Sajtó » Interjúk » Szivárvány Újság 2012

Szivárvány Újság, 2012. március

Ismered?

Rába Adrienn interjúja az Apáczai Kiadó Szivárványújságjában

- Építésznek készült, grafikus, író és költő lett. De mi akart lenni, amikor gyerek volt?

Óvónő szerettem volna lenni. Később mégis építész lettem, mert rajzolni is nagyon szeretek, és a matek sem ment rosszul. A mesekönyv-írásban megtalálom mindkét utat. Most pontosan azzal foglalkozhatok, amiben a legnagyobb örömöm lelem: rajzolhatok, alkothatok a legkisebbek örömére.

- Ki a kedvenc mesefigurája azok közül, akiket nem Ön teremtett? Miért?

Hű, sok kedvencem van! A Kisvakond sorozat minden szereplőjét nagyon szeretem. Legjobban talán a sünit. Gyerekkorom nagy kedvence volt Moha és Páfrány is. Máig szívesen olvasom a történeteiket. Szutyejev Vidám meséiből Kispipi tetszik nagyon, és imádom Sven Nordqvist Findusz nevű kandúrját is. Azért ők a kedvenceim, mert végtelenül szeretetteljesek és hordozzák a kisgyermeki lét minden szépségét.

- Rendkívül sokoldalú alkotó: mesét és verset ír, még a rajzokat is saját maga készíti...

Az én meséim a legkisebbeknek szólnak. Ők még nem tudnak olvasni, a hangsúly tehát a rajzokon van. Számomra is ez a legfontosabb. Egyszerű, érthető legyen, a kisgyermek nyelvén szóljon. Igyekszem rajzaimmal átadni minden érzelmet, minden mondanivalót. Tulajdonképpen szöveg nélkül is megértik a könyveimet.A mese elringatja, megnyugtatja a gyerekeket, feloldja a feszültségeket, a versben pedig ott van a zene öröme. A legkisebbek képesek úgy szavalni egy-egy verset, hogy nem is értik még a szavakat, de érzik a ritmusát.

- Min dolgozik mostanában?

Nemrég fogadtam el a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika önkénteseinek felkérését, egy leukémiás gyermekeknek szóló mesekönyv elkészítésére.A Bogyó és Babóca sorozatom kötetei idén öt különböző országban jelennek meg, egyre több nyelven kapnak nevet figuráim, és ez nagyon nagy öröm számomra. Készül a Kiskalász zenekar harmadik lemeze is megzenésített verseimből, Hepehupa címmel. És belekezdtem egy Bogyó és Babóca bábkönyv megvalósításába. A szöveget most nem rajzokkal illusztrálom, hanem térben készítek el minden jelenetet.Megvarrom a bábokat, megformázom a házakat, az erdőt, és ezekről végül fotósorozat készül.


Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...