Sajtó » Cikkek » 2011 Pesti Műsor

Pesti Műsor - 2011.03.

Bartos Erika: Hoppla meséi
Kirándulás Pécs város

Ez a város meseváros, senki földjével határos, tornyos, tükrös, kétfilléres, meszelőtől nagyon fényes – mondja a jól ismert gyerekdalocska, s ha jól körülnézünk Bartos Erika színes képekké álmodott városkájában, nem kétséges többé, mesevárosban járunk. Igazán az a jó a dologban, hogy ez a bizonyos meseváros nem csak a fantáziánkban létezik.
Már-már elképesztő az az aprólékosság, találékonyság és tehetség, amivel Bartos Erika képes városkalauzba sűríti Pécs girbegurba utcácskáit, tereit, nevezetességeit és a gyerekek számára különösképp nevezetes cukrászdáját, a lapátos fagylalttal. Hoppla nyuszinak, Mogyorónak, a mókusnak és Cininek, a kisegérnek nagy szerencséjük volt, amikor pécsi barátaikhoz, a sünihez, a borzhoz és a kutyushoz mentek vendégségbe, mert a Bóbita Bábszínházban épp akkor adták a Hófehérke és a hét törpét, és a Pintér-kertet is nyitva találták. Itt ugyan Cini nagyon megijedt a szárnyas oroszlántól, és egy elkallódott kiscsibére is ráleltek, de végül minden jól alakult. A szárnyas oroszlán „kővé dermedt”, a csibének pedig meglettek a szülei.

Akár egy útikönyvben, virtuálisan körbejárhatjuk a híres nevezetes dzsámit, megnézhetjük a szentháromság-szobrot a Széchenyi téren, bekukkanthatunk a Pécsi Nemzeti Színházba, meríthetünk a Föld köldökéből, pontosabban a Föld köldöke csobogóból a Jókai téren, bújócskázhatunk a Tettye téri romok között, de még a Vasarely Múzeum fekete-fehér zebráját is testközelből szemrevételezhetjük.

Ez a könyv sokkal többet ad, mint egy városismertetőkkel teletűzdelt pécsi fotóalbum. Gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép és mesésebb, mint egy turistakézikönyv. Az elején rajzos várostérkép segíti a gyerekeket a látványosságok közti bolyongásban, a végén pedig Pécs környékének kirándulótérképe kalauzol a misinai tv-torony, a Málomi-tó, az Árpád-tetőn lévő Mecsextrém Park, az orfűi kemencés udvar s a Nyúlkunyhó között. A függelékben az összes megemlített nevezetesség, műemlék, szobor, múzeum és kilátó fotója szerepel, hogy a kis kalandorok ne csak a mesében, hanem a valóságban is felismerhessék az Elefántos házat, a lakatfalat vagy a mésztufabarlang sárkányát.
A Hoppla meséi az utóbbi idők egyik legelbűvölőbb mese- és kirándulós könyve. Fontos, hogy kirándulós, szóval ne csak olvassuk, hanem kerekedjünk fel a csemetékkel, és a kis könyvvel a hónunk alatt vegyük a nyakunkba a várost!


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...