Sajtó » Interjúk » Nők lapja 2010

Nők lapja - 2011.10.

Mit adunk a gyerekeink kezébe?
Olcsó tömegárut, vagy modern értékes irodalmat?
Válságban a gyermekkultúra

Bartos Erika, gyerekkönyvszerző előtt hosszú sor kígyózik az idei Gyermekirodalmi Fesztiválon, mindenki arra vágyik, hogy dedikálja az újabb és régebbi Bogyó és Babóca történeteket. A sikere azonban szinte egyedülálló a magyar gyerekkönyvpiacon és nagyban köszönhető a szerző lelkesedésének, gyermekszeretetének.

- Teljesen ismeretlenül léptem be a gyerekkönyvkiadás világába - meséli. - Építészmérnök az eredeti végzettségem és a három gyermekem születésekor kezdtem el mesélni a csemetéimnek. Először a rajzok születtek meg, ezekből formálódott a történet. Aztán annyira megtetszettek mindenkinek ezek a mesék, hogy az ismerőseimnek, rokonaimnak is le kellett a rajzokat másolnom, és a kedvükért rövid szöveget is írtam hozzájuk. Valójában ebből született az első meséskönyv, ezeket vittem először a kiadóhoz. Bogyó és Babóca első két része szinte észrevétlen maradt. A harmadik után mondta a kiadó, hogy nem adjuk fel, lesz még folytatás. A könyv népszerűsítésére azonban nincs keret. Én magam utazom mindenhová, vidékre is, hogy találkozzam a gyerekekkel, hogy megismerjék a könyveket. Bár ezt én nagy-nagy örömmel teszem, mert mindig is arra vágytam, hogy gyerekeknek rajzolhassak és mesélhessek. A Bogyó és Babóca történeteket olykor el is bábozom a kicsiknek. Ezekért a találkozásokért élek, ez óriási feltöltő erő számomra.

Bartos Erika történeteiből mostanában egy rajzfilmsorozat is készült, amely a mesecsatornákon is hamarosan látható lesz. Ez is örvendetes hír, de ha hozzátesszük, hogy húsz év óta ez lesz az első magyar mese, amiből rajzfilm is készült, akkor mindez igencsak elgondolkodtató.

Rist Lilla


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...