Hírek » Brúnó

Brúnó

A Brúnó-sorozattal az volt a célom, hogy megmutassam Budapest szerethető arcát, ötleteket adjak a családoknak, mit érdemes kisgyerekkel megnézni. Nem tudom, átjön-e a lapokon az a sok jószándék, szeretet, lelkesedés, amivel ezeket a köteteket írtam és rajzoltam, de bízom benne, hogy a sorozat legalább annyi örömöt hoz majd az olvasóknak, mint nekem. Azoknak is szerettem volna újdonságot, érdekességeket nyújtani, akik Budapesten élnek, ismerik a várost, emlékekkel kötődnek egy-egy környékhez, és azoknak is, akik csak hosszabb-rövidebb időre a fővárosba látogatnak és izgalmas látnivalót keresnek. Gyerekszemmel jártam végig a várost, arra törekedtem, hogy csak olyasmi kerüljön a könyvekbe, ami megragadja a kisgyerek figyelmét. A sorozat öt kötete már kapható, a hatodik kötet, mely a főváros környékét mutatja be, 2021 tavaszán kerül a boltokba.

    

A felkészülés nagyon hosszú volt, éveken át gyűjtöttem az anyagot. Korábban már készítettem két könyvet Budapestről, ezek nem mesekönyvek voltak, hanem építészeti művek, amikhez tustollal rajzoltam a grafikákat. Ebben a két építészeti könyvben végtelen munkám fekszik, ezekhez már sok anyagot felkutattam a város múltjáról és jelenéről, aminek hasznát vettem a Brúnó-könyveknél is. A Brúnó-sorozat építészként és meseíróként is egy örömteli kihívás volt nekem, a főszereplője egy kisfiú, aki ötévesen költözik Budapestre a családjával, és szomszédok, barátok, rokonok társaságában fedezi fel a várost.

  

A Brúnó sorozatban rengeteg különböző témát érintettem. A könyv fő témája Budapest, beleértve a város múltját, látványosságait, de emellett számtalan különböző témát is beleszőttem a könyvekbe. Fontos szerepet kap a közlekedés, az ünnepek, a családi események, az állatvilág, a növényvilág, a zene, a történelmi háttér és számos érdekesség: honnan kapta a nevét az Ördög árok, a Normafa, vagy a Tündérszikla. Sok kézműves és konyhai ötlet is bekerült a fejezetekbe, és betegségek is helyet kaptak: Orsi orrmandula-műtéten esik át, Brúnónak eltörik a keze, fogorvoshoz is ellátogatunk. A megváltozott képességű szereplők közül Brúnó erősen kötődik a kerekes székes Józsi bácsihoz, vagy Majához, aki nem hall, és jelbeszédre tanítgatja Brúnót. A műszaki részletek rajzait kifejezetten élveztem, az építészeti rajzok közül pedig a metszeteket kedveltem leginkább.

A sorozat köteteinek készítése többlépcsős folyamat.

 • Először összeírom, mely helyszínek lehetnek érdekesek, ezeket bejelölöm egy térképen.
 • Végigjárom személyesen az összes kiválasztott helyszínt. Van olyan, ami belekerül a kötetbe, és van olyan is, amit végül kihúzok, pl. egy túl meredek szikla, túl megterhelő túra…
 • A helyszínek végső listáját változatosan igyekszem összeállítani: legyen benne kirándulóhely, kilátó, templom, múzeum, hegyek, tavak, bicikliutak, játszóházak, cukrászdák. Helyet kaptak a közismert látványosságok, de szándékosan beleszőttem kevéssé ismert helyszíneket is: pl. a sétáló naprendszert a Népligetben, a Naplás tó környékét, a Jókai-kertet…
 • Ezután összeállítom a történetet és készítek egy rajzos forgatókönyvet.
 • Utána hozzákezdek a rajzokhoz, először helyszíni vázlatokat készítek. Egy-egy helyszínt többször is felkeresek, a Pozsonyi úton pl. napokig sétáltam rajztáblával a kezemben, míg pontosan papírra vetettem az összes épületet a Szent István parktól a Jászai Mari térig.
 • A képeket szabadkézzel rajzolom, majd a végleges illusztrációkat már számítógéppel dolgozom ki. A rajzok legtöbbször annyira magukkal ragadnak, hogy gyakran késő éjjelig, kettőig, háromig is a rajzasztal mellett ülök, lebilincsel az alkotás. Akadt néhány kifejezetten munkaigényes rajz: az Operaház nézőtere, a Parlament kupolacsarnoka, a Nemzeti Múzeum, a Mátyás templom, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria kupolája vagy a Guckler kilátó is, mely mögött feltűnik az egész város.
 • Ha készen vannak a rajzok, megírom a szöveget. Igyekszem a lehető leghitelesebb forrásokra támaszkodni: rengeteg antikvár könyvet vásároltam, levéltárak, múzeumok, könyvtárak anyagait használom, korabeli folyóiratok is sokat segítettek, illetve az internet is jó támasz.
 • Ha kész a rajz és a szöveg, akkor beillesztem a szöveget a rajzok mellé.
 • Ezután hosszasan csiszolom egymáshoz a rajzokat és a szöveget, amíg kialakul az egyensúly, amíg a kézirat elnyeri a végleges formáját.
 • Amikor kész a kézirat, elküldöm az egyes fejezeteket az adott helyszínek képviselőinek. Nem volt olyan helyszín, ahol ne tárt karokkal fogadtak volna, ahol ne lettek volna segítségemre, és ezt utólag is nagyon köszönöm. Felvettem a kapcsolatot a Barlangász Szövetséggel, a Pilisi Erdőgazdasággal, a szentendrei Skanzennel, az Állatkerttel, Természetjáró Szövetséggel, a Vasúttörténeti Parkkal, Gödöllői Királyi Kastéllyal, Vácrátóti Botanikus Kerttel, Budakeszi Vadasparkkal… Erre két okból volt szükség: egyrészt hozzájárulásukat kértem, hogy az adott helyszín szerepelhessen a könyvben, másrészt a hozzáértő meglátásaik is segítettek nekem egy-egy részlet kiigazításában. A vasutas szakemberek pl. azonnal észrevették az gyermekvasútnál, hogy valamely mozdonynak kevesebb kereke van a kelleténél. Annyi engedélyt gyűjtöttem be a sorozat készítése során, hogy az ezekből álló mappa vastagabb, mint egy Brúnó-könyv.

A Brúnó-sorozatnak hat kötete van:

 1. Buda tornyai ( a budai oldal történelmi része: Várnegyed, Gellérthegy, Óduda; 2017)
 2. Buda hegyei ( a budai oldal hegyvidéki része; 2017)
 3. Pest szíve (a pesti oldal a nagykörúton belül; 2018)
 4. Pest fényei (a pesti oldal a nagykörúton kívül; 2019)
 5. Duna (a folyó története, szigetei, hídjai; 2020)
 6. Budapest környéke (az agglomeráció látnivalói; 2021)

Minden kötethez készítettem foglalkoztatófüzetet, kifestőkkel, fejtörőkkel, feladatokkal, készítettem többféle társasjátékot, és egy kör alakú puzzle-t is, ami a kiskörutat és a nagykörutat mutatja be. Két kiegészítő könyv is megjelent, az egyikben Brúnó születésnapjait vettem sorra születésétől a hetedik életévig, a másik kötetben a kistestvér érkezésének témáját jártam körbe számtalan szemszögből. Több kisfilmet is forgattunk az egyes kötetekhez, amik drónos felvételeken mutatják be a helyszíneket, ezekből a hidak filmje a kedvencem. Néhány kedves animáció is készült, megmozgatva egy kicsit a könyv néhány jelenetét. Nemrég egy applikáció terveibe is belefogtunk, ami bővebb lehetőséget adna a városról összegyűjtött információk közzétételéhez.

   

A legszebb visszajelzés nekem a kis olvasókkal való személyes találkozás. Többféle meseprogramot is összeállítottam a Brúnó sorozathoz, ezeken a találkozókon magam mesélem a történeteket, és saját rajzaimat vetítem közben. Külön erre a célra rajzoltam többféle árnyjátékot, fejtörőt is, annál nincs jobb, mint amikor a gyerekek egyszerre kiáltják a válaszokat, lelkesen reagálnak minden kérdésemre. Ezek a pillanatok jelentik egy meseíró igazi fizetségét, lelki táplálékát.

A sorozat készítésekor fokozottan ügyelek rá, hogy minden bemutatott helyszínt érthetően ábrázoljak, úgy, hogy az alapján az érdeklődő családok valóban rátaláljanak az adott kilátóra, kirándulóútra, játszótérre, vagy akár egy szoborra. Külön örülök annak, hogy a felkészülés során magam is sok újdonságot felfedeztem, a város számomra is sok meglepetést tartogatott.

   


Balaton Díj

A Balatoni Szövetségtől átvett Balaton Díjjal, a keszthelyi Balaton-parton

Köszönöm a Balatoni Szövetségnek a Balaton Díjat!

TOVÁBB...

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...