Sajtó » Interjúk » Nők lapja 2013

NŐK LAPJA - 2013. április

10 kérdés

Névjegy: Bartos Erika
1974-ben született Budapesten, 1998-ban szerzett diplomát a BME Építészmérnöki Karán
Első rajzos meséit gyermekei részére készítette, a könyvkiadót ismerősei és barátai biztatására kereste meg. Az Anna, Peti és Gergő, valamint a Bogyó és Babóca könyvsorozatok egy csapásra a kisgyerekes családok kedvenceivé váltak, utóbbit több nyelvre lefordították, diafilm és filmsorozat is készült belőle
Verseskötetei és meseregényei mellett megjelent a Bátorságpróba című kötete a daganatos és leukémiás gyermekek segítésére, és a Szívkatéterezésre várok című szívbeteg gyerekek felkészítésére készült füzete is
A gyerekirodalom mellett az építészethez sem lett hűtlen, jelenleg egy Budapestről szóló könyvön dolgozik, és a Parlamentről készít metszetrajzokat
Házas, három gyermek – Anna, Péter és Gergely – édesanyja

1. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Olyan sosincs, hogy semmit sem csinálok. Kevés ráérő időm van, de ha mégis úgy adódik, szívesen varrogatok. Nem vagyok szabványméret, nehezen kapok magamra illő ruhát, és szeretek is kitalálni egyedi, kreatív darabokat. Van egy varrósarkom a lakásban, általában úszik a sokféle maradék anyagtól.

2. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben? 
A talpraesettséget. Nagyon rossz vagyok ügyintézésben, szervezésben, az élet praktikus dolgaiban. Csodálom a veleszületett érzéküket a technikához, a járművezetéshez, ezek nekem mind gyengéim.

3. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?
Nem irigylek senkit, de sok művész van, akinek lenyűgöz a munkássága. Lajkó Félix lebilincselő zenéje, Herczku Ágnes kristálytiszta éneke, Deák Bill Gyula utánozhatatlan hangja és Richly Zsolt rajztehetsége is ámulatba ejt.

4. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Mostanában az egyik legszebb könyvélményem a Szólít a szörny című kötet volt. Megrázó és felemelő írás, zseniális grafikákkal, de nagyon szeretem az építészeti könyveket is.

5. Mi a legértékesebb tulajdona?
Van néhány régi kottám, amiket nagy becsben tartok. A Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltem, a zene olyan lett számunkra, mint egy második anyanyelv. Néhány kórusdarabhoz erősen kötődöm. Ilyen Kodály Angyalok és pásztorok című műve, Britten, Stockhausen és Sztravinszkij darabjai. Néhány régi bakelitet is féltve őrzök, a legnagyobb kedvenceim Hobótól a Vadászat, és a dupla, pöttyös Beatrice album.

6. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
Viszonylag könnyen elfogadok bármilyen hibát, de a rosszindulatot nem tolerálom.

7. Hová költözne el legszívesebben és miért?
Erdélyt nagyon szeretem, megnyugtat. Csendes, tiszta, jólelkű. De Budapesten élek, és szeretem ezt a várost, minden nehézségével együtt. A Blaha Lujza tér - Keleti pályaudvar környékén telnek a napjaim, a városnak ezt a részét ismerem legjobban. Az egyik kedvencem a nyolcadik kerület mélyén megbúvó Füvészkert, csodálatos, békés, üde színfoltja ennek a városrésznek.

8. Melyik a kedvenc idézete?
Kányádi Sándor Az én Miatyánkom című verse a legnagyobb kedvencem, de nehéz belőle idézni, mert a vers olyan mély érzelmű, hogy nem szívesen emelek ki belőle egy sort. Inkább Michael Ende Momo című végtelenül bölcs könyvéből választanám Utcaseprő Beppo szavait: "Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre... Akkor örömet okoz."

9. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Óvónő lennék, gyerekkoromban is az szerettem volna lenni, ezért is élvezem, ha a munkám a gyerekekhez kötődik. Most például a Heim Pál Gyermekkórháztól kaptam megtisztelő felkérést arra, hogy a felújításra kerülő csecsemőosztály falaira a Bogyó és Babóca sorozatomból tervezzek dekorációt. Vázlatokat készítek, olyan grafikát találtam ki, amit az ágyban fekvő kisbabák, és a lábadozók, sétálgatók is jól látnak.

10. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Azt a pillanatot sosem felejtem el, amikor először megtudtam, hogy kisbabát várok. Minden elképzelhető eufóriát felülmúlt az örömöm. Ezért a pillanatért születtem, ezért jöttem a világra, hogy egyszer én is anya legyek. És amikor ez bekövetkezett, úgy éreztem, hogy értelmet nyert az életem.

Jónap Rita


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...