Sajtó » Interjúk » Kismama 2013

Kismama magazin 2013. február

Félelmek ellen: gyógymese

Az lesz a legkedvesebb mesétek, amit a saját gyerekeidről mesélsz. Próbáld ki, ha nem hiszed: a nevük helyett mondj mosómedvét vagy ugróegeret, és sorold el, mi mindent csináltak aznap, vagy épp mi vár rájuk másnap. Most pedig képzeld el azt a kisgyereket, akire hosszú, fájdalmas vizsgálatok és kezelések várnak, hogy az életét megmentsék.

Bálits Éva

Egy édesanya végigjárta ezt az utat a gyerekével, majd levelet írt: "Kislányommal megtapasztaltam az Anna, Peti és Gergő mesekönyvek titkát: láttam, mennyire csillogott a szeme, ha ebből olvastam neki, hiszen róla szólt, minden pillanatát el tudta képzelni. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a daganattal, leukémiával küzdő kis betegek számára is mennyire hasznos lenne, ha egy olyan könyvet forgathatnának, mely róluk szól. Meggyőződésem, hogy a mese erejével sokat segíthetnénk."

A levelet kedvenc történeteik szerzőjének-rajzolójának, Bartos Erikának címezte.  A mesekönyv írására szóló felkérést pedig az Őrzők Alapítvány (keretes írásunk) nevében tette, melynek a gyógyulás óta önkéntes munkatársa lett. Tudatosan ahhoz fordult, akinek a színei, formái, figurái, a legtöbb magyar kisgyerek életének, estéinek természetes része. A levélíró tudta, a megszokott képi világ, a hétköznapi, egyszerű szavak, az ismerős, kedves közeg varázslatosan megnyugtatja a kicsiket-nagyokat.

A meseíró elfogadta a felkérést, hiszen egy évvel korábban készített már hasonló, boltban nem kapható segítő könyvecskét: a Szívkatéterezésre várok címűt, a Gottsegen György Kardiológiai Intézettől származott az ötlet. A mese erejéről kérdeztük az új kiadvány kapcsán.

- Személyesen tapasztaltad a mese félelemoldó hatását?

- Számtalan tapasztalatom van a mese erejéről. Biztonságot adó lelki táplálék a legkisebbeknek, választ ad sok olyan kérdésre is, amit a világgal ismerkedő kisgyerek még meg sem tud fogalmazni. Jól emlékszem, hogy kiskoromban, ha nehezen aludtam el, vagy féltem a sötétben, akkor mindig kedvenc meseőseimre, Mohára és Páfrányra gondoltam. A mai napig szívem legbelső csücskében őrzöm őket. Ez a sorozat megnyugtatott, kapaszkodót adott nekem, végtelenül jó érzés szembesülni vele, hogy van olyan kisgyerek, aki ma az én mesehőseimben talál hasonló támaszt.

- Van-e olyan történet, bármilyen egyszerű is, gyermekeid valamelyikéről, amikor betegségek kapcsán a mese volt segítségetekre?

- Szerencsére nincs sok. Persze mi is végigjártuk a fiús családokban elkerülhetetlen eseményeket: óriási esés a lépcsőn, száguldás a Szentkirályi utcai fogászati ügyeletre a kitört foggal, ugrálás és leborulás az ágyról, nekiszaladás az asztal sarkának, falszakadt fejjel rohanás a Madarász utcai ügyeletre, várakozás a Fiumei úti baleseti sebészeten a kézfejre csapott kocsiajtó miatt... Ám komolyabb bajunk sosem volt. Két apró eset jut eszembe, amikor nagyon hasznos volt egy-egy betegséggel kapcsolatos mese: Marék Veronika Boribon-sorozatának hűtőfürdős epizódjával győztem meg annak idején a gyerekeimet, hogy a hűtőfürdő igenis kell, illetve Bodó Béla Brumi című meséjével készültünk fel a foghúzásra, nagyon hálás voltam abban a helyzetben a szerzőknek, hogy ezek a mesék megszülettek.

- Kapsz hasonló köszönetet a szülőktől?

- Csodás érzés hasonló sorokat olvasni saját meséimről, sok családtól hallottam, hogy az oltásról, torokgyulladásról, fülfájásról, kruppról szóló történetem segítségükre volt. Számtalan csodaszép levelet kapok, végtelen erőt merítek ezekből a sorokból. Volt olyan édesanya, aki megírta nekem, hogy kiszáradás szélén álló lázas kislányát úgy vette rá az ivásra, hogy minden újabb kortyért lapozott egyet a könyvemben, így olvasták végig a Kistestvér érkezik című Anna és Peti-kötetet. Volt olyan anyuka, aki megírta, hogy agydaganattal kezelt, hónapokon át ágyhoz kötött gyermekének mennyi örömöt nyújtott a Bogyó és Babóca film, és még hosszan tudnám sorolni. Ezeket a sorokat olvasva mindig úgy érzem, hogy érdemes volt elindulni ezen az úton. Ez a legtöbb, amit egy szerző egyáltalán elérhet: érezni a gyerekek szeretetét, ragaszkodását. Végtelenül hálás vagyok a szülőknek azért, hogy ezt megosztják és tudatják velem, el sem tudom mondani, mennyi erőt ad egy-egy ilyen visszajelzés.

 A gyerekektől, szülőktől volt-e emlékezetes visszajelzés a Bátorságpróbával kapcsolatban?

A Bátorságpróba című könyv rendkívül súlyos betegségben szenvedő gyerekek számára íródott. Több mint egy év munkájának a gyümölcse, a szöveg orvosok, nővérek, pszichológusok tollából született. Lépésről lépésre bemutatja, mi vár a daganatos betegséggel küzdő gyermekre, ezzel oldva az ismeretlentől való félelmet és javítva a gyógyulás esélyeit. Csaknem száz, A3-as méretű szabadkézi rajzot készítettem. Lelkileg komolyan igénybevett és megérintett a munka, melynek során sokat tanultam, emberileg rendkívül sokat nyújtott számomra ez a kötet. Egyik legnagyobb élményem a kezdeményező édesanyával való ismeretség-barátság, az ő emberi helytállása példaértékű.

A könyv 2012 év végén jelent meg, nem kerül kereskedelmi forgalomba, az érintettek ingyen jutnak hozzá a klinikán. Kisgyerekes szülőktől, kamaszoktól, felnőttektől egyaránt érkezett megható és örömteli visszajelzés, sőt, daganatos betegséggel küzdő édesapa is megosztotta velünk, hogy óvodás gyermekének ezzel a könyvvel tudta elmesélni, min megy keresztül. Minden segítség fontos és értékes, ami az érintettek terhét csökkenteni tudja. Nekem az a legnagyobb örömöm, ha ez a könyv segítséget tud nyújtani.

Őrzők: A nyolcvanas években bontakozó újfajta, gyerek- és családbarát szemlélet terjedésének korlátot szabott a helyhiány. Új szárny építése, játszó- és családi szobák kialakítása pedig csak adományokból volt lehetséges. Ezért hozták létre a Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítványt, mely 2012 óta Őrzők Alapítvány néven folytatja munkáját. www.orzokalapitvany.org


Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...