Sajtó » Cikkek » 2011 Science caffee

Sciencecaffe.com - 2011.07.

Zakatoló - Gyerekversek

„Gyerekszoba, gyerekszoba
Rendetlen az összes zuga!
Rumli van a puha ágyban,
Íróasztal fiókjában,
Rumli van a földön, polcon,
Nagyfotelben, kis komódon,
Rumli van a piros széken,
Kék szőnyegen, zöld szekrényben,
Rendetlen a ruhásfiók,
Trikó, zokni mind-mind kilóg!
Rumli van a babaházban,
Játéktartó ládikában,
Rumli van a kiságy alatt,
A sok kocsi szerteszaladt.
Elgurultak ide-oda,
Nem lesz itt rend soha, soha!”

Állok a gyermekeim ajtajában, körbenézek, és csak annyit tudok mondani: Milyen igaz! Ahogyan Bartos Erika összes többi versecskéje is a Zakatoló című kötetében.

Mondhatnám, hogy milyen változatosak a témák, milyen dallamos a szövege, és milyen nagyszerű, hogy nyelvtanilag helyes, mégis egészen modern szóhasználattal megalkotott rímek vannak benne, hogy milyen élénk az egész könyv, még a rajzok is vidám mosolyra késztetik az olvasót.
De valójában nem én vagyok a könyv igazi kritikusa, hanem a két csemetém. Viki, aki még csak két és fél éves, aki imádja az állatokat, meg a tündéreket, az éneket és a képeket. Meg a fiam, aki már komoly négyéves óvodás, aki több százig képes elszámolni, és minden autó márkáját és típusát fújja, akit érdekel, hogyan működnek a repülők, a markolók és traktorok és valójában minden, mit az ember megalkotott, de nehézkesen formálja a mondatokat, és egyáltalán nem rajong érte, ha mesélek neki. Két teljesen különböző karakter, két teljesen eltérő érdeklődési kör.
Mégis, ez a két lurkó úgy hallgatta tátott szájjal a verseket, mintha csak jutalom járt volna érte. Pedig ez a jutalom maga a könyv volt.
Mert volt ott béka, hal meg gólya, volt traktor, dömper, óra, volt város, meg falu is, éjjel is és nappal is. Balaton és Budapest, Tésen malom, széllel járó, Nemeshanyban vízben álló. Jármű, amit én hajtok, bicaj, roller, kis szánkó, olyan is mi zakatol, síneken fut, kanyarog, égben száll, majd földet ér, pöfög, döcög, haza tér. Jól megfért a sün, a mókus, a zsiráf és a papagáj, alma, csiga, kígyó, béka, bárányhimlős kisleány.
(No lám, ez a verseskötet még belőlem is rímeket fakaszt.)

Pont annyi versike bújik meg a karcsú kötetben, hogy ne lehessen megunni, hogy a gyermekek kedvük szerint válogathassanak benne. Jó nagy betűk biztosítják, hogy több csemetével körülövezve is lehet úgy tartani, olvasni, hogy mindenki csodálhassa közben a szerző nagyszerű rajzait. A Babócára hajazó emberfigurák külön örömöt jelentettek a lányomnak, az aprólékosan megformált járművek meg a fiamnak. Mozgalmas rajzok vezetik a gyermekszemet és magyarázzák is egy füst alatt a hallottakat.

Én pedig nagyon élveztem, hogy olyan dolgokról olvashatok nekik, ami érdekli őket, a mi sajátosan árnyalt és csodálatosan csengő magyar nyelvünkön, magyar szórenddel és nagyon magyar tartalommal. Mert pont az a világ jelenik meg benne, amiben élünk, ami itt, ebben az édes hazában körülvesz minket. Olyan tájakon, olyan helyeken és olyan járművekkel járunk, olyan állatokat látunk benne, amiket gyermekeink nap, mint nap felfedezhetnek, ha a kíváncsiságtól csillogó szemeikkel körbe tekintenek.

Bár a könyv nem kimondottan olcsó, de tekintve, hogy jó minőségű papírra, szép színekkel nyomtatták, és a keménykötés biztosítja a többszöri olvasás lehetőségét, még az unokáink arcára is mosolyt fog varázsolni.

http://www.sciencecaffe.com/sciencecaffe/hu/zakatolo-gyerekversek.html


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...