Sajtó » Cikkek » 2010 Poronty

Poronty

Bárányfelhők - Versek óvodásoknak

„Te mondd, ha én azt írom, hogy van gurulós és zötyögős vers, azt érthető?”- kérdezem gyanakodva  a reggeli kávé fölött. „Mühüm” – érkezik a válasz, én meg megnyugszom, ha valaki, hát életem párja nem szokott metaforákban fogalmazni. Szóval még a gurulás és zötyögés előtt, mikor először kézbevettük a könyvet, a lányom a hozzá adott kis cetlin kezdte el a százlábú lábait számolni (szerinte százöt, én kételkedem). Jómagam pedig arra gondoltam, hogyha valaha bármelyik irományomhoz Kányádi Sándor írna ajánlót, akkor úgy érezném, már érdemes volt tollat, pontosabban klaviatúrát ragadnom. Először nem is értem egészen, miért és hogyan, majd néhány „gurulós” versben tetten érem az agg mester hatását (Csacsi, Dongóálom), néhány vidám „zötyögős „ pedig azt juttatja eszembe,hogy micsoda kiszámított mérnöki pontossággal illesztett a szerző gyerekeknek könnyen azonosulható „lányos” és „fiús” verseket egymás mellé ( például a Királylány meg a Trolibusz). Aki ismer már egy másik verseskötetet (mint mi a Zsákbamacskát) akkor nagyjából ezt is ismeri, ami a témákat, a versformákat és persze a rajzokat illeti – de azt hiszem, minden kiskorú rajongó akkor kámpicsorodna el, ha ez nem így volna. Egy kakukktojás azért van a kötetben – a Rózsavirág című verset nem mertem felolvasni a lánynak, nemrég volt csak anyák napja, és félve gondolok arra, amiről ez az igazából felnőttnek szóló vers szól. A többi kép és vers ideális strandra, napernyő alá, két csobbanás közt hogy a csemete kicsit nyugton maradjon.

Alexandra, 1699 Ft


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...