Sajtó » Interjúk » Dunántúli napló 2012

2012. november 12. 11:54 F. Z. (Dunántúli Napló)

Bartos Erika: A gyerekeknek megvannak az angyalszárnyaik

Interjú | A népszerű írónő a Dunántúli Naplónak elárulta, hogy tervei szerint Pécs után más városokról is ír majd.

Biztosan van olyan kisgyermekes család, amelyiknek be kell mutatni Bartos Erikát - de nagyobb összegben fogadhatunk arra, hogy ez a család vagy kiiratkozott a jelenből, vagy nem hisz a mai mesék varázsában. A roppant népszerű írónővel a pécsi Tudásközpontban tartott szombati dedikáláson beszélgettünk, miután becsülettel kivártuk a sorunkat (és ezért körülbelül ezerszer néztük végig, ahogy papírra kerül a "Szeretettel Bartos Erikától", illetve minden sorba állónak egy személyre szóló kis rajz).

- Egy abszolút személyes kérdéssel kezdhetjük? Csak én érzem egy kicsit furcsának a könyveiben, az illusztrációkon azt, hogy míg az épületek a legapróbb részletekig kidolgozott, az emberek erősen stilizáltak, kis túlzással egy hatéves is hasonlókat rajzolna?

- Építészmérnök vagyok, boldogan időzöm az épületrajzokon, és mindig örömmel látom, hogy a legkisebbek is felismerik az helyszíneket. Sokat időzöm a szereplőkön is, itt az érzelmek, hangulatok megjelenítése a legfontosabb. Pár vonallal a legmélyebb érzelmeket is el lehet mondani. Egyszerűnek tűnik, de sok munka van mögötte, minden rajzom a rajzasztalnál, szabadkézzel készül.

- Én sem kritikának szántam. Csak hogy furcsa.

- Rendben. Szóval a mérnöki rajzok valójában az építészi végzettségemből erednek. Korábban volt is átfedés a mesekönyv-írás és -illusztrálás, valamint az építészet között, évekig párhuzamosan dolgoztam mindkét szakmában. Szerintem összességében van valami meseszerű abban, hogy a háttér szinte valósághű, a szereplők viszont egyszerűek.

- Könyvei roppant népszerűek. A történetek univerzálisak, több nyelvre is lefordították már a Bartos Erika-könyveket.

- Valójában nincs különbség a magyar és a külföldi gyerekek reakciója között. A gyerekeknek még megvannak az angyalszárnyaik: úgy repülnek, olyan könnyedén, hogy nem tudja őket lehúzni semmi. A legkisebb korosztály - akikhez én szólók - szinte még szöveg nélkül is érti a mesét, ha elér a lelkéhez. Sosem volt más célom meséimmel, mint egy szeretetteljes burkot vonni a legkisebbek köré. El is hangzott a könyvtárigazgató dedikálás előtti bevezetőjében: az én műveimben nincs gonosz, mégis működnek.

- Működnek a "Hoppla mesék" is, hiszen, ahogy magunk is láttuk, rengetegen ezt hozták a dedikálásra. Holott egyfajta logika szerint nem a pécsiek a célközönség - a könyv ugyanis erről a városról szól.

- Ez igaz, ugyanakkor a ráismerésről, a felismerésről sem szabad megfeledkezni. Az itt élők is egy másfajta Pécs-képet kapnak, hiszen az én "szemüvegemen" keresztül látják a várost, annak nevezetességeit. Ezért is volt szükség most a második kiadásra: amikor 2010-ben megjelent az első, még nem volt kész a Zsolnay-negyed, a Tudásközpont, a Kodály Központ, holott ezek igenis Pécs látványosságai. Sokat olvastam ezekről a különféle építész-fórumokban, -kiadványokban, így külön öröm, hogy most ezeket is bevehettem az új könyvbe. Nagyon tetszik nekem ez a város. Tervezem, hogy írok még város-könyvet, de tagadhatatlan, hogy Pécs nagyon magasra tette a lécet.

http://www.bama.hu/baranya/kultura/bartos-erika-a-gyerekeknek-megvannak-az-angyalszarnyaik-470469 


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...