Magyar Nemzet – 2012. 12.01.

Mesékkel is fel lehet készülni a legrosszabbra

Makrai Sonja 
2012. december 01.

Karitatív kezdeményezésként látott napvilágot A bátorságpróba című kiadvány, amely a daganatos betegeknek nyújt segítő kezet. Az illusztrációkat Bartos Erika készítette.

A Tűzoltó utcai gyermekklinika munkatársai által létrehozott Őrzők Alapítvány feladatának tekinti a klinikán kezelt súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítását, a hazai terápiás ellátások fejlesztését, baba–mama szobák, szülői lakások kialakításával és fenntartásával segíti a szülők folyamatos kórházi vagy kórházhoz közeli tartózkodásának lehetőségét, segíti a beteg gyerekek rehabilitációját. A Tűzoltó utcai gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon, az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti az itt kezelt gyermekek hatékony gyógyítását.

Hauser Péter gyermekonkológus vezetésével hosszú és sokrétű munka eredményeként legutóbb a daganatos és leukémiás gyerekeknek különleges mesekönyvet készítettek Bartos Erika illusztrációival. A bátorságpróba című kiadvány a kis betegekre váró embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal. A könyv ötlete az egyik gyógyult kisgyerek édesanyjától származik, a Semmelweis Egyetem rezidensei írták a könyv szakmai részét, s pszichológusok, nővérek és szülők is segítették a munkát, hogy minél érthetőbben fogalmazzák meg a gyerekeknek, mi vár majd rájuk, mi a betegségük lényege és milyen eszközökkel kell harcolni ellene.

„Rengeteg ember mérhetetlen jó szándéka, munkája, teherbírása rejlik abban, hogy ez a kötet megvalósulhatott. Sokat beszélgettem egy édesanyával, akinek kisgyermekét megtámadta ez a szörnyű kór. Tudta, mire van egy szülőnek szüksége ebben a helyzetben, ő is kereste a fogódzókat. Talán egyetlen könyvemmel sem dolgoztam még ennyit és ilyen szívvel-lélekkel. Számos orvost, szakembert, nővért és civil támogatót ismerhettem meg, akiknek mélyen becsülöm a mindennapi munkáját. Fájdalmas és embert próbáló feladat, amit ezek az orvosok végeznek, épp ezért nagyon sokat jelent nekem, hogy rajzaimmal részt vehettem a kezdeményezésben. A betegséggel küzdő gyerekek számára óriási segítséget jelent, hogy egy olyan mese szereplőivel azonosulhatnak, akik hasonló betegséggel küzdenek, és ezzel ők maguk a mese hősévé válhatnak. Szeretném hinni, hogy sokaknak hoz majd segítséget, kapaszkodót, és erőt nyújt majd a gyógyulás útján” – mondja Bartos Erika.

http://mno.hu/grund/mesekkel-is-fel-lehet-keszulni-a-legrosszabbra-1121472 


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...