Sajtó » Interjúk » Gondolatok a sikerről 2015

Gondolatok a sikerről 2015

"Ritkán vállalok ilyesmit, szereplést és interjút is csak elvétve. Most mégis belevágok, hogy a SuccessLab versenyképesség-fejlesztő cég felkérésére megírjam a gondolataimat a sikerről. Mindenkinek mást jelent a siker. Számomra nem más, mint tetszésnyilvánítás. A sok elfogyott könyv nem egy üzleti adat, hanem azt jelzi, hogy a számok mögött szerető családok állnak.

Építészmérnök vagyok, kitűnő diplomával, több diplomadíjjal végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jó állásom volt egy tervezőirodában, amikor saját gyermekeim örömére megírtam az első mesém. Kapcsolat, tőke és könyves végzettség nélkül indultam a meseírói úton 2001 körül, egy olyan időszakban, amikor a magyar gyermekirodalom téli álmát aludta. Felcseréltem a biztonságos állást egy bizonytalan, de szívből áradó bizonytalan útra. Könyveimnek nem volt semmilyen reklámja vagy marketingje, játszótereken, szájról szájra terjedt a jó híre. Ez a legszebb út egy szerző számára. Nem volt más célom, mint egy szeretetteljes burkot vonni a gyerekek köré.

 Az utam egy érdekes paradoxon, sokszor minél kevésbé helyezzük középpontba a sikert, annál inkább ránk talál. Ha létezik az a bizonyos sikerhez vezető létra, akkor én a legelején indultam, és fokról fokra haladtam rajta előre. A saját utamról csupán néhány dolgot tartok fontosnak:

A legelső, hogy a meséim örömöt hozzanak a gyerekek életébe, választ adjanak kimondatlan kérdéseikre. Ez csakis úgy lehetséges, ha a könyv valóban gyereknyelven szól. Komolyan kell venni a legkisebbeket. Számtalan dolgot nem értenek, amire mi, felnőttek tanítjuk meg őket. De eközben ők is tanítanak minket, mert van egy végtelenül fontos szelete a világnak, amihez a gyereklélek sokkal jobban ért, mint a felnőtt: a feltétel nélküli szeretet. Őszinte ragaszkodásukhoz, szerető ölelésükhöz semmi sem fogható.

A második az előttünk járók megbecsülése. Nem volt semmiféle kapcsolatom a pályám elején, tapasztalatlanul indultam el ezen az úton. De mindenkinek kell a megerősítés. Emiatt mindig kikértem azok véleményét a könyveimről, akik már bizonyítottak. Ismeretlenül kerestem fel Marék Veronikát, Halász Juditot, Kányádi Sándort, Csukás Istvánt, Foky Ottót, Richly Zsoltot, akik mind az előző nagy generáció kiemelkedő alkotói. Mindegyiküktől elismerő kritikát kaptam műveimről, szövegeimről és rajzaimról, biztattak a folytatásra. Sohasem tudom ezt eléggé megköszönni. Én is továbbadom ezt a következő generációnak: számtalan hozzám forduló tehetséges gyereket és fiatalt támogatok különböző módokon.

Sosem szenteltem túl nagy jelentőséget a sikernek, nem gondolkodtam ezen. Nem foglalkoztatnak a ismertséget növelő meghívások, ezernyi felkérést utasítottam vissza, melyek nagynézettségű műsorokba invitáltak. Facebook oldalam sincs, nem hajszolom a népszerűséget.  A mindennapjaim szinte ugyanúgy és ugyanott telnek, mint 15 évvel ezelőtt: Budapest hetedik és nyolcadik kerületében. Ma is BKV-n utazom, magam takarítom a lakást, a sarki kisboltban vásárolok, hétvégenként főzök, hétköznap szaladok a teendőim után. Nincs beosztottam vagy menedzserem. Néhány dolog felértékelődött, ilyenek a régi barátságok. Sokat jelentenek számomra, felüdülés a gyerekkori barátnőimmel kávézni, és olyan dolgokról beszélgetni, amit csak mi értünk. Simogatás a lelkemnek.

Egy olyan képet választottam a szöveg végére, amit egy meseprogramon kaptam Dobronakban, egy szlovéniai iskolában. Minden kisdiák megrajzolta önmagát, és felragasztották a kis alakokat Bogyó és Babóca háza köré. Ez az igazi siker nekem." Bartos Erika


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...