Sajtó » Interjúk » Kultura.hu 2009

Kultura.hu - 2009

Bogyó és Babóca rajzfilmes karrierbe kezd - 
Bartos Erika

2009. november 16.

Ez nem egy új mese címe, ez maga a valóság. Az óvodás generáció nagy kedvencei, Bogyó és Babóca eddigi legnagyobb kalandjukra készülnek. Már meghódították a gyerekszobák könyvespolcait, vidám hangulatú előadások bábparavánjait, a diafilmet, a következő lépés nem is lehet más, mint a rajzfilmsorozat.

INTERJÚ

- Bartos Erika bájos teremtményei, Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány történetei eleddig tizenegy kötetben jelentek meg. Ebből a huszonkét meséből - s a még megjelenésre váró kéziratok alapján - kezdésként huszonhat részes rajzfilmsorozat készül. Hogyan vette kezdetét Bogyó és Babóca filmes karrierje?


 

- A Kedd Animációs Stúdió keresett meg az ötlettel, hogy Bogyó és Babóca kalandjaiból rajzfilmsorozatot készítenének, és én nagy örömmel mondtam igent. Így most olyan emberekkel dolgozom együtt, mint az Oscar-díjra is jelölt M. Tóth Géza, valamint Krizsanics Antonin rendezők, a zenét az Alma Együttes készíti, s a narrátor sem kisebb név, mint Pogány Judit. Számomra teljesen lenyűgöző és varázslatos, ahogyan egy személyben az összes, mind a negyven karaktert képes megszemélyesíteni.

- Bartos Erikáról természetesen mindenki tudja, hogy nem csak írja a meséket, hanem rajzolja is a szereplőket. Ebből az következik, hogy a rajzfilmes munkában is részt vesz.

- Igen, a figuratervezés és a háttértervezés egy része rám hárul, de olyanok is ezek a kis szereplők, mint a gyermekeim, nem is engedném ki őket a kezemből - mondja mosolyogva. - Megrajzolom őket elölről, hátulról, oldalról, a gesztusaikat, arckifejezéseket: milyen az arcuk, amikor vidámak, ha szomorúak, ha mérgesek, hogyan ülnek, állnak, hogyan néznek ki nyári ruhában, téli ruhában. Leírom a karakterüket, habitusukat. Külön könyvet készítettem mindenkinek a házikójáról. Húsz-huszonöt különböző házikó szerepel a sorozatban, ezeket is megtervezem kívül-belül, s ebből indulnak ki a filmesek

- Ad-e új feladatot íróként is a film? Hiszen a könyv állóképek sorozata, itt viszont új dimenzió nyílik a mozgással. Lesznek-e új jelenetek?

- Lesznek, mindenképpen. Azért is, mert a könyvben kötött az oldalszám - minden mesét 21 oldalban kell elmondanom, de felolvasva a történet mégis nagyon változó hosszúságú. Van, ami hét perc, van, amelyik csak három és fél. A filmsorozatban azonban ötperces epizódok lesznek. Elsősorban a rendező találja ki, hogy mivel lehet megtoldani, esetleg rövidíteni, s én lenyűgözve nézem, milyen fantasztikus ötleteket tesz hozzá minden meséhez. Az is igaz viszont, hogy nem egy mesénél már eleve, amikor írtam, elképzeltem, milyen nagyszerű lehetne, ha megmozdulhatnának a kis figurák. Például a Szentjánosbogárkák, amikor feldíszítik a karácsonyfát. Ez a könyvben csak egy oldal, a filmben viszont egy komoly táncuk lesz a kis lámpásokkal a sötét éjszakában, s ez a rész zeneileg is külön betétet kap majd. Hasonló jelenet került az első részbe is, amikor Bogyó és Babóca szétráncigál egy cseresznyét, és abból kibújik egy dühös kukac. Ez a mese is rövidebb volt, s ide is került egy kis plusz, egy külön cseresznyetánc.

- Mikor láthatja a közönség filmsorozatot?

- A tervek szerint jövő szeptemberben lesz a bemutató, először televízióban, s ha sikere lesz a sorozatnak, akkor DVD-n is megjelenik. Elkiabálni nem akarom, de külföldi jelentkező is akadt már a bemutatására, több felől is.

- A könyvek mindesetre kitaposhatják ezt az ösvényt, hiszen azok már megjelentek külföldön is...

- Volt már német megjelenés, s van most spanyol érdeklődés, ami nagyon bíztató. Most csak reménykedem, meglátjuk, mit hoz a jövő.

- Addig is kárpótolhat minket, hogy a napokban társasjáték formájában is megjelent Bogyó és Babóca, illetve léteznek ők kézbe fogható bábok formájában is.


 

- Igen, egyrészt november elején jelent meg egy társasjáték, egy memória és egy puzzle kirakó Babócáékkal az óvodás korosztály igényeire szabva mind a színeiben, méreteiben és a játékszabályokban. A bábokat én magam varrtam, a két főhős öltöztethető plüssbáb, a többi kesztyűbáb. Belőlük egyelőre nincs is több, a bábozás esetében azonban valóban az a lényeg, hogy kézbe foghatók a szereplők. A gyerekeknek a képi világ is fontos, de az az igazi öröm, amikor egy-egy előadás végén a bábokat körbeadom. A mesevetítésekre is mindig magammal viszem őket, és ott is nagy sikerük van. A bábelőadásokat a férjemmel közösen tartjuk - ő játssza a fiú szereplőket, én a lányokat - de erre egyre kevesebb idő jut sajnos. December ötödikén, Budapesten, a Károly körúti nagy Alexandra könyvesboltban azonban lesz egy előadás, amire nagyon készülünk, s a négy számomra legkedvesebb mesét adjuk elő.

Szerző:
Nyulász Péter

http://www.kultura.hu/main.php?folderID=886&articleID=292864&ctag=articlelist&iid=1


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...