Sajtó » Cikkek » 2011 Pagony

Pagony weboldal - 2011.10.

10 éves a Pozsonyi Pagony - Az alapítók kedvencei

2011. október 13. — Hanna

Három házaspár 2001-ben nem talált a gyerekeinek megfelelő kortárs mesekönyvet. Mi sem egyszerűbb: alapítottak egy boltot, majd egy könyvkiadót. Hát, annyira talán még sem volt egyszerű... de valamitől működött. A jó szövegektől és képektől, meg a sok munkától, amit mindenki beletett. A tulajdonosok nagy nehezen választottak a sok-sok kedvenc közül egy-egy könyvet, amit a legfontosabbnak, legkedvesebbnek tartanak.

Banyó Péter, cégvezető, grafikai munkák, programozás, rohangászás, agyalás:

Kiadóként kedvencet választani a könyveink közül kicsit olyan, mintha a saját gyerekeim közül kellene választanom. Most mégis ezt kell tennem, és egy olyan könyvsorozatra esett a választásom, amely talán a legmeghatározóbb volt a kiadó sorsának alakulásában és sok szempontból az első. Ugyan nem ez volt az első könyvünk, de szerzője az első volt, akit mi "fedeztünk fel". A Bogyó és Babóca azóta is a legnépszerűbb sorozatunk, szerzője hosszú idő után az első igazi mesekönyv-szerző, aki folyamatosan publikál és aki a gyerekeknek való írást tekinti fő hivatásának. Hatalmas közönségsikere ellenére (vagy tán éppen azért) a szakma, a kritika méltánytalanul mellőzte, pedig - meggyőződésem - Bartos Erikának komoly szerepe van nem csak a Pagony kiadó sikerében, hanem az egész gyerekkönyvkiadás virágzásában. Az a híd-szerep, amelyet a nagyközönség felé könyvei betöltenek, közvetve más szerzőknek is utat nyitott, aminek köszönhetően jó másfél évtized után a gyerekkönykiadás kezd ismét komolyan vehető részévé válni a szakmának. A sorozat számtalan része közül a legújabbat, az Évszakos könyvet választottam, nemcsak azért, mert méretével és terjedelmével kilóg a többi közül, hanem mert jól mutatja azt a fejlődést, amin Bogyó és Babóca az elmúlt nyolc év alatt átmentek. Az első rész kedves, de kissé esetlen figurái alaposan átalakultak: miközben megőrizték karakterüket, sokkal kiforrottabbak, jellegzetesebbek lettek. Az első részek enyhén sematikus háttereinek helyét pedig egy gazdagon kidolgozott, minden részletében végiggondolt, sokszínű világ váltotta fel, amelyben Bogyó és Babóca és komoly méretűre nőtt baráti társaságuk élheti át az óvodás korosztály által oly kedvelt kalandjait.


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...