Sajtó » Interjúk » Manóprogram 2012

MANÓPROGRAM - 2012. 10.

Bogyó és Babóca - beszélgetés Bartos Erikával

Oldalunkon mindig sokat hangsúlyozzuk, hogy a mese mennyire fontos szerepet tölt be a gyermeki lélek fejlődésében. Bartos Erika művei hamar belopják magukat minden kisgyermek szívébe, hiszen figurái szerethetőek, meséi könnyen érthetőek, a mindennapok forgatagába kalauzolja el kis olvasóit. Erika a meséhez való kapcsolatáról, a kezdetekről és saját példaképeiről mesél interjúnkban.

M.P.: Az építész szakmától a meseírásig. Hogyan vezetett ide az út?

B.E.:Nagyon szeretem az eredeti szakmámat, kitűnő diplomával, több diplomadíjjal, az Építész Kamara különdíjával végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Nagyszerű tanároktól tanulhattam, és diplomázás után nyomban remek állásom lett. De hamar megszületett az első gyermekem, és GYES-re kerültem. Az anyaság megváltoztatja az érzéseket, az értékrendet, szeretet és odaadás hatja át a kisbabás időszakot. Számomra ezek az érzelmek egy új utat nyitottak. Gyerekkoromban óvónő szerettem volna lenni, így ez a váltás egyfajta visszatérés is volt. Az első mesémet akkor rajzoltam, amikor második gyermekemet vártam. Ezzel a mesével segítséget szerettem volna nyújtani a nagytestvérnek, hogy könnyebben fogadja a kistestvér érkezését. Később ugyanígy rövid mesét írtam a Télapóról, az első oltásról, palacsintasütésről, számtalan egyszerű és hétköznapi dologról. Egyszerű történetek, egyszerű rajzokkal, az egyetlen célom az volt, hogy a kisgyerek értse, szeresse, és a mese segítsen az élményt feldolgozni. Ezeket a meséket később nem csak saját gyermekeim forgatták örömmel, hanem barátok, rokonok, ismerősök kérték kölcsön, lefénymásolták, szerették. Végül az ő bíztatásukra kopogtattam könyvkiadóknál, így indult el a meseírói utam.

M.P.: Gyermekinek könyvekből mesél vagy inkább a fantáziájára bízza magát?

B.E.:Így is, úgy is. Az esti mesét sosem hagyjuk ki, nagyon fontos része a napnak. Általában férjem olvas esténként a gyerekeknek. A nagyobbak már szívesen hallgatnak hosszabb műveket is, részletekben. Figyelmesen végighallgatták a Momo-t (Michael Ende), A kis herceget (Saint-Exupéry), a Kiberiádát (Stanisław Lem) is, esténként egy-egy fejezetet. Én ritkábban mesélek, olyankor viszont jobban szeretek fejből mesélni. Befekszem a gyerekek mellé, és a történet magától szövődik. Olykor valós szereplőkkel, máskor kitalált figurákkal. Néha komolyabb mesét találok ki, más alkalommal vicces és nagy nevetésbe torkolló történetet.

M.P.: Miért pont bogarak a Bogyó és Babóca karakterei?

B.E.:Olyan figurákat kerestem, akik közel állnak a legkisebbekhez. Minden kisgyerek látott már katicát, hangyát, szöcskét vagy szarvasbogarat. Kiránduláskor szívesen leguggolnak egy-egy bogárkához, elidőznek mellette, figyelik, szeretik, érdekli őket. Szintén fontos volt a természet szeretete, ez egy hangsúlyos mondanivalója a Bogyó és Babóca sorozatnak, a bogárközösség ehhez is megfelelő volt.

M.P.: Honnan származik a Bogyó és Babóca elnevezés?

B.E.:Csaknem egy évig gondolkodtam a két főszereplő nevén. Bogyót hamarabb kitaláltam, Babóca nevén sokat tipródtam. A Babóca név végül a baba és a katica szó összegyúrásából születetett. Még ma is őrzöm azt a kis noteszt, amibe 2001-ben a lehetséges neveket felírtam….

M.P.: Mikor tudatosult Önben, hogy valami igazán maradandót alkotott a gyermekkönyvek piacán?

B.E.:Ez egy nagyon kedves és megtisztelő kérdés, köszönöm. Nem is tudom, mit mondjak. Talán azt az érzést tudnám itt elmesélni, ami nemrég elfogott egy író-olvasó találkozón. Egy kisfiú mesélte nekem, hogy amikor esténként nem jön álom a szemére, és rossz gondolatok vagy félelmek gyötrik, mindig Bogyóra és Babócára gondol, mert ők elűzik ezeket a félelmeket. Nekem gyerekkoromban Moha és Páfrány adta meg ezt a kapaszkodót. Mindig rájuk gondoltam, ha féltem a sötétben, vagy nehezen aludtam el. Elmondhatatlanul jó érzés volt azt hallani, hogy az én figuráim is képesek hasonló erős kapaszkodót nyújtani.

M.P.: Alma Zenekar koncerteken a Bogyó és Babóca dalnál tombolnak a gyermekek. Több zenekar is jelentkezett a rajzfilmhez zenét írni vagy egyértelmű volt, hogy Gáborékra bízza a zenei aláfestést?

B.E.:Amikor M. Tóth Géza felkeresett a megfilmesítés ötletével, én már jól ismertem az Alma Együttest, sok koncertjükön voltunk. Azon túl, hogy tetszett a vidám, lendületes, fülbemászóan dallamos zenéjük, tetszett a sokfajta hangszer, amit használnak, tetszett az igényes hangszerelés, emellett mindig csodálattal figyeltem, hogy Gábor milyen mesterien ért a legkisebbek nyelvén. Kevesen képesek erre. Szeretek velük dolgozni, nagyon becsülöm a munkásságukat. Egyértelmű volt, hogy őket szeretném a rajzfilm zenei szereplőjének. Néhány ismert dallamuk a filmrendező kifejezett kérésére került bele a rajzfilmbe. Gábor gyönyörű dalokat szerez, több kedvenc Alma-dalom is van: az egyik A paprikajancsi szerenádja. Ez a dal többször is megríkatott már. Másik kedvencem a Nád a házam teteje… Ha kedvenc Alma-lemezt kellene választanom, akkor biztosan a BIO-t mondanám, de a Téli alma – Nyári almát is szívesen hallgatom. A Bogyó és Babóca rajzfilmen túl a Balaton című lemezen is dolgoztunk már együtt, ami nagy élmény, örömteli munka volt számomra. Cd-méretű kis könyvet készítettem a lemez mellé, gyurmából megmintáztam a Balaton számos ismert helyszínét.

Ma már egy másik zenekar is nagyon fontos szerepet játszik az életemben, ez a Kiskalász Zenekar. 2009-ben kerestek fel verseim megzenésítésének ötletével. A megkereséséhez egy demó cd-t is kaptam tőlük, három megzenésített versem szerepelt rajta. Azonnal beleszerettem a zenéjükbe, és hamarosan megjelent első lemezük a megzenésített verseimből. Azóta már három lemezzel büszkélkedhetnek, nemrég jelent meg a harmadik, Hepehupa című Kiskalász cd, amihez két legutóbbi verseskönyvem szövegeiből válogattak verseket.

M.P.: Kiket tart a példaképének?

B.E.:Marék Veronikát emberileg és szakmailag is példamutatónak tartom. Sok párhuzam van az Ő útja és az én utam között. Néha leülünk kettecskén kávézni, mindig feltöltődöm ilyenkor, sok jó tanácsot kapok, mindig meg is szívlelem ezeket. Legutóbbi kávézásunk egy vidám, közös rajzolgatásba torkollott. Ezek meghatározó élmények nekem.

Meseírók közül több kedvencem is van, mind olyanok, akik egy személyben írják és illusztrálják meséiket, ahogyan én is. Egyik nagy kedvencem Sven Nordqvist, a Pettson és Findusz sorozat szerzője. A Kalapvadászat című könyvét minden alkalommal megkönnyezem. Szintén meghatározó kedvencem Zdenek Miler, a Kisvakond sorozat szerzője. Nagyon szeretem szeretetteljes meséit, sugárzóan kedves, jólelkű figuráit. Szeretem Szutyejev meséit is.

M.P.: Kérem, elevenítsen fel valamilyen megmosolyogtató történetet a könyveivel kapcsolatban.

B.E.:Sok megmosolyogtató történetre emlékszem, a gyereknevelésnek elválaszthatatlan része az egészséges élethumor. De sokkal jobban megragadnak bennem a könyveimmel kapcsolatos megható történetek. Rengeteg szívszorító, felemelő levelet kapok kisgyermekes szülőktől. Jól emlékszem egy évekkel ezelőtti levélre, amiben egy anyuka arról írt, hogy kiszáradás szélén álló beteg kislányát csak úgy tudta rávenni az ivásra, hogy minden kortyért lapozott egyet a könyvben, így olvasták végig lapról lapra a könyveimet. Egy ágyhoz kötött kisfiúról szóló levélre is jól emlékszem, aki hónapokon át Bogyó és Babóca mesét nézett a kórházban, egy tegnap érkezett levél pedig egy gerincműtéten átesett kislányról szól, akinek szintén fogódzót nyújtanak meséim. Ennél nagyobb dolgot aligha érhet el egy meseíró. Végtelenül hálás vagyok, hogy mindezt megosztják velem a szülők, elmondhatatlan erőt merítek ezekből a sorokból.

M.P.: Mik a tervei a közeljövőben? Dolgozik esetleg újabb történeteken?

B.E.:Sok új tervet forgatok a fejemben. Most egy új könyvön dolgozom, amely a szokásosnál is jóval több időmet és odafigyelésemet igényli, a címe: Bátorságpróba. A Tűzoltó utcai Gyermekklinika orvosaiból álló Őrzők Alapítvány kezdeményezésére születik ez a kiadvány, a daganatos betegségben szenvedő gyerekek számára. Talán egyik könyvemmel sem dolgoztam még ennyit, szívvel-lélekkel rajzoltam minden oldalát, belevittem minden szeretetet és segítő szándékot, amire csak képes vagyok.

A Bogyó és Babóca sorozatot szintén folytatom, sok új epizód vázlatát megrajzoltam, előkészítettem már. Jövő tavasszal várható egy Húsvétos kötet, illetve jövő őszre tervezem a Bogyó és Babóca alszik című könyvet, melyben két esti, elalvással, rossz álommal kapcsolatos mese szerepel majd. A Kedd Rajzfilmstúdióval idén ősszel belevágunk a rajzfilm folytatásába is, most az Évszakos könyv kel majd életre a filmvásznon. Eközben a Bogyó és Babóca bábkiállítás elindult vándorútjára. A Millenáris után a kiállítás most Esztergomban látható, utána valószínűleg Szegedre kerül, majd más városokban is látható lesz, sokfelől kaptam meghívást.

Hamarosan, szeptemberben jelenik meg az új diafilmem is, Biciklitúra a Pipitér-szigetre címmel, ami a Kisvonat a Mohavölgyben c. dia folytatása.

http://www.manoprogram.hu/erdekes-beszelgetesek/760-bogyo-es-baboca 


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...