Hírek » Brúnó

Brúnó

A Brúnó-sorozattal az volt a célom, hogy megmutassam Budapest szerethető arcát, ötleteket adjak a családoknak, mit érdemes kisgyerekkel megnézni. Nem tudom, átjön-e a lapokon az a sok jószándék, szeretet, lelkesedés, amivel ezeket a köteteket írtam és rajzoltam, de bízom benne, hogy a sorozat legalább annyi örömöt hoz majd az olvasóknak, mint nekem. Azoknak is szerettem volna újdonságot, érdekességeket nyújtani, akik Budapesten élnek, ismerik a várost, emlékekkel kötődnek egy-egy környékhez, és azoknak is, akik csak hosszabb-rövidebb időre a fővárosba látogatnak és izgalmas látnivalót keresnek. Gyerekszemmel jártam végig a várost, arra törekedtem, hogy csak olyasmi kerüljön a könyvekbe, ami megragadja a kisgyerek figyelmét. A sorozat öt kötete már kapható, a hatodik kötet, mely a főváros környékét mutatja be, 2021 tavaszán kerül a boltokba.

    

A felkészülés nagyon hosszú volt, éveken át gyűjtöttem az anyagot. Korábban már készítettem két könyvet Budapestről, ezek nem mesekönyvek voltak, hanem építészeti művek, amikhez tustollal rajzoltam a grafikákat. Ebben a két építészeti könyvben végtelen munkám fekszik, ezekhez már sok anyagot felkutattam a város múltjáról és jelenéről, aminek hasznát vettem a Brúnó-könyveknél is. A Brúnó-sorozat építészként és meseíróként is egy örömteli kihívás volt nekem, a főszereplője egy kisfiú, aki ötévesen költözik Budapestre a családjával, és szomszédok, barátok, rokonok társaságában fedezi fel a várost.

  

A Brúnó sorozatban rengeteg különböző témát érintettem. A könyv fő témája Budapest, beleértve a város múltját, látványosságait, de emellett számtalan különböző témát is beleszőttem a könyvekbe. Fontos szerepet kap a közlekedés, az ünnepek, a családi események, az állatvilág, a növényvilág, a zene, a történelmi háttér és számos érdekesség: honnan kapta a nevét az Ördög árok, a Normafa, vagy a Tündérszikla. Sok kézműves és konyhai ötlet is bekerült a fejezetekbe, és betegségek is helyet kaptak: Orsi orrmandula-műtéten esik át, Brúnónak eltörik a keze, fogorvoshoz is ellátogatunk. A megváltozott képességű szereplők közül Brúnó erősen kötődik a kerekes székes Józsi bácsihoz, vagy Majához, aki nem hall, és jelbeszédre tanítgatja Brúnót. A műszaki részletek rajzait kifejezetten élveztem, az építészeti rajzok közül pedig a metszeteket kedveltem leginkább.

A sorozat köteteinek készítése többlépcsős folyamat.

 • Először összeírom, mely helyszínek lehetnek érdekesek, ezeket bejelölöm egy térképen.
 • Végigjárom személyesen az összes kiválasztott helyszínt. Van olyan, ami belekerül a kötetbe, és van olyan is, amit végül kihúzok, pl. egy túl meredek szikla, túl megterhelő túra…
 • A helyszínek végső listáját változatosan igyekszem összeállítani: legyen benne kirándulóhely, kilátó, templom, múzeum, hegyek, tavak, bicikliutak, játszóházak, cukrászdák. Helyet kaptak a közismert látványosságok, de szándékosan beleszőttem kevéssé ismert helyszíneket is: pl. a sétáló naprendszert a Népligetben, a Naplás tó környékét, a Jókai-kertet…
 • Ezután összeállítom a történetet és készítek egy rajzos forgatókönyvet.
 • Utána hozzákezdek a rajzokhoz, először helyszíni vázlatokat készítek. Egy-egy helyszínt többször is felkeresek, a Pozsonyi úton pl. napokig sétáltam rajztáblával a kezemben, míg pontosan papírra vetettem az összes épületet a Szent István parktól a Jászai Mari térig.
 • A képeket szabadkézzel rajzolom, majd a végleges illusztrációkat már számítógéppel dolgozom ki. A rajzok legtöbbször annyira magukkal ragadnak, hogy gyakran késő éjjelig, kettőig, háromig is a rajzasztal mellett ülök, lebilincsel az alkotás. Akadt néhány kifejezetten munkaigényes rajz: az Operaház nézőtere, a Parlament kupolacsarnoka, a Nemzeti Múzeum, a Mátyás templom, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria kupolája vagy a Guckler kilátó is, mely mögött feltűnik az egész város.
 • Ha készen vannak a rajzok, megírom a szöveget. Igyekszem a lehető leghitelesebb forrásokra támaszkodni: rengeteg antikvár könyvet vásároltam, levéltárak, múzeumok, könyvtárak anyagait használom, korabeli folyóiratok is sokat segítettek, illetve az internet is jó támasz.
 • Ha kész a rajz és a szöveg, akkor beillesztem a szöveget a rajzok mellé.
 • Ezután hosszasan csiszolom egymáshoz a rajzokat és a szöveget, amíg kialakul az egyensúly, amíg a kézirat elnyeri a végleges formáját.
 • Amikor kész a kézirat, elküldöm az egyes fejezeteket az adott helyszínek képviselőinek. Nem volt olyan helyszín, ahol ne tárt karokkal fogadtak volna, ahol ne lettek volna segítségemre, és ezt utólag is nagyon köszönöm. Felvettem a kapcsolatot a Barlangász Szövetséggel, a Pilisi Erdőgazdasággal, a szentendrei Skanzennel, az Állatkerttel, Természetjáró Szövetséggel, a Vasúttörténeti Parkkal, Gödöllői Királyi Kastéllyal, Vácrátóti Botanikus Kerttel, Budakeszi Vadasparkkal… Erre két okból volt szükség: egyrészt hozzájárulásukat kértem, hogy az adott helyszín szerepelhessen a könyvben, másrészt a hozzáértő meglátásaik is segítettek nekem egy-egy részlet kiigazításában. A vasutas szakemberek pl. azonnal észrevették az gyermekvasútnál, hogy valamely mozdonynak kevesebb kereke van a kelleténél. Annyi engedélyt gyűjtöttem be a sorozat készítése során, hogy az ezekből álló mappa vastagabb, mint egy Brúnó-könyv.

A Brúnó-sorozatnak hat kötete van:

 1. Buda tornyai ( a budai oldal történelmi része: Várnegyed, Gellérthegy, Óduda; 2017)
 2. Buda hegyei ( a budai oldal hegyvidéki része; 2017)
 3. Pest szíve (a pesti oldal a nagykörúton belül; 2018)
 4. Pest fényei (a pesti oldal a nagykörúton kívül; 2019)
 5. Duna (a folyó története, szigetei, hídjai; 2020)
 6. Budapest környéke (az agglomeráció látnivalói; 2021)

Minden kötethez készítettem foglalkoztatófüzetet, kifestőkkel, fejtörőkkel, feladatokkal, készítettem többféle társasjátékot, és egy kör alakú puzzle-t is, ami a kiskörutat és a nagykörutat mutatja be. Két kiegészítő könyv is megjelent, az egyikben Brúnó születésnapjait vettem sorra születésétől a hetedik életévig, a másik kötetben a kistestvér érkezésének témáját jártam körbe számtalan szemszögből. Több kisfilmet is forgattunk az egyes kötetekhez, amik drónos felvételeken mutatják be a helyszíneket, ezekből a hidak filmje a kedvencem. Néhány kedves animáció is készült, megmozgatva egy kicsit a könyv néhány jelenetét. Nemrég egy applikáció terveibe is belefogtunk, ami bővebb lehetőséget adna a városról összegyűjtött információk közzétételéhez.

   

A legszebb visszajelzés nekem a kis olvasókkal való személyes találkozás. Többféle meseprogramot is összeállítottam a Brúnó sorozathoz, ezeken a találkozókon magam mesélem a történeteket, és saját rajzaimat vetítem közben. Külön erre a célra rajzoltam többféle árnyjátékot, fejtörőt is, annál nincs jobb, mint amikor a gyerekek egyszerre kiáltják a válaszokat, lelkesen reagálnak minden kérdésemre. Ezek a pillanatok jelentik egy meseíró igazi fizetségét, lelki táplálékát.

A sorozat készítésekor fokozottan ügyelek rá, hogy minden bemutatott helyszínt érthetően ábrázoljak, úgy, hogy az alapján az érdeklődő családok valóban rátaláljanak az adott kilátóra, kirándulóútra, játszótérre, vagy akár egy szoborra. Külön örülök annak, hogy a felkészülés során magam is sok újdonságot felfedeztem, a város számomra is sok meglepetést tartogatott.

   


A Brúnó-sorozat építészeti rajzai közül a metszeteket szeretem leginkább, amikor metszetben, „félbe vágva” mutatom be az épületet. Több helyszínről is készítettem metszetrajzot: a Parlamentről, az Operaházról, a Mátyás templomról, az Erzsébet kilátóról, a Szent István Bazilikáról, vagy akár teljes hegyekről: a Szemlő-hegyi-barlangról, a Várhegyről, illetve a Kiskörútról is, az alatta futó metróhálózattal…

A Brúnó-sorozatban külön élveztem a műszaki részletek rajzait: pl. a Budavári sikló, a fogaskerekű vagy a Libegő működését, a szentendrei vízimalom, szélmalom szerkezetét, a Lánchíd alapozását, a víztornyok működését, a mozgólépcső mozgását, az Erzsébet-kilátó kettős csigalépcsőjét vagy a gőzmozdonyok működését is bemutattam egy-egy aprólékos rajzon.

A Brúnó-sorozatban külön hangsúlyt kaptak az ünnepek is: húsvét, karácsony, szilveszter, anyák napja, farsang, születésnapok, busójárás, és egy eskövő is helyet kapott. Az anyák napja mind közül a kedvencem.

A Brúnó-sorozat helyszíneit változatosan válogattam össze. Természetesen helyet kaptak a közismert látványosságok: a Halászbástya, a Nemzeti Múzeum, az Országház, az Operaház, a Vajdahunyad vára, a Szabadság-szobor; sok-sok kirándulóhely, kilátó, templom, múzeum, hegyek, tavak, bicikliutak, játszóházak, cukrászdák. De szándékosan beleszőttem kevésbé ismert helyszíneket is.

A Brúnó-sorozatba a leginkább közismert látványosságok, történelmi nevezetességek mellett olyan helyszíneket is beleszőttem, melyeket talán kevésbé ismerünk, de határozottan érdemes felkeresni: pl. a sétáló naprendszer a Népligetben, a Naplás tó, a Filozófusok kertje, a Jókai-kert, a Guckler-kilátó, és számos izgalmas, nagyszerű múzeum: a Tűzoltó múzeum, Postamúzeum, a Bélyegmúzeum, a Zászlómúzeum, a Csokoládá múzeum, a Hajómalom múzeum, vagy a Köztisztasági múzeum, ahol kukásautók egész sorát csodálhatják meg a gyerekek… 

A Brúnó-sorozatba többféle betegséget is beleszőttem: a szomszéd kislány orrmandulaműtéten esik át, Brúnónak eltörik a keze, fogorvoshoz is ellátogatunk, sőt, az állatorvosi rendelő is szerepet kap, amikor Brúnó hörcsöge megbetegszik...

A Brúnó-sorozatban hangsúlyosak az állatok: szinte minden szereplőnek van egy kis házi kedvence, de szerepelnek a sorozatban állatmenhelyek, lovardák, állatkertek, vadasparkok is, végigrajzoltam a szigetek és a Duna állatvilágát is.

A Brúnó-sorozatban számos fejezet szól a közlekedésről, a városi járművek múltjáról (omnibusz, konflis, hintó, lóvasút) és jelenéről. Részletesen megismerheti a kis olvasó a szárazföldi tömegközlekedés járműveit: a buszok, villamosok, a trolik, HÉV-ek, metrók típusait, de a vízi, légi, járműveket is, sőt, néhány vasúti szerelvény és különleges jármű is szerepel a sorozatban: libegő, sikló, fogaskerekű, kukásautó, úthenger... Megismerhetjük a nosztalgiajárműveket, láthatunk adventi fényvillamost és a városi tömegközlekedést bemutató múzeumokba is ellátogatunk.

A Brúnó-sorozatba sok kreatív ötlet is bekerült, készítünk karácsonyi ajándékot, farsangi jelmezt, szülinapi meglepetést, őszi falevél-képet, papírmadárkát, egyedi társasjátékot, de megtanulunk cipőt kötni is. A cipőkötés fázisainak megrajzolásával kifejezetten sokat bíbelődtem.

A Brúnó-sorozatban volt néhány különösen munkaigényes rajz: az Országház kupolacsarnoka, az Operaház nézőtere, a Nemzeti Múzeum előcsarnoka, a MÜPA, a Mátyás-templom, a Zeneakadémia, Szentendre főtere, a Gödöllői Királyi Kastély vagy a Guckler-kilátó és az Erzsébet-kilátó is, mely mögött feltűnik az egész város.

A Brúnó-sorozatban többféle sütemény és tortareceptet is leírtam, megrajzoltam, több konyhai téma is megjelenik.

A Brúnó-sorozatban nagy hangsúlyt kapnak a hangszerek, több táncház, koncert, hangverseny is helyet kap a könyvekben. Brúnó hegedűművész anyukájának mindennapjain keresztül beleláthatunk a klasszikus zenekar elrendezésébe is.

A Brúnó-sorozatban helyet kapnak a családi események is: Brúnónak kistestvére születik, a szomszédban ikerbabák születnek, a másik szomszédban válás történik. Megjelenik az óvodakezdés, iskolakezdés témája is, az első barátságok.

A Brúnó-sorozatban fontos szerepet kap az akadálymentesítés, mit jelent ez, hogyan valósul meg. A megváltozott képességű szereplők közül Brúnó erősen kötődik a kerekes székes Józsi bácsihoz, vagy Majához, aki nem hall, és jelbeszédre tanítgatja Brúnót, de nagy hatást gyakorol rá a Láthatatlan kiállítás is.

A Brúnó-sorozatból megismerheti az olvasó egy-egy helyszín nevének az eredetét, honnan származik az Ördög-árok, a Tündérszikla, a fekete-erdő vagy a Normafa neve, és megtudhat apró érdekességeket: hány harangja vana  Bazilikának, mit látubk magunk körül, ha körbesétáálunk a Szent Istvány-bazilika kupolájának erkélyén, hogyan változott az idők során a Mátyás-templom tornyának sisakja...

A Brúnó-sorozathoz kiválasztott helyszíneket változatosan állítottam össze. Helyet kaptak a közismert látványosságok: Halászbástya, Nemzeti Múzeum, Vajdahunyad vára, Szabadság-szobor; sok-sok kirándulóhely, kilátó, templom, múzeum, hegyek, tavak, bicikliutak, játszóházak, cukrászdák. De szándékosan beleszőttem kevéssé ismert helyszíneket is: pl. a sétáló naprendszer a Népligetben, a Naplás tó, a Jókai-kert, a Tűzoltó múzeum, Postamúzeum, Zászlómúzeum… A sorozat hat kötete nagyjából 400 helyszínt mutat be, melyeket mind személyesen körbejártam, volt olyan, amit többször is.

A Brúnó-sorozatban igyekeztem néhány helyszín történelmi hátterét is megvilágítani: megrajzoltam a Kiskörút és Nagykörút kialakulását, Újlipótváros születését, vagy a Városliget fejlődését lépésről lépésre.

A Brúnó sorozat rajzainak első vázlatait a helyszínen készítem. Ehhez egy-egy helyszínt többször is újra fel kell keresnem, a legtöbbször a Vasúttörténeti parkba mentem ki újra és újra, hat vagy nyolc alkalom kellett, míg az összes mozdonyt lerajzoltam precízen, illetve a Városligetbe is sokszor kimentem, míg a Vajdahunyad várának minden részletét alaposan rögzítettem. A Pozsonyi út házsora is sok helyszíni rajzot igényelt: napokig sétáltam ezen a szakaszon rajztáblával a kezemben, míg pontosan papírra vetettem az összes épületet a Szent István-parktól a Jászai Mari térig, majd visszafelé is, a másik oldalon.

A Brúnó-sorozatban hangsúlyos szerepet kap a növényvilág. Több arborétum, természetvédelmi körzet is belekerült a könyvekbe.

A Brúnó-sorozat köteteihez kötethez foglalkoztatót is készítettem, kifestőkkel, fejtörőkkel, feladatokkal, készítettem többféle társasjátékot, és egy kör alakú puzzle-t is, ami a kiskörutat és a nagykörutat mutatja be. Két kiegészítő könyv is megjelent, az egyikben Brúnó születésnapjait vettem sorra születésétől a hetedik életévig, a másik kötetben a kistestvér érkezésének témáját jártam körbe számtalan szemszögből.

Gyógypuszi interjú

Interjú a Gyógypuszi könyvekről

TOVÁBB...

Meseprogram

Meseprogram Szentendrén TOVÁBB...

Bogyó és Babóca húsz éves

A Bogyó és Babóca sorozat 2024-ben ünnepli huszadik születésnapját, 2004-ban jelent meg az első kötet

Húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca kötet

TOVÁBB...

Budapest 150 éves

Brúnó bemutatja Budapestet - borító

Megjelent az új Brúnó-könyv, a főváros egyesítésének 150-dik évfordulójára.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca rajzfilm! 2023

Mozikba került a Bogyó és Babóca rajzfilm új évada, Hónapok meséi címmel   

TOVÁBB...

Bogyó és Babóca - A csigaház kincsei

Megjelent az új Bogyó és Babóca könyv, A CSIGAHÁZ KINCSEI címmel

TOVÁBB...

Brúnó a Balatonon 3 - Keszthely és környéke

Brúnó a Balatonon 3 - borító

Megjelent a Brúnó a Balatonon sorozat harmadik kötete

TOVÁBB...

Janikovszky Éva-díj

Janikovszky Éva-díj, a kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

Boldog vagyok, hogy 2018 november 19-én engem ért a megtiszteltetés, hogy átvehettem a Janikovszky Éva-díjat!

TOVÁBB...

Interjú a Vasárnapi Hírekben

Beszélgetés a Könyvhéten átvett díjakról, a karitatív mesekönyvekről, a Brúnó Budapesten sorozatról. 

TOVÁBB...

Szép Magyar Könyv Verseny

A Budapest titkai című könyv főpolgármesteri különdíjban részesült.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Az évszakos témakörre épülő társasjáték 2016-ban elnyerte az Ország Játéka címet! A négy nagyméretű táblás játék 3-8 éveseknek szól.

TOVÁBB...

Együtt lenni jó! Film

Köszönet Czipa Ildikónak, Ujj Beának és Varga Miklósnak, hogy az Együtt lenni jó! kötet filmen is megszületett. Scherer Péternek, a mesélőnek külön köszönet!

TOVÁBB...

Együtt lenni jó!

Tudod mit jelent a testvér, unokatestvér, féltestvér, ikertestvér, mostohatestvér? Tudod ki a családban a sógor, a nagynéni, a nagybácsi, a keresztmama? Kinek a nagypapája ükpapa és ki dédmama unokája?

TOVÁBB...

Pro Familiis díjátadó

2015 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis díjat vehettem át a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

TOVÁBB...

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Köszönöm a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy az Őrangyal című mesekönyvemet féltő gonddal, nagy szeretettel kezeli,...

TOVÁBB...