Pagony weboldal - 2012.02.

Bogyó és Babóca bábkönyv készül!

2012. február 12. — Hanna

A Bogyó és Babóca sorozat a tavalyi Könyvhéten egy különleges, nagyalakú kötettel bővült. Idén is egyedi könyvet készít Bartos Erika: a kedvelt kis figurákat most textilből formálta meg, és "3D"-s bábkönyvet készített belőlük, a mese minden elemét egy-egy élő-képpel jelenítve meg. Bogyó, Babóca és barátaik egy nagyon látványos, szép léggömbön fognak utazni, amikor szegény kis katica elveszti a nyusziját. A bonyodalom megoldásában mindenki segít, míg végül jó véget ér a történet.

Kukkantsatok be velünk a színfalak mögé, nézzétek meg, hogy hogyan dolgozik Bartos Erika az új könyvön!

- Hány történet lesz a könyvben?

- Egy mese szerepel a könyvben, de terjedelmében olyan lesz, mint a kicsi Babóca könyvek, 48 oldalas. A történet a két főszereplő barátságáról, segítőszándékról, összetartozásról szól. Egyszerű mese lesz, mint az eddigiek.
 

- Hogy jött az ötlet, hogy a rajzolás mellett bábokkal jelenítsd meg a Bogyós történeteket?

- A bábkönyv ötlete az első perctől foglalkoztatott. Lassan tíz éve írom-rajzolom ezt a sorozatot, de a két főszereplő bábfiguráját már az első könyv megjelenésekor megvarrtam. Azóta persze rengeteg változáson, fejlődésen ment keresztül a sorozat: a figurák, szereplők arányai, karaktere kiforrt az évek során. Foky Ottó bácsi mesélte egyszer, hogy Mirr-Murr bábfigurájából több mint 30 változat készült, mire az évek alatt elnyerte végleges formáját. Én is így vagyok a Bogyó és Babóca sorozattal, nagyjából egy évtized kellett, hogy a figurák elnyerjék végső arányaikat.

- Milyen anyagok felhasználásával, hogyan készíted a figurákat és a háttereket?

- A legtöbb részletet varrom, textilből készítem. De van, amit kiégethető gyurmából, van, amit papírból, van, amit fából, mindig, amiből a legszebb vagy a legegyszerűbben megoldható. 
Ez a könyv számomra egy jutalomjáték, sok év munkájának gyümölcse, sok mindent felhasználok benne, amit tanultam, vagy amit kitapasztaltam. Benne van az építész pályáról hozott makettezés iránti vonzalom, az egyetemen sokat maketteztünk, nagyon szerettem. Nagyszerű tanáraim voltak, akiktől el lehetett lesni a makettezés minden csínját-bínját. És persze benne van a sok éves könyves tapasztalat is, nagyon tudatosan szerkesztem a könyveim, a borítótól az előzéken át a belívekig, a szövegek és illusztrációk összehangolását, mindent beleértve. De egyvalami nem változott az évek alatt, most is, ahogyan az első években, számomra a mesék érzelmi töltete a legfontosabb, a könyvek által szeretetet, jó szándékot, együttérzést adni a legkisebbeknek.

- Milyen lépésekben készül a könyv?

- Először kitaláltam a történetet, megrajzoltam a jeleneteket, vázlatosan. Készítettem egy forgatókönyvet hozzá. Utána szépen, egyenként elkészítem a jeleneteket, és az elkészült beállítást lefotózza a fotós társam. Ha elkészül a fotó, beillesztem a forgatókönyvbe, így egyre több rajzot vált fel a fotó, mire készen lesz a könyv, a vázlatrajzok helyett mindenütt fotók lesznek.

- Mit élvezel a technikában, milyen nehézségeket kellett megoldanod?

- Nagyon élvezem ennek a könyvnek minden részletét. Mindent nagy gonddal készítek el, nem spórolok a munkán sehol sem, egyetlen fát, bokrot sem helyeztem át egyik képről a másikra. Minden jelenet egy kerek egész. A figurákat is több méretben varrtam meg, hiszen a nagy tájképen egészen kicsik a szereplők, a közeli képeken nagyon, és készültek közepes méretűek. Varrtam szomorú és vidám Babócát is, Bogyóból is számtalan készült.
A legmunkásabb kép a fent látható éjszakai tájkép volt. Azt szerettem volna, ha valóban a csillagok adják a fényt, ahogyan a valódi csillagos égbolton ragyognak a csillagok. Végül azt találtam ki, hogy egy sötét kartonra csillag alakú lyukakat kell vágni, és hátulról megvilágítani. Ez óriási munka volt, a férjem is segített benne, nagyon időigényes, aprólékos feladat volt. A fotós (Kosik Richárd) kreativitására, jó ötleteire és szakmai tudására is szükség volt, hogy ez a kép valóban szép legyen. És végül nagyon szép is lett!


- Minden oldalt külön el kell készítened, vagy mozgathatóak a bábok?

- Minden oldalt külön készítek el. De emellett a bábok mozgathatóak is, úgy varrtam meg őket, hogy kezük-lábuk drótból van, így többféle testhelyzetbe is beállíthatóak. Például Alfonz, a tücsök hegedül az egyik jelenetben, ehhez hajlítani kell tudnom a karját. Elkészítettem bábokból aPagony logóját is a könyv hátlapjára, hogy a bábkönyvre báblogó kerüljön.

- Mekkorák ezek a bábok?

- Többféle méretben készültek, ahogyan a jelenet megkívánja. Van egészen kicsi, 3-4 cm nagyságú kis gyurmafigura, vannak a közepes méretűek, a legtöbb jelenetben ők láthatóak: 10-15 cm nagyok. És vannak a nagyméretűek, akik nagyjából akkorák, mint egy szokásos kesztyűbáb, kb. 25 cm nagyok.

- Van-e valami terved velük a könyv elkészülte után, színházban, foglalkozáson felhasználni?

leghajo- Szeretném, ha kiállítás nyílna majd belőlük. A nagy léggömb, a kosárban ülő figurákkal együtt most a Kedd Rajzfilmstúdió boltját díszíti, a mennyezetről csüng alá, bárki megnézheti, aki betér a boltba. (Keddbolt, Frankel Leó utca 13.) A többi jelenetnek még nem tudom, mi lesz a sorsa, de szeretném őket megőrizni. Foky Ottó bácsi bábjaiból többször is nyílt kiállítás az utóbbi években. Láthattuk Tv Macit, Mirr-Murrt, Misi mókust, Mekk Eleket… Számomra meghatóan szép élményt volt végignézni egy-egy ilyen kiállítást, gyerekkorom elevenedett meg a vitrineket nézve. Hatalmas öröm volna nekem, ha egyszer, sok-sok év, évtized múlva, ugyanilyen boldogan néznék majd ezeket a Babóca bábokat a felnőtté érett mai gyerekek.

- Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan szeretnének maguk is hasonló kis figurákat készíteni. Lesz valamilyen kis foglalkoztató füzet vagy melléklet a könyvhöz, amely az ügyes gyerekeknek-anyukáknak szól?

- Igen, lesz egy melléklet a könyvhöz. Sok fotó készült a jelenetek készítése közben, lépésről lépésre bemutatva, hogyan készült egy-egy házikó, figura, helyszín, bútor, jármű. Ennek a mellékletnek két célja is van: számtalan ügyes kezű anyuka küld nekem fotót szebbnél-szebb munkáiról (kaptam már képet varrt, horgolt Babóca babákról, gyerekszoba falfestményről, Babóca megépített házáról, temérdek csodás, ügyes alkotásról…) Így azt gondolom, talán lesznek olyanok, akik ötletet merítenek majd ebből a segédletből. De aki nem szeret kézművesedni, az is szívesen kukkant be a kulisszák mögé, magam is nagyon szeretem a dvd-ken látható „Így készült” összeállításokat.

- És akkor pár kérdés magáról a Bogyó és Babócáról:
Hány éves Bogyó és Babóca (nem a könyv), mikor találtad ki őket?

- Tíz éve, 2002-ben találtam ki a két figurát. Sokáig gondolkodtam a két főszereplő karakterén, a nevükön is sokáig hezitáltam. Még ma is őrzöm azt a noteszt, amibe tíz évvel ezelőtt felírtam az ötleteimet a két főszereplő nevére. A Bogyó név egyből beugrott, a katicalány nevén kicsit hosszabban kellett gondolkodnom, hosszú névlistákat szűkítgettünk, mire végül a Babóca nevet választottuk. Szívvel-lélekkel rajzoltam végig ezt az évtizedet, egy hosszú létra legalsó fokáról indultam, és szépen, fokonként, lépésről lépésre haladtam előre. Amikor a sorozat elkezdődött, én még egy építészirodában dolgoztam, esténként írtam és rajzoltam a meséket, „másodállásban”. Ma már ez a „főállásom”. 

- Mi vezetett arra, hogy bogarak legyenek egy mesevilág figurái, és ebben a formában a gyerekek megszeretik őket, és talán a valóságban sem félnek úgy tőlük?

- Nem volt bennem ilyen szándék, hogy meséimen keresztül a gyerekek megkedveljék a bogárvilágot, de nagyon örülök, ha ilyen hozadéka is van. Én úgy tapasztalom, hogy a gyerekek fogékonyak az erdei világ kis élőlényeire, legtöbbjük szívesen csodál meg egy-egy katicát, szarvasbogarat. Klasszikus mesékben is gyakran szerepelnek csigák, pókok, méhecskék. Gyermekkorom egyik legnagyobb kedvence volt például a Telhetetlen méhecske című diafilm.

- Van-e olyan mese, vagy figura, ami kifejezetten olvasói kérésre került be a történetfolyamba?

- Sok jó ötletet írnak az olvasók, de a szereplőket mind magam találtam ki. Mostanában kaptam egy nagyon kedves levelet, ami mélyen megérintett. Sérült kisgyermeket nevelő szülők egyesülete kért arra, hogy meséimbe foglaljak bele egy sérült kis karaktert is, aki a mesék erején át segíthetné a szeretetteljes elfogadás, beilleszkedés erősödését. Komolyan veszem ezt a kérést, és igyekszem megoldást találni.

 

(Az interjút Győri Hanna készítette)

 


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...