Sajtó » Cikkek » 2010 Pesti Műsor

Pesti Műsor 2010

Lubickoltam ebben a feladatban
Pogány Judit, Bogyó és Babóca magyar hangja

Pogány Judit egyszer egy tv-műsorban azt nyilatkozta, hogy bár az ország elsősorban a szinkronhangjairól ismeri, reméli, hogy a hosszú évtizedek alatt eljátszott színházi szerepei is benne élnek a köztudatban. Annak ellenére, hogy úgy érzi, többen inkább „mesehangként” gondolnak rá, még mindig szívesen vállal szinkronfelkéréseket, s töretlen lelkesedéssel, újabb és újabb hangötletekkel lát neki a rajzolt kis figurák – most épp Bogyó és Babóca megszólaltatásához.

Ismerte korábban is Bartos Erika meséjét?
P.J.: Bevallom, csak most, a közös munka során fedeztem fel Erikát. A film zenéjét szerző Alma Együttest már korábban is ismertem, de mindenki meglepetésére Bogyóval és Babócával csak a felkérés után találkoztam először. Azt sem tudtam, mekkora siker Erika könyvsorozata. Amikor kiderült az ismeretségi körömben, hogy min dolgozom, akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy gyakorlatilag nincs olyan, aki ne ismerné és szeretné határtalanul.

Megszerette Ön is?
P.J.: Nem lehet nem szeretni. Az unokámnak közel egy éve minden este felolvasok a mesekönyvből,és azt látom, hogy ez a rendkívül tiszta és színes, csodálatos emberismerettel és humorral megrajzolt stílus hihetetlenül nyerő a gyerekeknél. Erika könyveiből könnyű volt ihletet kapni, hiszen a színek, a formavilág, a könyvek egész hangulata varázslatos és bűbájos.

Ha jól tudom, minden szereplőnek Ön kölcsönzi a hangját, sőt, a narrátor szerepe is Pogány Judité. Nem nehéz egyszerre több figura ezerféle hangján megszólalni?
P.J.: Nekem ez nem okoz gondot. Így szól a Kedd Animációs Stúdió felkérése, és én boldogan lubickoltam benne. Egyetlen rövidke, 5 perces epizódból ki sem derül igazán, mekkora munka volt ez. A mozikban ugyan most csak 13 részt mutattak be, de én már felmondtam 26-ot, abban hetvenvalahány figura van. Annyi hangot kellett kitalálni. Részben a saját fülemre, részben külső figyelmeztetésekre hallgatva.

Meseszinkronizálásnál gyakori, hogy egyszerre 70 hangon kelljen megszólalnia egy színésznek?
P.J.: Gyakorinak azért nem nevezném, de velem előfordult már ilyesmi. A rekordom 103 különböző hang, amit a Pom-Pom mesékben kellett elővarázsolni magamból.

Mikor hallhatjuk mind a hetvenvalahány Bogyó-Babóca-hanot?
P.J.: Ha minden igaz, a második 13 epizód jövő májusban kerül a mozikba. De már a most látható részekben is szinte mindenki megszólal: sír és kacag, ujjong és méltatlankodik, gyámolít vagy épp felelősségre von…


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...