Sajtó » Cikkek » 2009 Pesti Műsor

PESTI MŰSOR - 2009

Kiskalász zenekar: Zsákbamacska

2009. június 17.

Bartos Erika megzenésített versei

Csengnek-bongnak a rímek, zeng a bendzsó, peng a doromb, trillázik a furulya, mórikálja magát a mandolin, s zakatolnak a legkülönfélébb csörgő-zörgők.
Bartos Erika versei már önmagukban is kész zeneművek, mert hát hogy is lehetne másképp világgá kürtölni, hogy „kelep-kelep, kéményünkön kelepel a gólya, éhes már a fészekben a négy gólyafióka”, mint szinte már énekelve szavalva. A Kiskalász zenekarnak ekképpen nem volt különösebben nehéz dolga, amikor Erika rímfaragványainak megzenésítésére adta a fejét, de az, hogy ezek a versek Varga Borinak, Sántha Gábornak és ezernyi vendégművész barátjuknak köszönhetően világzenei igényességgel szólalnak meg a CD-n, már nem kis teljesítmény. Bizony, népzenével, némi dzsesszel, olykor bluesos áthallással és popos lendülettel egyszerre is lehet olyan fülbemászó dallamokat eszkábálni, melyek egyrészt kifogástalanul harmonizálnak a „sihuhuhu, siuhuhu, dübörög a mozdony” vagy a „gurul a, gurul a labda, borul a, borul a, borul a kanna” típusú rímes verssorokkal, másrészt igényes hangszeres muzsikát közvetítenek a gyerekek zeneileg még éretlen, könnyen formálható füle felé. A kukásautó egy komplett, csengettyűhangon szóló dzsessz-improvizációval töri meg a csendet, a Nem akarok! című dalt pedig talán még a Takáts Tamás DBB is örömmel felvenné a repertoárjába. S hogy mégis mitől annyira „gyerekes” az egész? A versektől és a rendkívül okos hangszereléstől, mely még a legfennköltebb hangszerszólamokba is becsempész egy kis gyermekhangot, tülköt és kürtöt, csörgést és zörgést.

http://www.pestimusor.hu/printit.php?id=1867


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...