beteg gyermekeken.

Új mesekönyvében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által is vallott elveket fogalmazta meg a gyerekek nyelvén. A fogyatékkal élők nem várnak mást a környezetüktől, mint őszinte kapcsolatokat, természetességet, elfogadást – méltóságot és helyet a közösségben. A mindennapok során azonban láthatatlan falak zárják el őket a többségtől, bizonyos értelemben ők is kirekesztettek. Elfogadásuk elősegítése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik küldetése. Az írónő elmondta: a kötet ötlete tíz évvel ezelőtt merült fel benne, mégis eddig várt a megírásával, ugyanis korábban azt érezte, hogy még nem rendelkezik kellő tapasztalattal egy ilyen könyvhöz.

Az Őrangyal kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, az ő útjukon keresztül az elfogadásról, együttélésről – írta saját könyvéről Bartos Erika. – Ugyanolyan indíttatásból, ugyanolyan szeretettel írtam ezt a könyvet, mint az eddigi meséimet, az Anna, Peti és Gergősorozatot, Bogyó és Babóca történeteit vagy a verseimet. Három fő gondolat motoszkált bennem, amit szerettem volna ezzel a kötettel átadni: az egyik, hogy mindenki ügyes valamiben. A mesében szereplő vak kislány például mindig a legügyesebb a szembekötősdiben, mert a hallása érzékenyebb látó társainál. A másik fő gondolat az volt, hogy néha nagyon hasznos beleképzelnünk magunkat társaink helyébe. Az egyik mesében néhány barát önként úgy dönt, hogy az iskolai táncot kerekesszékben ülve táncolja majd el, csupán azért, hogy így élő társukkal közösséget vállaljanak. A harmadik pedig a szeretet. Azok a gyerekek, akik valamilyen speciális nehézséggel küzdenek, legtöbbször nem sajnálatra vágynak, hanem szeretetre, elfogadásra, természetes és azonos bánásmódra.”

Az Őrangyal (Mesék az elfogadásról) című könyv április 25-től kapható a nagyobb könyvesboltokban. A kötet megvásárlói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjait támogatják.

Magyar Kurír

http://magyarkurir.hu/hirek/megjelent-maltai-szeretetszolgalat-elso-mesekonyve-az-orangyal


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...