Sajtó » Interjúk » Magyar Nemzet 2012

Magyar Nemzet, 2012. március 9.

Biztonságot kell adni a legkisebbeknek

Bartos Erika közel tíz éve kezdte el írni és rajzolni Bogyó és Babóca történetét. Ahogy a könyvek egyre sikeresebbek lettek, Erika építész munkáját otthagyva a meseírás-rajzolás felé fordult. Azóta számos könyvvel jelentkezett: az Anna, Peti és Gergő sorozat kötetei, a Hoppla meséi, a Balaton gyurmakönyv szinte minden kisgyermekes család polcán megtalálható. Példaképei – Marék Veronika, Kányádi Sándor, Foky Ottó – akikkel szoros kapcsolatot ápol, komoly kapaszkodót jelentenek neki munkája során. Bartos Erika most Bogyó és Babóca bábkönyvén dolgozik, amely várhatóan az Ünnepi Könyvhéten kerül a boltokba.
Makrai Sonja

Az első rajztól egészen mostanáig sokat változtak a Bogyó és Babóca mesék szereplői. A könyvsorozat már nagy népszerűségnek örvendett, amikor M. Tóth Géza animációs filmrendező 2009-ben megkereste az írónőt a megfilmesítés ötletével. A filmes munka jó hatással volt a sorozatra, kiforrtak a figurák arányai. Erika a rajzfilm első lépéseként karakterkönyvben dolgozta fel a figurákat, minden szereplőről útmutató készült. Ez jó alapot adott a mostani bábkönyvhöz. Az új kötet is megőrzi a sorozat legfontosabb üzenetét: a szeretet, a segítségnyújtás, az együttérzés és a barátság fontosságát. Bogyó és Babóca nem öregszik, az óvodás korosztály mindennapjait éli. A sorozat épp ezért szerethető a legkisebbek számára, magukénak érzik a történeteket.

A bábkönyv, amelyben Babóca elveszti a lila nyusziját, és számos nehézség árán találja csak meg, régóta foglalkoztatta Erikát. Ahogy maga mondja, igazi jutalomjáték az elkészítése, annak ellenére, hogy rendkívül időigényes munka. Egyedül varrta meg az összes szereplőt, kelléket, a fákat, a házakat egymaga állította össze. A jelenetekről fotók készülnek, ezekből áll össze a könyv illusztrációja. Lassan egy év munkája van benne, a kötet várhatóan az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg.

A csigafiú és a katicalány történeteinek sikere töretlen, a sorozat már nemcsak hazánk, hanem számos más ország kis olvasóihoz is eljut. Romániában már tavaly megjelentek az első kötetek, idén pedig Csehországban és Szlovákiában kerülnek piacra az Albatros kiadó gondozásában.

– Az Albatros adja ki a Kisvakond és a Moha és Páfrány sorozatot is, gyermekkorom legnagyobb kedvenceit. Különleges öröm számomra, hogy példaképem, Zdeněk Miler könyvkiadójával dolgozhatok együtt.

Az írónőt megkeresték már Törökországból és Kínából is, ott is még ebben az évben kiadják a sorozat köteteit. Emellett egyeztetések folynak izraeli, orosz és szlovén kiadókkal is. Itt-ott ugyan meg kell változtatni a könyvet a kulturális, könyves hagyományok különbözősége miatt, de ezt a szerző izgalmas kihívásként éli meg.

Erika nemrég felkérést kapott Japánból, ahol a Bogyó és Babóca sorozat moziváltozatával vesz részt a tavaszi Tokiói Animációs Filmfesztiválon. A mustrára meghívást kapott Richly Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője és Liszka Tamás producer is. Az írónő nagyon megtisztelőnek érzi, hogy ilyen komoly szakmai tapasztalattal rendelkező társai lesznek Japánban.

Bartos Erika több munkán is dolgozik egyszerre, a párhuzamos alkotások inspirálják egymást. Készül a Hoppla könyv folytatása is, az új kötet Pécs után újabb magyar várost fog bemutatni. Emellett Erika ebben az évben egy leukémiás gyermekeknek szóló könyv elkészítését is magára vállalta. A Tűzoltó Utcai Gyermekklinika a daganatos és leukémiás gyerekek kezeléséről szóló könyv illusztrálására kérte fel a meseírót. A kis betegek gyógyulásán dolgozó orvosok, pedagógusok és szülők kezdeményezésére egy olyan mesekönyv születik majd, mely a komoly nehézséggel küzdő gyerekek speciális helyzetéről szól, gyermeknyelven. Az írónő tavaly már részt vett egy hasonló karitatív kezdeményezésben, a Gottsegen György Szívsebészeti Intézetnek készített el egy szívkatéterezésről szóló, belső használatú gyerekkönyvet. Erika szerint ezeket a megkereséseket az Anna, Peti és Gergő sorozat gyógyító erejének köszönheti.

– Ezeket a meséket végtelen anyai szeretettel írtam és rajzoltam. A történeteknek nem volt más célja, mint biztonságot, szeretetet nyújtani, hiszen a legkisebbek életében nincs ennél fontosabb. A sorozatot ugyan három éve lezártam, de sok jólelkű ember kezdeményezése révén így más formában nyújthatok rajzaimmal segítő kezet. A most készülő könyv azt mutatná be, mi is vár a leukémiás, daganatos betegséggel küzdő gyerekekre a kellemetlen kezelések során, segítséget ad abban, hogy könnyebben fogadják el betegségüket. Ebben nagyon fontosak a meseszerű, mégis a valóságon alapuló illusztrációk. A mese ereje lelki támaszt nyújt, meggyőzi a kicsiket arról is, hogy a család, a barátok visszavárják őket, és nagyon büszkék rájuk. A szöveget hozzáértő orvosok írják, én a könyv rajzi részét vállaltam támogatásképpen. Őszintén bízom abban, hogy ez a könyv sokak számára nyújt majd kapaszkodót, megtiszteltetés, hogy részt vehetek benne. Nem győzöm csodálatomat kifejezni a gyerekorvosok, nővérek és önkéntesek munkája iránt.

Bartos Erika rengeteg hasonló felkérést kap: különböző jótékonysági alapítványokban dolgozó szülők szerint sokat segíthetne, ha egy sérült karakter is szerepelne olykor a mesékben, a gyerekek így jobban elfogadnák, megértenék sérült társaik világát. Ahogy ideje és ereje engedi, megpróbál eleget tenni minden ilyen típusú megkeresésnek, az alapítványok, egyesületek munkáját rendszeresen támogatja mesekönyveivel, írásaival, mesevetítésekkel.Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...