Sajtó » Cikkek » 2010 Pesti Műsor

Pesti Műsor 2010

Bogyó és Babóca animációs filmen

Augusztus 12-én mutatták be a mozik M. Tóth Géza, a legendás animációgyáros (Maestro című filmjét Oscar díjra is jelölték)legújabb mesesorozatát, mely ezúttal Bartos Erika szintúgy legendás Bogyó és Babóca kalandjaiból mozgat meg 13 epizódnyi apró-cseprő bogárnépet.
Ahogy Erika rövid meséi, úgy az egyenként 5 perces filmecskék is elsősorban a legkisebb korosztályt célozzák, ezért elsőre talán túlzásnak tűnhet a mozifilm-verzió, de már a próbavetítés olyan aktív gyermekkiáltásoktól és izgatott fecsegésektől zajos sikert aratott, hogy a decemberi tévés bemutató előtt a filmpaloták is kapva kaptak Bogyó és Babóca mozgó történetein. Nehezen hiszen, hogy van még ilyen, de ha valaki még nem találkozott volna személyesen az erdő mindig bájos és óvatos, kissé félénk katicalányával, és az eleven, kíváncsi, mindig vidám csigafiúcskájával, most, a film segítségével éppúgy ismerkedhet meg velük, ahogy Bartos Erika meséi bemutatják őket. Ahogy a könyvekben, úgy a filmen is felbukkannak Bogyó és Babóca barátai: Pihe, a lepkelány, Baltazár, a méhecske, Vendel, a szarvasbogár, Gömbi, a kis virágbogár, vagy Bagolydoktor és Sün Soma, aki a szereplők gesztenyegumóból készült hintóját húzza. A most elkészült 13 epizód a barátságtól a fülgyulladáson, óvodai, tengeri és boszorkány kalandokon, valamint szivárványfestésen át vezet egészen karácsonyig, miközben az apró bogárnépek ezen a bizonyos szivárványos csúszdázva, búvárkodva, ördögnek állva, vagy épp a híres polipzsonglőr hálójába kerülve várják, hogy a vászon előtt ülő gyerekek tátott vagy épp járó szájjal ámuldozzanak saját kis életük bogárkalandjain.

A helyszín az erdő, melynek fái rejtik a szereplők házikóit. A házacskák mind magukon viselik lakójuk külső jegyeit, a katica háza piros, fekete pöttyökkel, a méhecske háza sárga-fekete csíkos, Illetve az egyes szereplők személyes tárgyai, bútorai, ruhái is összhangban vannak jellegzetes külső jegyeikkel. A katica természetesen piros, fekete pöttyös sapkát hord télen, Bogyónak a papucsbojtja is csiga alakú, a méhecske házikójában pedig még a teáskanna is sárga-fekete csíkos.

A kis kalandorok történeteit Pogány Judit tolmácsolja a gyerekeknek, a zenei hangulatfelelős pedig a már akár házi Bogyó és Babóca zenekarnak is nevezhető Alma Együttes:

„Bogyó és Babóca, két jó barát kalandja, mindig csak előre, erdőre, mezőre. Bogyó és Babóca, két jó barát kalandja. Ez barátság, nincs érdek, amiről mesélek.”

 


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...