Sajtó » Cikkek » 2011 Meseutca

meseutca.hu

Boldog születésnapot, Pozsonyi Pagony!

Interjú Demény Eszterrel és Kovács Eszterrel

Edinger Katalin
2011. október 20.

A tízéves Pagony két meghatározó alapítójával, Demény Eszterrel és Kovács Eszterrel beszélgettünk az ő Pagonyukról, az indulásról, a megérkezésről és a jövőről, na, meg persze sok-sok Pagony-könyvről.


Demény Eszter

Melyik a legkedvesebb Pagony-könyved, és miért?

Ez a legnehezebb kérdés. Mindegyik és mindegyik másért. A Boribon azért, mert az első könyvünk, mert klasszikus, mert minden mondata a helyén van. A Bogyó és Babóca elképesztő közönségsikeréért. A Rumini a letehetetlenségéért, a Csoda és Kósza az abszurd humoráért, a Friss tinta! az úttörő szerepéért, a Volt egyszer egy Máté Angi szavajárásáért, a külföldi könyvek azért, mert utat találtunk nekik itthon… És ezt így tudnám sorolni a végtelenségig.

Mi a másik Eszter „szíve csücske Pagony-könyv”?

Azt hiszem, a választás neki sem egyszerűbb. De ha muszáj, valószínűleg a Jó éjszakát, Annipanni!-t és a Friss tintá!-t mondaná.

Melyik a legsikeresebb könyvetek? Miben rejlik a sikere?

Két sorozatot gondolok legsikeresebbnek: az egyik a Bogyó és Babóca, a másik a Rumini. A közönségsiker mellett a Bogyó és Babóca nem kapott ugyan olyan szakmai elismerést, mint a Rumini, de kiadóként az a visszajelzés, ami a közönségtől érkezik, hogy ennyire eltalált valamit, rettentő jó érzéssel tölt el, a szakmai elismerés pedig szintúgy. A siker okát mindig nagyon nehéz megfogni. ABogyó és Babóca-világ egyszerűsége, mindennapjai és mindennapisága, az ettől egy szinttel való elemelése eltalálta a 2–4 éves korosztály igényeit. Pillekönnyű, a szó jó értelmében, bájos, szelíd, békés. És a siker szempontjából ne felejtsük el a filmet, ami még több gyerekkel ismertette meg a figurákat! A Rumini sikere szerintem abban rejlik, hogy jó a könyv. Nagyon hamar kapott szakmai elismerést, IBBY-díjat, több iskolában kötelező olvasmány lett. És a gyerekek kézről kézre adják.


Kovács Eszter

Mi a legkedvesebb Pagony-könyved, és miért?

Erre pont most válaszoltam a saját honlapunkra is, és most idekopizom: „Hogy mi a kedvenc Pagony-könyvem? Nem nagyon lehet ennél nehezebbet kérdezni, mindet szeretem, hogyne szeretném! Egy mackó és két ló mégis a sor elejére kívánkozik… Boribon – egy régi-régi medve. Boribon, az egyik legelső és legkedvesebb gyerekkori könyvélmény, a legelső Pagony-könyv. Boribon, aki a mai gyerekeknek és a mi gyerekeinknek épp úgy a szíve csücske, ahogy nekünk is az. Ráadásul tartozik hozzá egy Annipanni is, és mindkettejükhöz tartozik egy csodálatos Marék Veronika. Aztán itt vanCsoda és Kósza, akiknél idétlenebb és lököttebb, kedvesebb és érzékenyebb lovakat képzelni sem lehetne. Háromkötetnyi remekbe szabott mese, a magyar gyerekirodalom örök gyöngyszemei. Nevetünk, sőt, hangosan röhögünk, ha olvassuk – és micsoda komolyság és életbölcsesség van a sok idétlenkedés mögött. Soha nem felejtjük el, hogy volt egyszer egy csodálatos Czigány Zolink.” Szóval, talán így. Ezekhez fűz a legbensőségesebb kapcsolat, de a legbüszkébb még mindig a Friss tintá!-ra vagyok.

Mi a másik Eszter „szíve csücske Pagony-könyv”?

Az ő szíve csücske a Mesék a Tejúton túlról.

Melyik a legsikeresebb könyvetek? Miben rejlik a sikere?

Három nagyon sikeres sorozatunk van: a Bogyó és Babóca, a Boribon és a Rumini. A Boribonnál működik a nosztalgia, de természetesen nem csak az, hanem valami nagyon el van találva benne, ami ugyanúgy működött 1970-ben, mint ma. Hogy mi is az, arról a legjobb elemzést Boczán Beától olvastam http://www.prae.hu/prae/articles.php?aid=4017&cat=8 . Én mindig azt gondoltam, hogy annyira egyszerű az egész, nincs benne semmi fölösleges, sem a képeken, sem a szövegben. Minden ki és el van találva, tömör és lényeglátó, akár egy haikuban. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ez a felnőttet nyűgözi le, a gyerek pedig csak élvez valamit, ami igazából megfoghatatlan. A Bogyó és Babóca meg a Boribon némiképp rokonok, hiszen ugyanannak a korosztálynak szólnak, és némiképp az eszközeik is hasonlók. Csakúgy, mint a Boribonnál, gondban vagyok, ha azt kérdezik, vajon miért szeretik a gyerekek ezt a sorozatot ENNYIRE. Erika tud valamit, ami annyira sajátja a gyerekeknek – de hogy mi ez a valami, arra megint csak nem egyértelmű a válasz. Mert persze hogy aranyosak a figurák, karakteresek a szereplők, kedvesek és őszinték a történetek és a rajzok, nagyon könnyű azonosulni a szereplőkkel, nagyon ismert, mindennapos és ráismerhető cselekvéssorozatok zajlanak a mesékben – de ezt talán más könyv is tudja. A Bogyó és Babóca pedig tud valamit ezen felül is – de nagyon nehéz megfogni, elmondani, elemezni, hogy mi lehet az. ARumini egészen más, hiszen nagyobbaknak, kisiskolásoknak szól – és egy igazi regény. Az én fiamnak is ez volt az első olyan könyve, amit egyszerűen nem lehetett abbahagyni, annyira izgalmas volt – szerintem sokaknak ez az első ilyen könyvélményük, hogy milyen bekerülni egy regénynek a világába, ami nem ereszt. Szerintem ez nagyon fontos tapasztalat. És hát annyira zseniálisan jó az egésznek a felépítése, szerkezete, dramaturgiája, annyira jó látni, ahogy az újabb és újabb részekkel bonyolódik, és egyre összetettebbé válik ez a nagyon komolyan megteremtett világ. Én azt gondolom, hogy a gyerekek is ezt élvezik – ez az olvasás öröme.

http://meseutca.hu/2011/10/20/boldog-szuletesnapot-pozsonyi-pagony-2/


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...